Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipte galbūt atrasta paslaptingosios faraonės Nefertitės kapavietė

Egipto pareigūnai teigia galimai atradę karalienės Nefertitės kapą – ši vieta specialiais radarais pastebėta greta karaliaus Tutanchamono amžinojo poilsio vietos, skelbia Qz.com, cituodami Egipto valdžios institucijas.
Egipto valdovė Nefertitė
Egipto valdovė Nefertitė / Shutterstock nuotr.

Leidimą tyrinėti šalia žinomos karaliaus Tutanchamono kapavietės esančią erdvę specialiomis priemonėmis Egipto valdžia suteikė rugsėjo mėnesį. Šiuos darbus atlieka britų archeologas Nicholas Reevesas. Pasak jo, vienas garsiausių Egipto faraonų – Tutanchamonas – buvo palaidotas greta išorinės Nefertitės kapo kameros. 

Kaip skelbia naujienų agentūra AFP, prieš kelias dienas surengtoje spaudos konferencijoje archeologas užtikrino, jog yra 90 proc. tikras, jog rado Egipto karalienės amžino poilsio vietą. Gauti duomenys, kuriuose užfiksuota galima Nefertitės kapavietė, išsiųsti detalesniems tyrimams į Japoniją. 

Jei aš klystu, tai klystu, – kalbėdamas apie savo teoriją sakė egiptologas. – Tačiau, jei esu teisus, šis atradimas sukrės egiptologijos mokslą. Pasaulis taps kur kas įdomesniu, bent jau egiptologams tai tikrai.

„Radiolokacija (metodas radijo bangomis rasti nematomus objektus, nustatyti jų vietą, sekti jų judėjimą – aut. past.) iš šiaurinės sienos (kur yra žinoma faraono Tutanchamono laidojimo vieta) atrodo aiškus.

Jei aš teisus, toliau tęsiasi koridorius, kuris veda į kitą patalpą, kurioje galėjo būti palaidota Nefertitė“, – sakė JAV, Arizonos universitete dirbantis archeologas N.Reevesas.

1922 m. atrastas faraono Tutanchamono kapas buvo vienas iš nedaugelio, kurio nespėjo apiplėšti meno grobstytojai. Jame rasta apie 2 000 įvairių objektų. Vis dėlto egiptologų nuomone, tai – gana mažai, lyginant su kitų Egipto faraonų kapavietėmis. 

N.Reevesas mano, jog vos 19 metų amžiaus mirusio Tutanchamono kapas sąlyginai nedidelis dėl netikėtos jo mirties. Būtent dėl to jis galėjo būti palaidotas ne specialiai jam įrengtoje kameroje, bet toje, kuri buvo skirta Nefertitei. 

„Jei aš klystu, tai klystu, – kalbėdamas apie savo teoriją sakė egiptologas. – Tačiau, jei esu teisus, šis atradimas sukrės egiptologijos mokslą. Pasaulis taps kur kas įdomesniu, bent jau egiptologams tai tikrai“. 

Jo teorija kol kas laikoma asmenine nuomone – ji nėra paskelbta moksliniuose leidiniuose. Kai kurie šios srities specialistai N.Reeveso įžvalgas kritikuoja ir pateikia savas versijas.

Egipto senovės ministras Mamduhas al-Damatis įsitikinęs, jog atrasta laidojimo vieta galėjo būti skirta Kijai – moteriai, kuri tapo faraono Echnatono žmona po Nefertitės. Kiti mano, jog radarų užfiksuota erdvė gali būti tiesiog tuščia patalpa. 

Paslaptinga valdovė – ir gyvenime, ir po mirties

Viena garsiausių Egipto valdovių Nefertitė  – faraono Echnatono (Amenhotepo IV) vyriausioji žmona. Teigiama, jog ji laikyta viena gražiausių Egipto moterų. Net ir šiandien ji tebelaikoma moters gracijos ir grožio simboliu.

Nors tikslių duomenų nėra, manoma, kad Nefertitė galėjo valdyti ir pati, pasivadinusi Nefertuaten-Nefertite vardu trumpai po savo vyro Echnatono mirties prieš Tutanchamonui tampant faraonu.

Iki šiol nebuvo aišku, kur karalienė palaidota. Viena iš versijų nurodo, kad juos galėję sunaikinti Nefertitės priešai arba paslėpti tie, kurie ją mylėjo.

Neatmetama, jog iš pradžių ji palaidota Egipto šiaurėje, tačiau vėliau pervežta į Tebus, į Karalių slėnį, kuriame palaidoti visi žinomi Egipto valdovai ir jų šeimų nariai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius