Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karibų jūra naujoko akimis (2): ką čia veikia lietuviai?

Gvadelupos salos priklauso Prancūzijai. Prisišvartavome įlankoje prie bujos priešais mažą miestelį. Jo bažnyčioje valandas muša varpas, o rytais buriuotojus pažadina gaidžiai. Jautiesi tarsi kaime, tik apsidairęs aplinkui gėriesi ne sodais, o grakščiomis jachtomis iš viso pasaulio.
Karibai
Karibai / Vytaro Radzevičiaus nuotr.

Pirmąją Vytaro Radzevičiaus įspūdžių porciją iš Karibų rasite čia.

Gvadelupos salose jautiesi tarsi kaime, tik apsidairęs aplinkui gėriesi ne sodais, o grakščiomis jachtomis iš viso pasaulio. Angliškai susikalbėti – tas pats kaip ir Prancūzijoje. Čia išbandžiau patiekalą, kurio receptą radau dar Lietuvoje ir kiek kitaip mėginau pagaminti laidoje „Beatos virtuvė“ – accras.

Tai sklindžiai su krevetėmis arba menke. Gal per jūras ir vandenynus būtent šis receptas nusėdo ir Nidos „Ešerinėje“, kadaise garsėjusioje „Žuvimi tešloje“? Siūlau savo išbandytą receptą. 

Menkės sklindžiai (Accras de Morue)

Vytaro Radzevičiaus nuotr./Vytaro karalystė jachtoje
Vytaro Radzevičiaus nuotr./Vytaro karalystė jachtoje

0,5 kg menkės be kaulų;

1,5 puodelio miltų;

1 šaukštelis kepimo miltelių;

1 puodelis pieno;

1 kiaušinis;

1 česnako skiltelė (sutrinta);

1 mažas čili pipiras (be sėklų, smulkiai supjaustytas)

Porą valandų pamirkykite menkę šaltame vandenyje. Nusausinkite, pašalinkite, jei dar yra, odą ir kaulus. Supjaustykite nedideliais gabalėliais (kad tilptų į šaukštą).

Sumaišykite miltus su kepimo milteliais. Išplakite su kiaušiniu ir pienu, kad gautųsi skystoka tešla.

Sudėkite prieskonius į menkę ir lengvai sumaišykite. Jei reikia – pasūdykite ir pridėkite juodųjų pipirų pagal skonį. Tada žuvieną sumaišykite su tešla.

Įkaitinkite aliejų keptuvėje ir šaukštų dėkite tešlą su žuvimi į keptuvę. Apkepkite abi puses iki auksinio rudumo. Patiekite kaip užkandį karštą arba šaltą.

Sklindžius taip pat galima apšlakstyti citrinos sultimis ir apibarstyti smulkintais žalumynais.

Gvadelupa – taip pat ir nardytojų rojus. Čia po itin skaidriu vandeniu net gali rasti paminklą garsiam prancūzų okeonologui Jacques-Yves Cousteau. Pro mūsų burlaivį nuolatos zuja kateriai su nardytojais, plaukiančiais patirti nuotykių tylos pasaulyje.

Antrasis plaukimas – su nauja įgula

Suku antrą ratą per tas pačias salas su nauja įgula. Kapitonas Vytenis, Ieva, Elena, Dalius ir Kristina. Antilų salose sutinkame ir daugiau lietuvių. Jonas Švento Martyno saloje savo rankomis atstatinėja jachtą. Giedrė ten pat dirba nardymo instruktore ir veda saviugdos pamokas.

Šv. Bartolomėjaus saloje Marius su šeimyna gyvena nuostabioje tvarkomoje jachtoje. Smagūs susitikimai su stipriais ir darbščiais tautiečiais.

Antrą sykį atsiduriu Sent Kitso ir Nevio salose – mažiausioje federacinėje nepriklausomoje Amerikos valstybėje. Jos gyventojai – Afrikos vergų palikuonys.

Žiurkė jachtoje – baisus dalykas. Gadina elektros instaliacijas, atakuoja maistą ir šiaip, nemalonus kaimynas.

Kai lankiausi pirmą kartą, uoste šalia prisišvartavo dano Kristijano burlaivis – su žmona ir trimis dukromis vyras antrą plaukia aplink pasaulį. Visa šeima atrodo kaip patyrę ir daug matę jūrų vilkai – įdegę, vėjų nugairinti kūnai ir jachta tarsi namas ant vandens, prikrautas visų reikalingiausių rakandų.

Vos prisišvartavęs prie molo, Kristijanas švartovus apibarstė milteliais nuo žiurkių, kad graužikai nesugalvotų virvėmis patekti į laivą. Žiurkė jachtoje – baisus dalykas. Gadina elektros instaliacijas, atakuoja maistą ir šiaip, nemalonus kaimynas.

Apie laivą krante sukasi kreolai. Vienas prajuokino, nes grauždamas morką uždainavo: „I am rabbit, I am rabbit!“ (angl. Aš triušis!). Man pasirodė, kad jis ne tik morkų buvo pavalgęs.

Šiose salose stabteli ir dideli kruiziniai laivai. Išleidžia minią apsipirkti ir prasiblaškyti, sušaukia visus atgal, perskrodžia orą neįtikėtino garsumo sirena ir plaukia toliau. Dangoraižis ant vandens, ne kitaip.

Vėžlių Karibuose – gausu. Juokavome, kad net šokant iš laivo maudytis reikia gerai apsidairyti, ar apačioje neplaukia koks metro ant metro pločio vėžlys – susidūrimas po šuolio būtų nemalonus ir skausmingas.

Švento Bartolomėjaus sala – dar viena Prancūzijos teritorija. Jos pakrantės mažai kuo skiriasi nuo Kanų ar Nicos. Saloje yra draustinis, kuriame smagu surengti žygį pėsčiomis. Sutiksite ne vieną vėžlį ir pasigėrėsite nuostabiais pakrančių vaizdais.

Beje, vėžlių Karibuose – gausu. Ir didelių, ir mažų. Juokavome, kad net šokant iš laivo maudytis reikia gerai apsidairyti, ar apačioje neplaukia koks metro ant metro ploto vėžlys – susidūrimas po šuolio būtų nemalonus ir skausmingas.

Šioje saloje įdomi atrakcija – mažų lėktuvų nusileidimo takas tarp kalnagūbrio ir pakrantės. Pilotai demonstruoja meistriškumą išnerdami iš už kalno ir tada staigiai leisdamiesi ant pakilimo tako. Turistai renkasi ant kalno ir šūkčioja, kiekvieną kartą pamatę šį akrobatinį skrydį.

Po mėnesio grįžau į šaltą ir niūrų lietuvišką vasarį. Druska ir įdegis ant kūno greitai išnyko, o vaiskios Karibų šviesos atgulė į gražių prisiminimų lentyną.

Svajojantiems apie jūras ir vandenynus patarsiu – dvejoti neverta. Kaip ir svajojant apie visas keliones. Tereikia pradėti savo kelionę. O jūroje prisiminti kelias taisykles – negalima švilpauti ir spjaudyti per bortą. Audrą prisišauksi!

Nori pats įspausti pėdsaką atgimstančioje Kapitono Granto paieškos istorijoje ir savo kailiu patirti visa tai, apie ką kalba Vytaras? Kreipktis tiesiai į ekspedicijos kelionių partnerį – Estravel ir junkis prie įgulos www.estravel.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius