-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daug žadantis vėžio gydymo būdas: vėžinės ląstelės paverstos nekenksmingomis

Mokslininkams pavyko užprogramuoti vėžio ląsteles taip, kad šios ir vėl taptų normaliomis. Manoma, kad šis reikšmingas tyrimas ateityje galėtų nulemti naujus vėžio gydymo būdus, kurie leistų pamiršti rizikingas operacijas arba chemoterapiją, rašo „The Telegraph“.
Vėžio ląstelės kompiuterio ekrane
Vėžio ląstelės kompiuterio ekrane / Scanpix nuotr.

Mokslininkams iš Mayo klinikos Floridoje (JAV) pirmą kartą pavyko agresyvias krūtų, plaučių ir šlapimo pūslės vėžio ląsteles paversti visiškai nekenksmingomis, o tai leido sustabdyti vėžio dauginimąsi ir plitimą.

Tyrėjai šį metodą lygina su galimybe paspausti stabdžius greitėjančiame automobilyje.

Pirminiai eksperimentai su kai kuriomis labai agresyviomis vėžio rūšimis išties yra daug žadantys, – kalbėjo profesorius Panosas Anastasiadisas.

Tiesa, iki šiol metodas buvo išmėgintas tik su žmonių ląstelėmis laboratorijoje, tačiau tyrėjai tikisi, kad ta pati technika vieną dieną galėtų būti nukreipta į auglius tam, kad vėžys galėtų būti „išjungtas“ ir nereikėtų jokios chemoterapijos ar operacijų.

„Mes turėtume sugebėti iš naujo įjungti stabdžius ir atstatyti normalias ląstelių funkcijas, – kalbėjo profesorius Panosas Anastasiadisas iš Vėžio biologijos departamento. – Pirminiai eksperimentai su kai kuriomis labai agresyviomis vėžio rūšimis išties yra daug žadantys.“

Ląstelės nuolatos turi daugintis, kad atsinaujintų. Tačiau vėžinės ląstelės nenustoja dalintis ir priveda prie labai didelės ląstelių reprodukcijos iki tol, kol susiformuoja auglys.

Mokslininkai nustatė, kad klijai, kurie ląsteles laiko sukibusias kartu, reguliuojami biologinių mikroprocesorių, vadinamų microRNA. Kai oganizmas funkcionuoja pilnai, microRNA joms liepia nustoti dalintis.

Jos tai padaro paskatindamos baltymo PLEKHA7, kuris suardo ląstelių ribas, gamybą. Tačiau vėžinėse ląstelėse minėtas procesas neveikia.

Mokslininkai nustatė, kad jie gali įjungti vėžį ląstelėse išimdami microRNA iš ląstelių ir sustabdydami, kad šios negamintų baltymo. O svarbiausia, kad jie rado būdą, kaip apversti šį procesą ir sustabdyti vėžio plitimą.

MicroRNA yra mažos molekulės, kurios gali būti pasiųstos tiesiai į ląsteles ar auglius, taigi jų injekcija siekiant padidinti microRNA galėtų išjungti ligą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius