Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2014 08 22

„Radviliada“ – unikalus filmas apie Lietuvos istoriją

Kitą penktadienį kino teatruose pasirodys naujas lietuviškas filmas „Radviliada“ . Filme susipina ir vaidybinis kinas, ir dokumentiniai tyrinėjimai, ir garsių ekspertų atradimai bei „kinas kine“.
Kadras iš filmo „Radviliada“
Kadras iš filmo „Radviliada“ / „STUDIO NOMINUM“ nuotr.

Todėl filmas pristatomas netradiciniu žanru – kino kelionė. Tai atsispindi ir pačiame filmo kūrime, nes „Radviliados“ filmavimai vyko net 8 pasaulio valstybėse. Taip pat filme atkartota ir legendinė Našlaitėlio piligriminė kelionė dykuma iki Jeruzalės vartų.

„Radviliadoje“ atgyja ir lietuviškąja Spartos versija laikytas Ulos mūšis, kuriame penki tūkstančiai lietuvių, vadovaujamų Radvilos Rudojo, puola 25 000 rusų armijos kareivių ir laimi. O pasinaudoję originaliu triuku  priverčia bėgti saviškiams į pagalbą skubančią dar 35 000 rusų armiją.

„STUDIO NOMINUM“ nuotr./Kadras iš filmo „Radviliada“
„STUDIO NOMINUM“ nuotr./Kadras iš filmo „Radviliada“

Filmo prodiuseris Arūnas Matelis juokauja, jog „jei Radvila Rudasis gyventų šiandien, jis neabejotinai nusipelnytų vadovauti NATO ir broliai ukrainiečiai, jo konsultuojami, seniai būtų išsprendę visus reikalus vos per keletą savaičių“.

Filme atkurtas šiemet švenčiantis 450 metų jubiliejų Ulos mūšis yra vienas ryškiausų karybos pavyzdžių ne tik LDK istorijoje, sustabdęs Rusijos invaziją į Europą.

Taip pat filme pamatysime ir sužinosime, kam priklausė žymiausi viduramžių šarvai Europoje, šiandien lyginami su Formulės 1 bolidu pagal kainą ir funkcionalumą, be to, nustebsime sužinoję, jog Radvilų  palikuonys atgimsta JAV prezidento Keneddy šeimoje, gauna net 5 Emmy ir sukuria pasaulinę madų imperiją.

„STUDIO NOMINUM“ nuotr./Kadras iš filmo „Radviliada“
„STUDIO NOMINUM“ nuotr./Kadras iš filmo „Radviliada“

Ne veltui apie Radvilas sakė: „Nenoriu būti karaliumi, noriu būti Radvila“. Šiuos ir kitus intriguojančius filme rodomus faktus žino retas lietuvis, nors Radvilos buvo vieni iškiliausių praeityje Europos didikų.

Filmo režisierė Ramunė Rakauskaitė dar priduria: „Lietuvos istorinės tapatybės savivoka miglota ir nuolat išgyvena krizę. Pažintis su pagrindiniais LDK didikais suteikia visai naują „raktą“ tautos praeičiai. Radvilos suteikia mūsų istorijai stokojamą iškilnumo matmenį.“

Vaidybinės viduramžių scenos filme pareikalavo ir daugybės pastangų: barzdos ir kostiumai buvo siunčiami iš įvairių pasaulio šalių, o filmavimuose neskaitant masuotės dalyvavo net 180 žmonių grupė.

Vaidybinės viduramžių scenos filme pareikalavo ir daugybės pastangų: barzdos ir kostiumai buvo siunčiami iš įvairių pasaulio šalių, o filmavimuose neskaitant masuotės dalyvavo net 180 žmonių grupė, susidedanti iš  kūrėjų, aktorių, konsultantų, pašnekovų.

Filme pasirodo garsūs lietuvių aktoriai –  Algirdas Dainavičius, Andrius Paulavičius, Giedrius Arbačiauskas, Donatas Šimukauskas ir kiti, taip pat kultinės jaunimo subkultūrų žvaigždės Lietuvoje – Deividas Budkovas (bmx), Dima Fiodorovas (skateboarding), Kipras Serapinas (graffiti).

Savo žiniomis dalinasi dešimtys žinomiausių Lietuvos ir pasaulio istorijos tyrinėtojų, profesorių ir net tiesioginis Radvilos Juodojo palikuonis Princas Maciejus Radziwillas.

„STUDIO NOMINUM“ nuotr./Kadras iš filmo „Radviliada“
„STUDIO NOMINUM“ nuotr./Kadras iš filmo „Radviliada“

Filmo režisierė Ramunė Rakauskaitė, scenarijaus autoriai: Arūnas Matelis, Ramunė Rakauskaitė, Renata Šerelytė, Romas Lileikis, operatorius Audrius Kemežys, montažo režisierė Francesca Scalisi, garso režisierius Kostas Radlinskas, vaidybinių epizodų režisierius  Jonas Trukanas, vaidybinių epizodų operatorius Simonas Glinskis, vaidybinių epizodų dailininkė Lina Gečienė, vaidybinių epizodų kostiumų dailininkė Daiva Petrulytė, filmo prodiuseriai: Arūnas Matelis (Studio Nominum), Mark Olexa (DokMobile), Uldis Cekulis (VFS).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius