Kai nespėjame dieną pavalgyti kažko stipresnio, dažnai vakarienė tampa vėlyvais pietumis. Linkime nepersivalgyti, o mėgautis maistu. Šį kartą siūlome įvairiausių kepsnelių.
1. Paruoškite žaliąjį aptepą: kokosų drožles pamirkykite truputyje vandens, mėtų ir petražolių lapelius suplėšykite, svogūnėlį ir papriką sukapokite, česnaką sugrūskite, imbierą smulkiai sutarkuokite, kuminus sugrūskite arba sumalkite kavamale. Paruoštus produktus sudėkite į elektrinio maišiklio indą, supilkite citrinų sultis ir sutrinkite.
2. Ryžius biriai išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Mėsą aptepkite aliejumi ir iškepkite ant grotelių (kepkite po 8 min. kiekvieną pusę).
3. Virtus ryžius išdėliokite į lėkštes, uždėkite po vištienos kepsnelį, ant viršaus – po kauburėlį žaliojo aptepo.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Mėsą nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite pailgais maždaug 10 cm ilgio ir 4–5 cm pločio gabalais.
2. Į prikaistuvį supilkite sultinį, sojų padažą, suberkite rudąjį cukrų ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol cukrus ištirps. Kiek pravėsusiu mišiniu apliekite vištos gabalėlius, palikite valandą.
3. Išgriebusi iš marinato, į kiekvieną paukščio gabalėlį išilgai įsmeikite po ilgą šaltame vandenyje išmirkytą konditerinį iešmelį. Išdėliokite kepimo skardoje, apšlakstykite šviežių apelsinų sultimis ir šaukite į iki 200laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie pusvalandį.
5. Tiekite su biriai virtais ryžiais, apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
1. Į lašišų faršą sudėkite kiaušinio trynį, džiūvėsėlius, majonezą, pagardinkite pipirais, druska, žolelių prieskoniais ir labai gerai išmaišykite. Iš paruoštos masės formuokite nedidelius kepsnelius, apvoliokite juos džiūvėsėliuose ir iškepkite keptuvėje su aliejumi.
2. Gražgarstes gerai nuplaukite, nuvarvinkite, „Aisbergo“ salotas suplėšykite. Pomidoriukus perpjaukite pusiau, sumaišykite su salotomis ir užpilkite padažu.
3. Padažui sumaišykite citrinų sultis, cukrų, druską, pipirus, salotų prieskonius ir alyvuogių aliejų. Ant salotų sudėkite lašišų kepsnelius.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, papriką – juostelėmis, o česnaką sutraiškykite. Kiaulienos gabaliukus šiek tiek pamuškite, iš abiejų pusių pabarstykite druska ir pipirais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą, suberkite svogūnus ir česnakus. Kepkite 5 minutes, maišydami, kad nepridegtų. Kepsnius apverskite, suberkite paprikas, uždenkite ir kepkite dar 5–8 minutes. Sudėkite mėsą su daržovėmis į lėkštę ir uždenkite, kad neatvėstų.
- Į keptuvę supilkite „Vorčesterio“ padažą, vandenį arba sultinį, vyną, suberkite čiobrelius. Kaitinkite, kol šiek tiek sutirštės. Į keptuvę vėl sudėkite mėsą su daržovėmis, išmaišykite ir dar kepkite apie minutę.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Supjaustykite mėsą ir dešreles 4-5 cm gabaliukais. Nuo paprikų pašalinkite sėklas ir supjaustykite jas kartu su svogūnais kvadratėliais.
- Į didelį puodą įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite druską ir grūstus juoduosius pipirus. Sumaišykite viską kartu su likusiais ingredientais. Geriausia šį darbą atlikti iš vakaro.
- Suverkite ant metalinių ar medinių iešmelių paeiliui alyvuogių aliejumi, grūstais juodaisiais pipirais ir druska pagardintą mėsą, svogūnus, paprikas, dešreles ir kepkite ant grotelių, kol dailiai apskrus.
Receptas Čilės vyndario Maxo Weinlaubo
Plačiau skaitykite „Čilės virtuvė garsaus vyndario akimis“
1. Burokine tarka sutarkuokite morkas, svogūnus supjaustykite griežinėliais. Nuolat maišydama apkepkite daržoves aliejuje ir pagal skonį pasūdykite.
2. Nuluptą cukiniją supjaustykite vienodo pločio griežinėliais, išimkite sėklas ir pabarstykite druska bei mėgstamais prieskoniais.
3. Cukinijos griežinėlius išdėliokite kepimo formoje, į juos dėkite paruoštą daržovių įdarą ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
4. Kai cukinijos bus beveik iškepusios, apibarstykite griežinėlius tarkuotu brandintu sūriu ir dar kelias minutes kepkite, kol sūris išsilydys. Puoškite žalumynais.
P. S. Šie cukinijų kepsneliai skanu su orkaitėje keptomis bulvėmis. Bulves supjaustykite riekelėmis, pasūdykite, apibarstykite smulkintais česnakais kmynais ar kitais mėgstamais prieskoniais ir kepkite orkaitėje kartu su cukinijų kepsneliais. Skanaus!
1. Mėsą aptepkite aliejumi, dėktei į smarkiai įkaitintą aliejų (labai tinka keptuvė rantytu dugnu) ir kepkite (po 3–5 min. kiekvieną pusę). Sūdykite ir gardinkite pipirais jau iškeptus kepsnius.
2. Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu, perliekite šaltu, nulupkite, smulkiai supjaustykite ir kartu su kaparėliais kelias minutes patroškinkite. Šį padažą supilkite ant kepsnių ir viską apibarstykite rozmarinais.
3. Kepsnelius patiekite su „Žaliąja bulvių koše“ ir šviežių daržovių salotomis.
1. Pirmiausia paruoškite marinatą: česnakus nulupkite, susmulkinkite, sumaišykite su aliejumi, citrinos sultimis, vištienos sultiniu, garstyčiomis, kapotais čiobreliais.
2. Mėsą supjaustykite į keturias dalis, kiek pamuškite, apibarstykite druska ir pipirais. Apšlakstykite paruoštu marinatu ir valandai palikite, kad pasimarinuotų. Tada gerai nuvarvinkite.
3. Šalavijų lapelius nuplaukite, nusausinkite, pakepinkite keptuvėje svieste.
4. Ant kiekvieno mėsos kepsnelio tepkite pesto padažo, klokite kumpio juostelę, įsmeikite po skrudintą šalavijų lapelį.
5. Kepsnelius dėkite ant grotelių, šalia išdėliokite pomidorų ir svogūnų puseles. Kepkite, kol apskrus.
Tiekite su laukiniais ryžiais.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Viename inde sumaišykite krakmolą, kiaušinį, išspaustas česnakų skilteles, majonezą ir prieskonius. Vištieną supjaustykite juostelėmis ir sudėkite į paruoštą masę. Viską gerai sumaišykite ir palaikykite 30 min. šaldytuve.
2. Įkaitinkite keptuvę, šaukštu dėkite paruoštą masę ir formuokite blynelius. Apkepkite kepsnelius iš abiejų pusių.
3. Šį patiekalą galite tiekti su ryžiais, bulvių koše ar gruzdintomis bulvytėmis.
Kulinaro patarimas: galima kepti ne tik vištienos, bet ir kitos mėsos kepsnelius. Taip pat galite rinktis ir krabų lazdeles,žuvies gabalėlius.
1. Avieną supjaustykite kepsniams, išmuškite, pabarstykite prieskoniais ir marinuokite majoneze per naktį.
2. Vėliau kepkite keptuvėje, kol gražiai apskrus.
3. Supjaustykite griežinėliais morkas, baklažaną, susmulkinkite česnaką.
4. Baigiant kepti mėsai, sudėkite daržoves ir viską patroškinkite.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Vištienos faršą sumaišykite su kiaušiniu, piene išmirkytu ir gerai nuspaustu batonu, majonezu. Pagardinkite pipirais, druska ir kariu. Šlapiomis rankomis formuokite mažus kepsnelius ir kepkite keptuvėje (kepsnelius galite tik apkepti keptuvėje iš visų pusių, o paskui sudėti į aliejumi išteptą skardą ir apie 15 minučių kepti 180 laipsnių orkaitėje). Kol ruošite padažą, kepsnelius laikykite šiltai.
2. Padažui į puodelį sudėkite per pusę pjaustytas vynuoges, suberkite cukrų, supilkite citrinų sultis ir kelias minutes kaitinkite ant mažos ugnies. Krakmolą sumaišykite su vynu ar sultimis ir supilkite ant vynuogių.
3. Pagardinkite prieskoniais, druska ir nuolat maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės. Padažą tiekite su vištienos kepsneliais. Kaip garnyras labai tinka virti ryžiai.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Į faršą įmuškite kiaušinį, suberkite manų kruopas, sudėkite smulkintus džiovintus pomidorus, įberkite pipirų, druskos ir gerai išmaišykite.
2. Šlapiomis rankomis formuokite pailgus kepsnelius ir kepkite aliejuje, kol gražiai parus. Didesniame dubenyje suplėšykite salotas, sudėkite pjaustytus vyšninius pomidorus, agurką ir džiovintus pomidorus.
3. Apšlakstykite aliejumi, citrinų sultimis, pabarstykite pipirais, druska ir prieskoninėmis žolelėmis. Išmaišykite ir pabarstykite parmezanu. Kepsnelius sudėkite prie ar į salotas ir iš karto tiekite.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Nuo batono riekelių nupjaukite pluteles, minkštimą pamerkite, kad išbrinktų, paskui nuspauskite ir sudėkite į faršą. Įmuškite kiaušinį, suberkite smulkintą česnaką, įspauskite citrinų sulčių, sudėkite grietinę, prieskonius, pasūdykite ir labai gerai išmaišykite. Maišykite plakikliu, kol masė pasidarys puri.
2. Šlapiomis rankomis formuokite nedidelius kepsnelius ir kepkite keptuvėje ant nedidelės ugnies nuolat vartydami, kol gražiai parus.
3. Keptuvėje, kurioje kepėte kepsnelius, apkepkite ir citrinų griežinėlius. Griežinėlius sudėkite ant žuvų kepsnelių ir pabarstykite čiobreliais ar kitais mėgstamais žalumynais.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Aliejų išsukite su citrinų sultimis, medumi, sutrinta česnakų skiltele ir rozmarinais. Sudėkite mėsą ir palikite marinuotis.
2. Mėsos gabalėlius iš abiejų pusių apkepinkite įkaitintame aliejuje. Supilkite obuolių sultis ir kepkite 5–7 minutes.
3. Kepsnelius patiekite su marinuotomis aitriosiomis paprikomis ir salotomis su ridikėliais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Česnakų skilteles nulupkite ir sukapokite. Rozmarinų ir čiobrelių lapelius supjaustykite. Aitriąją papriką perpjaukite, išimkite sėklas ir susmulkinkite. Viską sumaišykite su aliejumi ir palikite keliolika minučių.
2. Ant mėsos gabalėlių supilkite aliejų su prieskoniais ir išmaišykite Marinuokite keletą valandų, dar geriau – per naktį.
3. Nuo mėsos nuvarvinkite aliejaus perteklių (jei reikia) ir gabalėlius sudėkite ant grotelių. Kepkite 4–5 minutes. Pabarstykite druska, pipirais. Patiekite su virtomis bulvėmis ar ryžiais, šviežių daržovių salotomis.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kuo didesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, trumpai pakepinkite sugrūstus česnakus, imbierus, tada sudėkite aguročių griežinėlius ir vartydammi kepkite, kol suminkštės.
2. Aguročių griežinėliams pradėjus darytis permatomiems, sudėkite pomidorus ir dar pakepkite.
3. Kai aguročių griežinėliai taps skaidrūs, pasūdykite, pagardinkite pipirais, apibarstykite sūriu ir nukelkite nuo ugnies.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
Atkreipkite dėmesį:
- Jei įmanoma, parinkite, kad cukinijos ir pomidoro riekių skersmuo būtų artimai vienodas.
- Cukinijų keptuvėje nesukepkite, tik apskrudinkite, dėl to kepkite ant didelės ugnies. Cukinijos labai vandeningos daržovės, dėl to kepdamos tyška. Saugokitės, kad nenusidegintumėte rankų.
- Barstydami sūriu stenkitės nepribarstyti ant skardos - sūris sudegs ir bus sunku išvalyti.
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Sutarkuokite fermentinį sūrį ir atidėkite. Pomidorą nuplaukite ir supjaustykite stambiomis riekėmis (reikės 4-5 riekių) horizontalia kryptimi pradedant nuo storiausios pomidoro vietos.
- Morkas nulupkite, nuplaukite ir sutarkuokite smulkiąja burokine tarka. Užkaiskite nedidelę keptuvę, įpilkite aliejaus, ir, kai šis įkais, suberkite kmyninį kuminą. Kuminas pradės spragsėti ir patamsės, tuomet suberkite asafetidą ir po kelių sekundžių sudėkite tarkuotas morkas.
- Švelniai pasūdykite, įberkite pusę nurodyto juodųjų pipirų kiekio ir kepkite maišydami, kol morkos suminkštės. Galite keptuvę uždengti. Kepimo pabaigoje sudėkite saliero žalumynus ir pusę krapų, išmaišykite, dar kelias minutes troškinkite ir nukaiskite. Jei cukinijos ne visiškai peraugusios, ir jų sėklos minkštos, tuomet galite jas palikti, subrendusias kietas sėklas išvalykite. Ant didelės ugnies įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejų. Sudėkite kiek telpa cukinijų ir kepkite, kol apskrus iš abiejų pusių, tačiau ne visiškai suminkštės. Cukinijos pabaigs kepti orkaitėje. Sudėkite apskrudintas cukinijas į kepimo skardą ir apšlakstykite sojos padažu.
- Keptas morkas padalinkite į 4-5 dalis ir paskleiskite vienodu sluoksniu ant cukinijų. Kitas cukinijas uždenkite pomidorais. Pomidorus pagardinkite likusiais juodaisiais pipirais.
- Daržoves pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10-15 minučių arba kol sūris visiškai išsileis ir pradės lengvai skrusti. Ištrauktas cukinijas pabarstykite likusiais sukapotais krapais. Patiekite po 1-2 abiejų rūšių kepsnelius su bulvių koše ir agurkais arba lengvomis gaiviomis žaliomis salotomis.
Receptas iš tinklaraščio JOGOS MITYBA
- Lašišą nuplaukite, nusausinkite.
- Padalykite į tris dalis, įtrinkite aliejumi, maltais baltaisiais pipirais ir druska, apšlakstykite citrinų sultimis.
- Iškepkite ant grotelių, laužo arba orkaitėje.
- Česnako skiltelę nulupkite ir smulkiai sukapojusi pakepinkite svieste.
- Špinatų kotelius nupjaukite, lapus susmulkinkite ir patroškinkite svieste, kol suminkštės.
- Supilkite grietinėlę, pagal skonį pasūdykite, sukrėskite pesto padažą, užberkite tarkuoto parmezano.
- Kai jis išsilydys, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir įmaišykite gerai nuvarvintus kaparėlius.
- Karštą lašišą išdėliokite į lėkštes, gausiai apliekite padažu.
- Apibarstykite skrudintais žemės riešutais.