Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 neįtikėtinai paprasti išradimai, kurie keičia besivystantį pasaulį

Labiausiai akis bandantys pasaulio iššūkiai reikalauja protingų sprendimų, tačiau tai anaiptol nereiškia, kad jie turi būti paremti aukštosiomis technologijomis.
Barackas Obama išbando elektrą gaminantį futbolo kamuolį „Soccket“
Barackas Obama išbando elektrą gaminantį futbolo kamuolį „Soccket“ / Scanpix nuotr.

Nuo rato formos vandens konteinerio besivystančiame pasaulyje iki kamuolio, kuris spardomas gamina elektrą, šie septyni išradimai pasaulį keičia savo paprastumu, rašo Mashable.com.

Menstruaciniai puodeliai

Didelė dalis moterų ir mergaičių visame pasaulyje neturi priėjimo prie bazinės sanitarinės apsaugos – ypač tose pasaulio vietose, kur menstruaciniai periodai yra tabu arba kur higieninių įklotų kaina viršija vidutines vieno žmogaus pajamas.

Menstruaciniai puodeliai yra prieinamas problemos sprendimo būdas. Varpelio formos produktas, pagamintas iš chirurginės kokybės silikono, surenka menstruacinį skystį. Panaudojus puodelį jį tereikia nuplauti prieš naudojant dar kartą.

Vikipedijos nuotr./Menstruaciniai puodeliai
Vikipedijos nuotr./Menstruaciniai puodeliai

„Pingvinas“

Per pastaruosius 25 metus vaikų mirtingumas besivystančiose šalyse gerokai sumažėjo, tačiau dar liko nemažai darbo. Remiantis naujausia UNICEF statistika, nuo ligų ar aplinkybių, kurių galima išvengti, kasdien miršta po 17 tūkst. vaikų.
 

Malavyje ir kitose Afrikos valstybėse imta naudoti „pingviną“ – plastikinį paukščio formos siurbimo įtaisą, kuris gali pašalinti kliuvinius iš kūdikių kvėpavimo takų iškart po gimimo. Šis paprastas išradimas išgelbėjo daugelį gyvybių.

„Q Drum“

Įvairiose kultūrose moterys ir vaikai paprastai yra tie, kurie pilnus konteinerius turi gabenti užsidėję ant savo galvų. 

Maždaug 750 mln. žmonių visame pasaulyje neturi priėjimo prie geriamojo vandens ir dauguma jų turi nukeliauti ilgus atstumus nuo namų, kad jo gautų. Įvairiose kultūrose moterys ir vaikai paprastai yra tie, kurie pilnus konteinerius turi gabenti užsidėję ant savo galvų. Tyrimai rodo, kad dėl to padidėja kaklo ir nugaros traumų rizika.

„Q Drum“ kūrėjai šį procesą nori padaryti paprastesniu ir lengvesniu. „Q Drum“ yra paprastas rato formos bakelis, kuris sukurtas tam, kad vanduo būtų nesunkiai traukiamas virve, kuri pririšta prie bakelio viduryje esančios skylės.

Tradiciniuose konteineriuose telpa 15 litrų vandens, o „Q Drum“ – ir penkiasdešimt.

VIDEO: A Trifilm Story: The Q-Drum

Gravitacijos šviesa

Tarptautinės energetikos agentūros duomenimis, daugiau nei 1,3 mlrd. pasaulio žmonių – 18 proc. visos populiacijos – trūksta prieigos prie elektros. Didžioji dalis jų apšvietimui naudoja kenksmingas žibalines lempas.

„Gravity Light“ siūlo kur kas saugesnę alternatyvą, siūlydama šviesą, kurią generuoja mažo akmenimis, smėliu arba žemėmis pripildyto maišelio svoris. Galutinis produktas dar nėra sukurtas ir vyksta bandymai. Tikimasi, kad „Gravity Light“ komerciškai bus pasiekiama 2015 metais.

Gravity Light nuotr./Gravity Light lempa
Gravity Light nuotr./Gravity Light lempa

Pigi balioninė tamponada

Kraujavimas po gimdymo ir pagrindinė pagimdžiusių moterų mirties priežastis. Tačiau daugelis moterų ir jų daktarų neturi galimybės gauti reikalingų priemonių, kurios galėtų padėti nuo to apsisaugoti.

Balioninė tamponada yra efektyvus metodas gydant pogimdyvinį kraujavimą ir gali išgelbėti aibės moterų gyvybes. Tačiau ji kainuoja daugiau nei 400 dolerių.

Masačusetso bendrasis ligoninės padalinys sukūrė alternatyvą vos už penkis dolerius, kuris gali būti surinktas panaudojus besivystančiose šalyse pasiekiamas medžiagas.

UBT nuotr./Pigi balioninė tamponada
UBT nuotr./Pigi balioninė tamponada

Švarios viryklės

Daugiau nei 4 mln. žmonių visame pasaulyje kasmet miršta nuo sveikatos problemų, kurios susijusios su anglies monoksidu ar teršalais iš krosnių

Daugiau nei 4 mln. žmonių visame pasaulyje – daugiausia moterys ir vaikai – kasmet miršta nuo sveikatos problemų, kurios susijusios su anglies monoksidu ar teršalais nuo krosnių, kurios degina medieną, biomasę ar anglį.

Tačiau tarptautinė švarių viryklių sąjunga („Global Alliance for Clean Cookstoves“ ) ir jos partneriai ieško švaresnių alternatyvų, kuri gali padėti išgelbėti gyvybes ir sutaupyti.

Viryklė ACE 1, kurią sukūrė „African Clean Energy“, yra populiarus ir gana nebrangus modelis, sukuriantis mažiau išmetamųjų teršalų. Tarp kitų inovatyvių viryklės stovų patenka „EcoZoom's Zoom Jet“ ir K2 viryklė. Kurią sukūrė du studentai iš Kalifornijos Berklio.

VIDEO: The ACE 1: A Simple Solution to Indoor Cooksmoke

SOCCKET

Turbūt labiausiai technologijomis paremtas produktas iš šio sąrašo yra futbolo kamuolys SOCCKET, kuris konvertuoja žaidimo metu gautą kinetinę energiją į elektros energiją, kad įkrautų taupią 3D lemputę, kuri vėliau tiekia taip reikalingą šviesą ir energiją tiems.

Už kiekvieną įsigytą SOCCKET kamuolį jos kūrėja „Uncharted Play“ vienam vaikui besivystančiame pasaulyje suteikia priėjimą prie energiją generuojančių produktų.

VIDEO: How It Works: The SOCCKET

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius