Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvaigždės ne(be)nori botokso. Specialisto komentaras

Botokso, preparato, kuris gaminamas naudojant botulino toksiną, populiarumas vis dar auga, nes juo greitai ir keliems mėnesiams „nutrinamos“ raukšles.
Salma Hayek, Cameron Diaz ir Gwyneth Paltrow
Salma Hayek, Cameron Diaz ir Gwyneth Paltrow / „Scanpix“ nuotr.

Tačiau ne visos ekrano žvaigždės, kurios kaip įmanydamos stengiasi kuo ilgiau išlaikyti veido jaunystę, darosi šias injekcijas. Tarp jų – Salma Hayek, Gwyneth Paltrow ir Cameron Diaz.  

Salma Hayek: „Aš nerizikuoju rūpindamasi savo išvaizda, esu linkusi pasikliauti senais gerais būdais puoselėti grožį. Netikiu botoksu ir ypač man nepatinka tai, kad jį naudoja tokie jauni žmonės. Jie save griauna. Kita vertus – o ko norėti, jei jie nuolat girdi: „Pradėkite darytis botokso procedūras, kol veidas jaunas, ir išvengsite raukšlių!“ Nesąmonė, oda vis tiek glebs. Ir teks tokių procedūrų darytis vis daugiau. Todėl, jei vis dėlto neatmetate botokso, pradėkite jį leistis kaip galima vėliau.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Salma Hayek
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Salma Hayek

Gwyneth Paltrow: „Esu išbandžiusi įvairius dalykus. Kol kas bijau gultis „po peiliu“, bet pasikalbėkime apie plastines operacijas, kai man sueis penkiasdešimt... Aš ir toliau bandysiu įvairius būdus palaikyti jaunystę – išskyrus botoksą. Daugiau prie jo negrįšiu, nes kai leidausi šį preparatą, atrodžiau kaip išprotėjusi. Atrodžiau kaip Joana Rivers“. (Joana Rivers – aktorė, garsėjanti priklausomybe nuo grožio procedūrų – red.)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gwyneth Paltrow
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gwyneth Paltrow

Cameron Diaz: „Išbandžiau botoksą. Jis pakeitė mano veidą taip keistai, kad save pamačiusi pasakiau: „Ne, aš nenoriu taip atrodyti!“ Jau geriau matysiu savo senstantį veidą nei tokį, kuris nėra mano.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Cameron Diaz
AFP/„Scanpix“ nuotr./Cameron Diaz

Specialisto nuomonė 

Nors besileidžiančių botoksą skaičius visame pasaulyje didėja, bet ir kontrargumentas – „Juk tai nuodas!“ niekus nedingo. Pasidomėjome, kaip jį atremia specialistai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Naujausi jaunystės receptai: nuo kopūstų iki lazerio

Estetinės medicinos specialistės Bethanny Mikal požiūriu, žmonės be reikalo sutapatina grožio procedūroms gaminamus preparatus ir botulino toksiną. „Mes naudojame mažytes jo dozes – tik tiek, kiek reikia, kad būtų užblokuoti nerviniai signalai, kurie veikia veido raumenis. Jis suteikia raumenims progą pailsėti ir dėl to tam tikrą laiką, nuo trijų iki dvylikos mėnesių (priklauso nuo konkretaus žmogaus) raukšlės tampa mažiau matomos. Tokių procedūrų atliekama vis daugiau ir daugiau – argi tai neįrodo, kad iš esmės jos saugios? Dažniausias šalutinis poveikis, kurį jaučia beveik visi pacientai, – patinimas toje vietoje, į kurią buvo suleistas preparatas. Būna, atsiranda ir nedidelė kraujosrūva, paskauda galvą. Itin reti atvejai, kai preparatas nuteka į kitas kūno dalis ir sukelia raumenų silpnumą, pažeidžia regėjimą, apsunkina kvėpavimą. Be jokios abejonės, reikia turėti galvoje, kad tai – medicininė procedūra ir ji, kaip bet kuri kita tokio pobūdžio procedūra, gali sukelti šalutinį poveikį.“

Vida Press nuotr./Botokso injekcija
Vida Press nuotr.

Pasak plastinės ir estetinės chirurgijos specialistės Giedrės Stundžaitės-Baršauskienės, botulino toksinas medicinoje taikomas daugiau kaip trisdešimt metų, vaisto poveikis labai gerai ištirtas, ir vis dėlto nė apie vieną medžiagą ji nėra girdėjusi tiek mitų kaip apie šią. 

„Botulino toksiną medikai pirmiausia ėmė vartoti kaip raumenis atpalaiduojantį vaistą. Neurologai, pavyzdžiui, juo gydo vaikų spastinį paralyžių: sergant šia liga vieni raumenys būna per daug įsitempę, kiti – per daug atsipalaidavę, ir dėl to vaikutis negali normaliai judėti. Taip pat neurologijoje botulino toksinas vartojamas gydyti po insulto atsiradusiai spastikai, tortikoliui (kreivakaklystei), juo šalinamas akių vokų, lūpų tikas (nevalingas raumenų trūkčiojimas).

TAIP PAT SKAITYKITE: „Laimos“ klubas: Kaip saugoti jaunystę: drastiškai ar švelniai?

Ne vaistas kaltas, kad veidas po grožio procedūrų virto kauke ar kilo kokia nors komplikacija, bet tas, kas procedūras darė.

Didžiojoje Britanijoje, pavyzdžiui, ligonių kasos šį preparatą kompensuoja žmonėms, sergantiems migrena, nes jis retina, lengvina arba panaikina jos priepuolius. Beje, iš kai kurių savo pacienčių, turinčių tokią bėdą, žinau, kad po grožio procedūrų su botulino toksinu jų migrenos priepuoliai tapo retesni arba iš viso išnyko. Reikalas tas, kad taškai, į kuriuos ši medžiaga leidžiama per minėtas procedūras, yra panašūs į tuos, kurie veikiami gydant migreną. Botulino toksinas vartojamas ir urologijoje šlapimo pūslės, šlaplės raumenų spazmams atpalaiduoti. Žodžiu, jis taikomas kur kas plačiau, nei daugelis mano. Ir ne vaistas kaltas, kad veidas po grožio procedūrų virto kauke ar kilo kokia nors komplikacija, bet tas, kas procedūras darė. Jei jis nepakankamai gerai išmano žmogaus anatomiją, darbą atlieka neprofesionaliai... Visiems puikiai žinomas aspirinas taip pat gali tapti nuodu, jei bus vartojamas netinkamai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius