-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakeitę 6 valgymo įpročius, nereikalingų kilogramų atsikratysite lengviau

Kodėl didėja nutukusių žmonių skaičius? Taip yra ne tik dėl to, kad nesveikai maitinamės ar mažai sportuojame. Tyrimai rodo, jog dauguma iš mūsų tiesiog per daug valgo.
Nuo saldumynų bėganti moteris
Nuo saldumynų bėganti moteris / Fotolia nuotr.

Išsiaiškinta, jog nuo 1980-ųjų suvartojamų kalorijų kiekis gerokai išaugo. Štai vyrai suvartojo 268 kilokalorijomis daugiau nei sudegino, o moterys 143 kilokalorijomis viršijo dienos normą. Jei norite suvalgyti mažiau, nebūtina iki devinto prakaito arti sporto klube, atsisakyti mėgstamo maisto ar vartoti įvairiausius papildus, kurie numalšins alkį.

Taip pat skaitykite: Apklausa, virtusi filmuku: šmaikščiai pateikiami lietuvių sekso įpročiai

Brianas Wansinkas, mokslininkas iš Kornelio universiteto, tyrinėja mūsų valgymo įpročius. Jis parašė ir knygas apie sąmoningą valgymą: „Mindless Eating: Why We Eat More Thank We Think“. Vyras teigia, jog labai dažnai mes valgome ne dėl to, kad esame alkani, bet dėl to, kad neturime ką veikti. O kur dar susibūrimai su draugais, kur būna pilna visokiausių užkandžių, gėrimų... Kaipgi atsilaikyti?

Paslėpkite saldžias ir kaloringas pagundas

Nebūtina išmesti visą nesveiką maistą, kurį turite šaldytuve ir kuris jums yra skanus, tačiau geriau jo nelaikyti prieš nosį ir negundyti savęs. Akys nemato – ir širdies neskauda, tiesa? Jei koks nors saldus skanėstas gulės jums prieš akis, turėsite sukaupti visą valią, norėdami jo atsisakyti.

Brianas Wansinkas siūlo tiesiog kur nors padėti jį, kad nematytumėte, ar pakeisti kokiu kitu sveiku užkandžiu. Mokslininkas tyrimo metu stebėjo, kaip valgyklose elgiasi liekni ir turintys antsvorį žmonės. Liekni sėdėjo atsukę nugaras į prekystalius, o nutukę – buvo tris kartus labiau linkę sėdėti atsukę veidus į maisto padėklus.

Taip pat skaitykite: Šypsenos galia: kaip atrodyti patikimiems ir pritraukti sėkmę

Padarykite maistą sunkiau pasiekiamą

Liekni sėdėjo atsukę nugaras į prekystalius, o nutukę – buvo tris kartus labiau linkę sėdėti atsukę veidus į maisto padėklus.

Svarbiausias dalykas – sudarykite sunkesnes sąlygas. Norite greičiau atsikratyti nereikalingų kilogramų? Valgykite iš mažesnių lėkščių, mažesnėmis porcijomis ir nesusikraukite viso šaldytuvo turinio ant stalo. Atkreipkite dėmesį į tai, kad žmonės, kurie valgo prie švediško stalo ir valgo daug, dažnai sėdi arčiau prie maisto, kad galėtų vėl papildyti savo lėkštę.

Darbo stalo stalčiuje turite saldainių, jei kartais norėtumėte  ko nors saldaus? Tikriausiai tai dar viena priežastis, kodėl negalite numesti nereikalingų kilogramų. Paslėpkite visas pagundas nuo savęs. Saldainius pakeiskite vaisiais ar riešutais – daug sveikesniais užkandžiais.

Iš anksto suplanuokite, ką valgysite

Liekni žmonės apžiūri, kas siūloma ant švediško stalo, pagalvoja, ir įsideda tai, kas atrodo skaniausia ir naudingiausia organizmui. Apkūnūs žmonės – ilgai negalvoja ir krauna į lėkštę viską, ką akys mato.

Dar viena didelė klaida – apsipirkinėjate būdami alkani. Esmė ne ta, kad prisiperkate daugiau nei įprastai, bet ta, kad perkate nesveiką maistą. Galbūt griebiate viską, ko norite tuo metu, kad patenkintumėte alkį.

Juk tikrai nepirksite brokolių ar lašišos, greičiausiai jūsų pasirinkimas bus traškučiai, saldainiai ar kiti užkandžiai, pilni tuščių kalorijų. Atkreipkite dėmesį ir aplinką, kurioje valgote. Jei televizorius įjungtas, išjunkite, kitu atveju nejausite saiko ir persivalgysite.

Pristabdykite save

Apkūnus žmonės vieną kąsnį kramto pilna burna apie 12 kartų, liekni žmonės – apie 15 kartų. Tyrimai rodo, jog jei lėčiau kramtysite, greičiau jausitės sotesni ir nepersivalgysite. Taip yra dėl to, kad mūsų organizmas tik praėjus 20 minučių po valgio pradeda siųsti sotumo signalus.

Fotolia nuotr./Sveika mityba
Fotolia nuotr./Sveika mityba

Per tokį laiką drąsiai sukirsite picą ir išgersite kokios nors nesveiko gazuoto gėrimo. Mėgaukitės maistu, skoniu ir visu valgymo procesu, nesukirskite visos porcijos per penkias minutes. Ir sotumo jausmas, ir norimos kūno linijos pasirodys greičiau.

Taip pat skaitykite: 12 žalingų įpročių, dėl kurių jaučiamės pavargę

Nebūtina ragauti viso maisto

Jei televizorius įjungtas, išjunkite, kitu atveju nejausite saiko ir persivalgysite.

Jei valgote prie švediško stalo, nepulkite ragauti visų patiekalų.

Jei turite daug pasirinkimo galimybių, suvalgysite daug daugiau nei tokiu atveju, jei turėtumėte tik vieną pasirinkimą iš meniu ar savo šaldytuvo.

Patariama nedėti į lėkštę daugiau nei dviejų produktų. Jei norėsite, įsidėsite daugiau, tačiau jei lėkštėje bus mažiau įvairovės, tuomet pasitenksite tuo, ką turite, ir bus mažesnė tikimybė persivalgyti.

Nevalgykite su bet kuo

Svarbu ne tik tai, kiek patys valgote, bet kiek valgo ir tie žmonės, valgantys kartu su jumis. Vakarieniaujate su draugais? Tikriausiai suvalgysite dvigubai daugiau nei valgydami vieni.

Taip pat skaitykite: Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė: „Derindami maistą, galime ir sulieknėti“

Jūsų draugai turi problemų su antsvoriu? Tikriausiai tai gresia ir jums. Turėtumėte būti itin atsargūs prie tokių žmonių, kurie valgo, ką nori, kiek nori, ir nepriauga nei gramo. Gali pasirodyti, jog tuomet ir jūs galite valgyti kaip ir jie, tačiau pristabdykite save ir kritiškai įvertinkite situaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius