Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitė tikros vasaros: ko būtina pasisaugoti, kad nereikėtų ieškoti gydytojų pagalbos

Sinoptikai pagaliau žada išties gerų orų savaitę. Poilsiautojų antplūdžio tikimasi pajūryje, prie upių ir ežerų – visur, kur smagu atostogauti. Tačiau medikai įspėja saugotis kaitrios saulės, kad poilsio metu neprireiktų gydytojų pagalbos.
Atsipalaidavę Palangos poilsiautojai lepinasi ir saule, ir jūra.
Atsipalaidavę Palangos poilsiautojai lepinasi ir saule, ir jūra. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Medikai kartu su Pasaulio sveikatos organizacija nuolat įspėja: saulė yra pavojingiausia nuo 10 iki 16 valandos, tad tuo laiku geriausia būti pavėsyje arba namuose. Bet vargu ar šis įspėjimas galios poilsiautojams pajūryje, kai saulės ir šilumos šiemet yra tiek nedaug.

Tada bent jau reikėtų pasirūpinti apsauga. Galvos apdangalai, kremas nuo saulės, daug vandens ir jokio alkoholio. Paprastai tokios būna pirmosios medikų rekomendacijos atėjus išties karštoms vasaros dienoms. Saulės spinduliai naudingi organizmui, jiems padedant organizme gaminamas vitaminas D, saulė prisideda gydant depresiją, stiprinant imunitetą ir t.t.

Bet visur būtinas saikas. Jeigu jūsų oda yra itin šviesi, o saulėje ketinate degintis visą pusdienį, tuomet skausmas ir problemos neišvengiamos. Centro poliklinikos gydytoja dermatovenerologė Natalija Rostova šviesiaodžiams pataria iš viso vengti tiesioginių saulės spindulių, geriau laiką leisti pavėsyje, nes jie nudegti gali vos per dešimt minučių.

„Tamsiaplaukiai, rudaakiai, iš prigimties rusvos odos žmonės paprastai įdega be nudegimų. Jie saulėje gali būti 30–40 minučių, – pataria gydytoja ir primena: – Visiems svarbu tinkamai pasirinkti laiką, kada kaitintis saulėje. Geriausia tai daryti iš ryto, nuo 8 iki 10 valandos, paskui reikėtų sukti į pavėsį, būti po saulės skėčiu, nors reikia prisiminti, kad ir pavėsyje galima šiek tiek nudegti.“

VIDEO: Medikų ir gelbėtojų darbas Klaipėdos, Palangos, Šventosios paplūdimiuose

Apsauginis kremas karštą ir saulėtą dieną – būtinas. Šviesios odos žmonėms reikėtų rinktis priemones su stipresne apsauga, nei tamsesnio gymio poilsiautojams. Tačiau ir tie, ir tie neturėtų pamiršti – pasitepti kremu neužtenka vieną kartą per dieną, tai reikia daryti kas valandą ar bent kas kelias. Kitaip apsauga nebus efektyvi.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Palangoje pagaliau geras oras
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Palangoje pagaliau geras oras

„Pernelyg ilgai būnant saulėje galima stipriai nudegti net iki pūslių. Gali paūmėti kai kurios odos ligos, ypač tuo atveju, jei prisideda augalų (pvz., rūtų) poveikis. Saulė pagreitina apgamų atsiradimą ar piktybėjimą, o stiprus pasikartojantis saulės poveikis paskatina senatvinių keratomų atsiradimą sulaukus 35 ir daugiau metų amžiaus. Ultravioletiniai spinduliai gali sukelti kataraktą, kitas akių ligas ar net ir odos vėžį“, – įspėja gydytoja dermatovenerologė N.Rostova.

Poilsiautojai dažnai kartoja puikiai žiną apie visas saulės keliamas grėsmes. Tačiau vidurdienį paplūdimiai neištuštėja, o ir skėčius atsineša vos vienas kitas.

Be saulės karštą dieną tyko ir kitokių pavojų – būtina gerti daug skysčių, bet vengti alkoholio, įvairių limonadų su saldikliais, kavos. Geriausia rinktis vandenį. Kartu su šiluma atsiranda ir daugybė visokių vabzdžių, tad nepakenks ir purškalas nuo uodų bei kitų mašalų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Palangoje geru oru džiaugiasi net voveraitės
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Palangoje geru oru džiaugiasi net voveraitės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius