-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmoji pagalba, jei esate vienas: ką daryti paspringus, sustreikavus širdžiai ar stipriai susižeidus

Ką daryti, jei esate vienas namuose ir pjaustydami daržoves netyčia persipjaunate pirštą ir pradedate itin stipriai kraujuoti? O jei staiga pajuntate stingdantį skausmą krūtinės srityje? Akivaizdu – kaipmat ieškositės pagalbos ir kviesitės greitąją, tačiau kas tada?
Infarktas
Infarktas / „Fotolia“ nuotr.

Kai ištinka grėsmė gyvybei, svarbi kekviena sekundė – delsimui čia vietos nėra, o greitoji gali ir nebespėti.

Gydytojai perspėja, kad, tarkim, paspringus maistu ir negalint kvėpuoti, smegenys be deguonies išgyventi gali vos tris minutes, todėl labai svarbu žinoti, ką tokiu atveju daryti ir kaip išgelbėti sau gyvybę.

Didžiosios Britanijos Raudonajame Kryžiuje dirbantis pirmosios pagalbos gydytojas Joe Mulliganas tikina, kad kai ištinka grėsmė gyvybei, ypač jei esate vienas namuose, pagalbos sau veiksmų reikia imtis tuojau pat. Jis kartu su kitais medicinos ekspertais vardija veiksmus, kuriuos reikėtų atlikti įvairiose grėsmę gyvybei keliančiose ir kritiškose situacijose.

Jei paspringote

„Fotolia“ nuotr./Paspringimas
„Fotolia“ nuotr./Paspringimas

Jei kas nors įstringa jūsų kvėpavimo takuose, natūralus žmogiškasis refleksas reikalaus to tuojau pat atsikratyti, arba kitaip – tiesiog iškosėti. Ir tai padeda daugeliu atvejų. Vis tik, jei atsikosėti sekasi sunkiau, J. Mulliganas pataria kiek įmanoma pasilenkti į priekį, nuleisti galvą žemyn ir pabandyti dar kartą stipriai atsikosėti.

Tačiau jei kosėjimas jau visiškai nepadeda, darosi itin sunku kvėpuoti ar kvėpuojant atsiranda švilpesys, derėtų sau kuo skubiau atlikti Heimlicho manevrą, kitaip – greitai neteksite sąmonės.

Kai esate vienas namuose ir šio manevro jums niekas negali atlikti, padėti sau galite dviem būdais. Pirmasis atrodo taip – stovėdami nugara atsiremkite į sieną. Tuomet suspauskite kumštį, pridėkite jį kiek aukščiau bambos, kita ranka tą kumštį spausdami darykite spūstelėjimus. Kartokite šį manevrą bent penkis kartus arba tol, kol pavyks atsikratyti įstrigusio objekto.

Heimlicho manevrą išbandyti galite ir su kėde, turinčia atlošą; tai padaryti bus netgi lengviau. Tiesiog atsistokite už kėdės, kad atlošas jums pasilenkus atsiremtų į pilvo sritį, staigiai lenkitės. Darykite tai keletą kartų. 

Kaip sau atlikti Heimlicho manevrą, žiūrėkite vaizdo įraše:

VIDEO: Kaip sau atlikti Heimlicho manevrą

Net jei suteikti sau pirmąją pagalbą ir pavyko, nuvykti į medicinos įstaigą apžiūrai vis tiek derėtų – kad įsitikintumėte, jog negresia joks pavojus sveikatai.

Jei pradėjote stipriai kraujuoti

Fotolia nuotr./Vaiko žaizdelė
Fotolia nuotr./Vaiko žaizdelė

Priklausomai nuo to, kurioje vietoje įsipjovėte, kraujas gali pradėti tekėti itin greitai ir gausiai. Tokiu atveju veikti derėtų kuo greičiau, nes kitaip, praradę daug kraujo, galite greitai netekti sąmonės.

„Stipriai įsipjovus ir esant rimtai žaizdai, žmogus nukraujuoti gali vos per vieną minutę“, – tikina gydytojas Alanas Weiras ir pataria žaizdą kuo skubiau užspausti švariu rankšluosčiu ar kita didele medžiagos skiaute.

Taip pat skaitykite: Jei patyrėte traumą: pirmoji pagalba sau ir kitam

Jei susižeidėte ar įsipjovėte koją ir pradėjote stipriai kraujuoti, J. Mulliganas pataria užspaudus žaizdą atsigulti ant žemės ir koją iškelti aukščiau širdies lygmens. Taip belaukdami greitosios pagalbos mažiau nukraujuosite.

Gydytojas taip pat perspėja niekuomet nebandyti nieko traukti iš žaizdos, jei į ją kas nors įstrigo, mat gali būti, jog tas objektas kiek pristabdo kraujavimą. Verčiau palaukite greitosios pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius