Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 25

Į Lietuvą atvykstantis gitaros virtuozas Estas Tonne: „Viskas yra muzika“

Estas Tonne yra išskirtinis šių dienų trubadūras, jau dvidešimt metų keliaujantis su savo tikriausiu dvasiniu vadovu ir mokytoju – gitara. Atlikėjas savo kūrybos turtingumu apima dešimtis skirtingų pasaulio kultūrų, o pati muzika klajojančiam atlikėjui yra tapusi jo sielos namais. Unikalaus skambesio Estas Tonne kūriniuose susilieja klasikinės gitaros, flamenko, čigoniškos, lotynų ir elektroninės muzikos elementai. Estas Tonne mums atskleidžia savo ryšį su muzika bei neįprastai gilų pasaulio pajautimą.
Gitaros virtuozas Estas Tonne
Gitaros virtuozas Estas Tonne / "Geri Dagys Photography" nuotr.
Temos: 2 Muzika Gitara

– Esate koncertavęs įvairiausio plauko publikai, pasirodėte šimtuose pačių skirtingiausių vietų: nuo koncertų salių iki gatvių užkampių. Kokiai auditorijai grodamas jaučiate didžiausią malonumą? Ar turite vietų, į kurias jus traukia nuolatos sugrįžti? 

– Kiekvienas pasirodymas yra absoliučiai unikalus, ir bet kuri šventa erdvė, kurioje susitinkame, neturi nieko bendra su turtais ar skurdu. Visi mes esame be galo jautrios būtybės, o muzika turi galios iškelti visus užslėptus jausmus į paviršių. 

Grojimas yra kelionė, o ne vien jos pasekmė, kuria būnu vėliau

Man patinka grįžti į vietas, kuriose jau lankiausi, nes kiekvieną kartą, kai vėl susitinkame, mes susijungiame vis gilesniu ryšiu ir pastebime, kas pasikeitė, transformavosi. Kalbu ne vien apie vietas, bet ir žmones – tai neatsiejama. Tam, kad jausčiau malonumą, grodamas neieškau būtent šios būsenos, tai yra srautas. Kartais, kai brendi į upę, jauti šią ar kitą emociją, tačiau po to ateina atgaiva, persmelkianti visą būtį. Kitais žodžiais tariant, grojimas yra kelionė, o ne vien jos pasekmė, kuria būnu vėliau.

– Jau kone dvidešimt metų drauge su savo gitara keliaujate po platųjį pasaulį. Ką jums suteikia kelionės? Kokią įtaką jos daro jūsų kūrybai? 

– Visai nesvarbu, kiek metų žmogus keliauja, nes kiekvieną dieną su kiekvienu susitikimu mes tampame kažkuo daugiau nei buvome vos prieš kelias akimirkas – tas pats galioja muzikai, tas pats galioja viskam... 

"Geri Dagys Photography" nuotr./Gitaros virtuozas Estas Tonne

– Galbūt bent retkarčiais vidury kelionių pasiilgstate gimtųjų namų?

– Kartu su Sovietų Sąjungos žlugimu praradau gimtosios šalies sąvoką, o kaip ir mes visi turiu dvi patirtis: sielos evoliuciją ir žmogišką istoriją. Požiūris, kad priklausai tik vienai jų, apriboja tai, kas iš tiesų esame – nemirtinga dvasia. 

Ši planeta turi tiek daug nuostabių vietų, ir gyvenimas atiduoda mus šiai daugybei. Tačiau su vieninteliu tikslu – evoliucija.

– Kaip ir kada susidomėjote muzika? Ar visuomet muzika buvo jūsų gyvenimo tikslas?

– Visų pirmiausia aš domiuosi gyvenimu. O tai apima ir visa kita.

– Kokia muzika turėjo ir turi įtakos jūsų kūrybai?

Viskas yra muzika, ir įkvėpimas ateina tiek iš žmonių, tiek iš gamtos, tiek iš pačios žemės

– Ilgą laiką, daugiau nei vienuolika metų, klausiausi visų muzikos rūšių, tačiau žinojimas, kas yra muzika, bėgant šimtmečiams buvo prarastas, ypač Vakarų pasaulyje. Viskas yra muzika, ir įkvėpimas ateina tiek iš žmonių, tiek iš gamtos, tiek iš pačios žemės. Šios dainos, vieną kartą pagrotos ar padainuotos, vis dar yra grojamos, tik mes turime atsiverti tokiai nematomai radijo stočiai... 

– Jūsų kūryboje gausu improvizacijų, taigi kuo jos jus žavi?

– Mane domina dvi savybės: improvizacija ir struktūra, abi jos yra vienodai svarbios. Gyvenimo upė niekada nebūna tokia pati: tarkim aš norėčiau atlikti „dainą“, kuri turi formą, bet jos pajutimas ir struktūra būtų skirtinga keliaujant nuo vieno momento prie kito.

– Kas jus įkvepia kurti? Kas suteikia gebėjimą taip jautriai prisiliesti prie kiekvieno  žmogaus emocijų?

– Gyvenimas yra puikus įkvėpimo šaltinis ir, kaip jau minėjau anksčiau, susitikimai su kitomis būtybėmis. Kai groji, apima jausmas, kad ši muzika yra tiesiog gyvenimo garso takelis, šio momento. Ar daugybės kitų. 

"Geri Dagys Photography" nuotr./Gitaros virtuozas Estas Tonne

– Ką jums reiškia grojimas gitara ir apskritai muzika? Koks dar reiškinys pasaulyje galėtų būti prilyginamas muzika kuriamiems stebuklams?

– Kai kurie sako, kad šis ar anas instrumentas turi ypatingą poveikį žmogaus kūnui ir sielai, nors žmogaus kūnas, būdamas be galo sudėtingas, kartu ir yra labai galingas muzikos instrumentas. Tik nedaug kas apie tai žino.  

– Pabaigai, koks yra jūsų muzikos tikslas? Ką ja norite pasakyti savo klausytojams?

– Aš tik suteikiu erdvę kiekvienam klausytojui pažvelgti į veidrodį ir pamatyti tai, ką jis gali.

– Galbūt norėtumėte tarti žodį jūsų pasirodymo nekantriai laukiantiems Lietuvos  klausytojams?

– Būkite atviri ir drąsiai pripažinkite tai, ką atėjo laikas išlaisvinti. Būkite vieni kitiems malonūs, nes visi mes čia esame tam, kad paliudytume didžiausią visa ko paslaptį – žmogišką gyvenimą. Ačiū, kad esate! 

E.Tonne koncertai Lietuvoje:
Lapkričio 3d. 19val. Rusų dramos teatras, Vilnius
Lapkričio 5d. 19val. VDU Didžioji salė, Kaunas.

VIDEO: Estas Tonne - Timeless Burn Out
VIDEO: Estas Tonne - Cuban Dance and Rhapsody in 1

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius