-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 dalykai, kurie padės efektyviau išnaudoti pietų pertrauką

Leiskite paklausti, ką jūs iš tiesų veikiate pietų pertraukos metu? Paskubomis užkandžiaujate prie savo darbo stalo? Užsisakote maistą į darbovietę ir pietaujate su kolegomis? O gal pietų pertraukos išvis atsisakote, nes „turite daug darbo“, „reikia baigti svarbų projektą“, o gal tiesiog esate darboholikas? Kad ir kaip ten būtų, statistika rodo, kad vis daugiau žmonių neįvertina pietų pertraukos teikiamų privalumų ir atsisako net poilsio pietų pertraukos metu.
Darbo kolegų susitikimas
Darbo kolegų susitikimas / 123rf.com nuotr.

Naujausių tyrimų duomenimis, tik 1 iš 3 žmonių pietų pertraukos metu atsitraukia nuo darbo stalo, 37 proc. pietų pertraukos metu kalba telefonu ar naršo internete, 31 proc. užsiima asmeniniais reikalais, 25 proc. apsipirkinėja ir tik 7 proc. sportuoja sporto klube.  

Poilsis pietų pertraukos metu mums padeda atgauti jėgas ir grįžti į darbą žvalesniems.

Poilsis pietų pertraukos metu mums padeda atgauti jėgas ir grįžti į darbą žvalesniems. Pasak specialistų, poilsis pietų pertraukos metu turi teigiamą poveikį mūsų organizmui, mažina kraujo spaudimą, gerina miego kokybę, didina produktyvumą.

Tyrimai atskleidžia, kad poilsis pietų pertraukos metu:

  • gerina mūsų nuotaiką ir skatina kūrybiškumą;
  • mažina stresą ir įtampą;
  • didina koncentraciją ir produktyvumą.

8 dalykai, kuriuos privalote nuveikti pietų pertraukos metu

1. Pasivaikščiokite gryname ore

Kiekvieną dieną skirkite laiko pasivaikščiojimui gryname ore. Eidami du kilometrą per dieną, per mėnesį būsite nuėję apie 40 kilometrų! Tai ne tik fizinis aktyvumas, bet ir vitamino D dozė. Pasivaikščiojimai padeda atsipalaiduoti, pasijusti gamtos dalimi, atsitraukti nuo darbo ir stebėti gamtos pokyčius (vasarą – g4lių žiedus, žiemą – užšalusią upę). Po tokio pasivaikščiojimo į darbą grįšite kupini jėgų ir naujų idėjų.

2. Pailsėkite nuo elektronikos ir interneto

Užuot pietų pertraukos metu leidus laiką socialinius tinkluose, skirkite laiko sau ir savo dėmesį koncentruokite į tai, kas iš tiesų vyksta aplink jus.

Pietų pertrauką dažnai sudrumsčia socialiniai tinklalapiai ar elektroniniai laiškai. Netgi valgydami iš rankų nepaleidžiame elektroninių prietaisų – mobiliųjų telefonų ar planšečių.

Užuot pietų pertraukos metu leidus laiką socialiniuose tinkluose, skirkite laiko sau ir savo dėmesį koncentruokite į tai, kas iš tiesų vyksta aplink jus.   

3. Mankštinkitės

Pietų pertrauka gali būti fantastiška galimybė sportuoti. Jei ryte tam neturite laiko, sportui puikiai tiks pietų pertrauka. Lietuvoje vis labiau populiarėja grupiniai sporto užsiėmimai, joga ar šokių pamokos pietų pertraukos metu. Jei neketinate mankštintis sporto salėje ar mokytis naujų šokio žingsnelių, tiesiog pasivažinėkite dviračiu, žaiskite krepšinį ar futbolą su kolegomis.

Taip pat skaitykite: Lieknėkite ir darbe: 15 paprastų būdų mesti svorį

4. Žaiskite

Pietų pertraukos metu svarbu išnaudoti visas progas pažaisti. Taip ne tik puikiai praleisite laiką, bet ir skatinsite savo kūrybiškumą. Per pietų pertrauką surenkite kolegų stalo teniso ar stalo futbolo čempionatą. Nugalėtoją apdovanokite originaliomis dovanomis, pavyzdžiui, šviežiai spaustų morkų sulčių stikline.  

5. Nepamirškite valgyti (kolegų maisto degustacijos klubas)

Vis dėlto svarbiausias pietų pertraukos tikslas – gardūs pietūs. Pietų metu mėgaukitės savo ruoštomis salotomis arba pakvieskite kolegas įkurti maisto degustacijos klubą. Suraskite dar keturis bendradarbius, kurie norėtų prisijungti. Užduotis paprasta – kiekvienas maisto degustacijos dalyvis vieną kartą per savaitę ruošia patiekalus visam penketukui. Laiko sąnaudos gaminant maistą penkiems žmonėms yra praktiškai tokios pačios, kaip ir gaminant vienam asmeniui. Taip ne tik sutaupysite daug savo laiko, mėgausitės namuose ruoštu, kokybišku maistu, bet ir geriau pažinsite kolegas.

Astos Černės nuotr./Sumuštiniai su omletu
Astos Černės nuotr./Sumuštiniai su omletu

6. Susipažinkite su naujais žmonėmis

Galbūt jūsų įmonėje dirba 100 darbuotojų, bet kiek iš jų jūs iš tiesų pažįstate?

Geriausias būdas smagiai praleisti laiką pietų pertraukos metu – susipažinti su naujais žmonėmis. Galbūt jūsų įmonėje dirba 100 darbuotojų, bet kiek iš jų jūs iš tiesų pažįstate? Dažnai didelėse įmonėse darbo tempas yra toks didelis, kad neturime laiko pažinti kolegas, įsiminti jų vardus, ką jau bekalbėti apie jų pomėgius. Pasinaudokite pietų pertauka susipažinti su kolegomis. Pasiūlykite kolegai pasivaišinti jūsų gamintu patiekalu parke ant suolelio.   

7. Skaitykite knygą

Darbo įtampai sumažinti padeda gera grožinės literatūros ar fantastikos knyga. Jei namuose turite krūvas pareigų ir mažai laiko, pietų pertrauka yra puiki galimybė ramiai pasimėgauti gera knyga.

„Shuterstock“ nuotr./Spalis – dvasinio tobulėjimo mėnuo
„Shuterstock“ nuotr./Moteris skaito knygą.

8. Atsisakykite rutinos

Daugelis iš mūsų kiekvieną dieną darome tą patį. Tuo pačiu keliu einame į tą pačią kavinę, užsisakome panašius patiekalus. Pietų pertraukos metu atsisakykite rutinos ir pasistenkite daryti viską kitaip: išeikite pasivaikščioti nauju keliu, išbandyti naujus patiekalus ar pradėkite sportuoti.  

Ilsėdamiesi nepamirškite giliai ir ramiai pakvėpuoti (tai užtruks tik kelias minutes), išgerti vandens, o pietaujant – lėtai kramtyti maistą. Net 10 kokybiškų minučių pietų pertraukos metu padės atgauti jėgas ir grįžti į darbą kupiniems naujų idėjų. Atminkite, kad pietų pertraukos metu svarbiausia užduotis yra skirti Laiko Sau!

www.ekorekomendacijos.lt

www.ekorekomendacijos.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius