Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruošiamės vasarai: 3 žaliųjų kokteilių receptai

Iš šviežių žalumynų ir vaisių gaminami kokteiliai – ne tik lengvai virškinamas, maistingas, vitaminų kupinas gėrimas, bet ir puiki alternatyva jau pabodusiems pusryčių patiekalams.
Energinis avokadų kokteilis
Energinis avokadų kokteilis / Shutterstock nuotr.

Paprasta, bet naudinga

Kadangi ruošiant gėrimą skaidulos yra suskaidomos, kokteiliai yra lengvai virškinami, o organizmas gali lengviau pasisavinti maistines medžiagas.

Priežasčių, kodėl pusryčių valgiaraštį verta paįvairinti iš žalumynų ir vaisių ruošiamais gardžiais kokteiliais, išties daug. Visų pirma, tai itin lengvai ir greitai paruošiamas maistingas gėrimas, kuriame gausu imuninę sistemą stiprinančio chlorofilo ir organizmą valančių skaidulų, įvairių, mūsų organizmui būtiniausių vitaminų (B grupės, C, E, K, PP ir kt.) ir mikroelementų (geležies, kalio, magnio, jodo, kalcio, fosforo ir kt.).

Kadangi ruošiant gėrimą skaidulos yra suskaidomos, kokteiliai yra lengvai virškinami, o organizmas gali lengviau pasisavinti maistines medžiagas. Pastebėta, kad vartojami ryte pažadina organizmą, malšina apetitą.

Geriami bent kartą per dieną, žalieji kokteiliai gali padėti atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų. Negana to, šie gėrimai padeda įprasti reguliariai valgyti žalumynus, kurių, anot mitybos specialistų, mūsų mityboje išties trūksta.

Taip pat skaitykite: Ar pagrįstai bijome importuotų vaisių ir daržovių?

Iš ko gaminami

Gardiesiems kokteiliams gaminti tinka patys įvairiausi vaisiai ir žalumynai. Dažnai į žaliųjų gėrimų sudėtį patenką puikų skonį suteikiantys ir mūsų organizmui naudingi obuoliai, bananai, kriaušės. Skoniu ir naudingumu jiems nenusileidžia pačios įvairiausios uogos: mėlynės, serbentai, vyšnios, braškės.

Ruošiant žaliuosius kokteilius taip pat galima naudoti pievose ir laukuose randamas kiaulpienes, dilgėles, garšvą, gysločius. Nevalia pamiršti ir prieskoninių žolelių: bazilikų, melisų, krapų, mėtų, petražolių, pankolių ir kt.

Fotolia nuotr./Mėtos ir citrina
Fotolia nuotr./Mėtos ir citrina

Kokius žalumynus rinktis? Nuo pačių įvairiausių salotų lapų ir kopūstų iki špinatų ir salierų. Kad organizmas gautų kuo daugiau naudingųjų medžiagų, mitybos specialistai pataria kiekvieną savaitės dieną kokteilį plakti vis su kitu žalumynu.

Visų šių gėrybių galima įsigyti turguose ir parduotuvėse – tiek užaugintų Lietuvoje, tiek atvežtų iš kitų Europos Sąjungos šalių. Jie atitinka visus kokybės reikalavimus, prekystalį pasiekia švieži, kuo mažiau chemiškai apdoroti. Todėl pirkdami juos galime būti tikri, kad pusryčių kokteilius ruošime iš ypač geros kokybės, vitaminų ir kitų maistingųjų medžiagų gausa išsiskiriančių produktų.

Svarbu žinoti! Kad skonių derinys būtų geriausias, vaisių ir žalumynų santykis kokteilyje turėtų būti 60:40. Kokteilius geriausia gerti ką tik sutrintus. Neišgertą gėrimą būtina laikyti šaldytuve ne ilgiau nei 3 paras.

Kokteilis su ananasu ir špinatais

Reikės:

  • riekelės ananaso,
  • 0,5 avokado,
  • obuolio,
  • ryšelio špinatų,
  • saujelės liucernų daigų,
  • skiltelės imbiero,
  • vandens.

Gaminimas. Visas susmulkintas kokteilio sudedamąsias dalis sudėkite į maišytuvo indą. Vandens įpilkite tiek, kad beveik apsemtų. Suplakite iki vienalytės masės.

Kokteilis su mėlynėmis ir baziliku

Reikės:

  • 0,5 stiklinės mėlynių (gali būti šaldytos),
  • 1–2 bananų,
  • šaukštelio medaus (arba 2–3 datulių),
  • šakelės šviežio baziliko,
  • vandens.

Gaminimas. Viską sudėkite į maišytuvą ir užpilkite vandeniu. Plakite tol, kol viskas virs vienalyte mase.

Kokteilis su avokadu ir salieru

Reikės:

  • 0,5 avokado,
  • obuolio,
  • banano,
  • saliero stiebo,
  • ryšelio petražolių.

Gaminimas. Visas dalis sudėkite į maišytuvą. Vandens įpilkite tiek, kad beveik apsemtų. Plakite iki vienalytės masės. Skanaus!

Šaltiniai:

Gražina Gum „3 dienų mitybos programa“. „Alma litera“, 2014.
Asta Černė „Saulėtos virtuvės pusryčių knyga“. „Smaguris“, 2015.
Jurgita Djakonovaitė „100 žaliavalgiškų receptų“. „Laisvos valandos“, 2015.

ES finansuojama priemonė
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius