Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trenerio patarimai: kaip išlaikyti norą keistis, kad neviliotų frazė „pradėsiu nuo kito pirmadienio“

Sekmadienio popietę Gedimino prospekte karaliavo sportui, mitybai ir sveikai gyvensenai atsidavę vilniečiai. Restorano „La Crepe“ įrengtoje zonoje vyko trenerio, sertifikuoto „Insanity“ instruktoriaus Igno Bakėjaus treniruotė ir sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės paskaita.
Treneris Ignas Bakėjus
Treneris Ignas Bakėjus / Renginio nuotr.

Treniruotę vedusio I. Bakėjaus teigimu, žmonės pokyčių trokšta, tačiau pasiryžimą pasikeisti dažnai sugadina per ilgos diskusijos su pačiu savimi ir visiems puikiai pažįstama frazė „sportuoti pradėsiu nuo kito pirmadienio“.

„Žmonių, kurie yra tiesiog sąmoningi, pažįsta save ir drąsiai imasi įgyvendinti planus – ypač mažai. 99,9 proc. atvejų lengviausia pokyčius pradėti nuo sporto. Jei nepasiruošęs pokyčiams žmogus pradeda keistis nuo mitybos, jis dažnai užstringa ties pačiu pirmuoju žingsniu – šaldytuvo atidarymu.

Jei nepasiruošęs pokyčiams žmogus pradeda keistis nuo mitybos, jis dažnai užstringa ties pačiu pirmuoju žingsniu – šaldytuvo atidarymu.

Tada pradedama galvoti, kaip pakeisti jo turinį – pripildyti daržovių, atsikratyti mėsos, tapti vegetaru, o gal – net veganu.

Atsiranda per daug klausimų ir tos 5 min. diskusijų su savimi pavirsta į tris valandas, po kurių šaldytuvo durelės uždaromos ir noras pasikeisti vėl nusikelia iki kitos savaitės arba dar kokiems trejiems metams“, – sakė Ignas Bakėjus.

Taip pat skaitykite: Treneris Ignas Bakėjus: 20 proc. rezultato duoda sportas, 80 proc. – mityba

Anot jo, patirtis rodo, kad vienu metu ryžtingai pakeisti ir mitybos įpročius, ir imtis sporto – per sudėtinga, todėl pasikeitimą galima organizuoti keliais žingsniais – pirmiausia pradėti sportuoti, o vėliau – pakoreguoti ir savo valgiaraštį.

„Ką tik sportuoti pradėjęs žmogus dažnai prašo sudaryti jam mitybos planą, tačiau dažniausiai to plano nesilaikoma. Būtų idealu, jei nuo pat pirmos sporto dienos žmogus sureguliuotų ir savo mitybą, tačiau pradžioje kyla per daug pagundų, – pastebėjo Ignas Bakėjus. – Rimtas noras į pokyčius įtraukti ir mitybą ateina maždaug po mėnesio. Tuomet padidėja šansas, kad žmogui pavyks išsilaikyti: jis tampa sąmoningesnis, įdeda daugiau valios pastangų.

Keliasi ryte ir eina į treniruotę, trenerio klausinėja patarimų, pats aktyviai domisi ir ieško motyvacinių vaizdo klipukų, dalyvauja viešuose renginiuose ir noriai juose sportuoja. Tuomet atsiranda didžiulė tikimybė, kad žmogus nebegrįš atgal prie savo blogų įpročių“.

Po kiek daugiau nei valandą trukusios žemo intensyvumo kardio treniruotės sveikos mitybos paskaitą vedusi V. Kurpienė teigė, kad mitybos įpročių kaitą ypač palengvina pirkinių planavimas.

„Ruošimasis iš anksto ir planavimas kelias dienas į priekį turi daugybę privalumų: efektyviau sunaudojami iš parduotuvės atkeliavę ir šaldytuve atgulę produktai, taip pat – perkant pagal sąrašą, krepšelyje vietos nebeatranda kaloringi saldumynai, – atkreipė dėmesį V. Kurpienė. – Skanauti ir pasilepinti – galima, tačiau reikia vengti daug kalorijų turinčių skanumynų, kuriuose naudingų maistinių medžiagų reikia ieškoti su didinamuoju stiklu. Reikėtų rinktis tokius užkandžius, kurie suteiks ilgesnį sotumo jausmą, jų reikės mažiau“.

Anot jos, šiandien pasirinkimas parduotuvėse ir restoranuose toks gausus, kad rasti sau tinkamą sveiką, tačiau skanų pasilepinimą – tikrai nesudėtinga.

Specialistė teigia, kad įvairių tyrimų duomenimis, mitybos įpročiai net 25–30 proc. turi įtakos sveikatai, tad labai svarbu, kad restoranai ne pataikautų, o ugdytų klientų maitinimosi įpročius, pasiūlydami jiems subalansuotų ir sveikatai naudingų patiekalų, nes noro sveikai maitintis nepakanka – reikia turėti vietą, kur tai galima padaryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius