-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

5 saldžiausi šokolado miestai pasaulyje

Mėgstate desertus ir neįprastus saldumynus? Štai jums keletas kelionių idėjų, miestai, kuriuose saldus skonis nugali visus kitus, o didžiausi smaližiai nenorės išvažiuoti. Sudarėme geriausių pasaulio miestų penketuką keliaujantiems saldumynų mėgėjams.
Šokolado parduotuvė Paryžiuje
Šokolado parduotuvė Paryžiuje / Marit and Toomas Hinnosaar Flickr nuotr.

Informacija parengė viešbučių rezervavimo sistemos „Travel On Spot“ specialistai. Daugiau apie keliones sužinokite čia.

1. Briuselis, Belgija

Briuselis neveltui tituluojamas pasaulio šokolado sostine. Šio miesto širdyje, Didžiojoje aikštėje, šokoladas parduodamas kone visur.

Newsy Preservation Paris Flickr nuotr. /Šokolado parduotuvė Briuselyje
Newsy Preservation Paris Flickr nuotr. /Šokolado parduotuvė Briuselyje

Belgiškas šokoladas – vienas labiausiai vertinamų pasaulyje. Daugelis miestelių turi savo šokolado gamybos tradicijas ir receptus.

Statistika išties įspūdinga: Belgijoje priskaičiuojama per 2 tūkst. šokolado parduotuvėlių, čia įkurta 16 šokolado muziejų, o vienas belgas per metus, skaičiuojama, suvalgo kiek daugiau kaip 8 kg šokolado.

Briuselyje esantis Kakavos ir šokolado muziejus („Musee du Cacoa et du Chocolat“) lankytojus supažindina su šokolado gamybos procesu ir šokolado istorija. O Briugėje kasmet rengiamas Šokolado festivalis, į kurį suvažiuoja žymiausi šio skanėsto gamintojai iš visos Belgijos. 

Jim Kelly Flickr nuotr. /Šokolado parduotuvės Briuselyje tiesiog vilioja turistus
Jim Kelly Flickr nuotr. /Šokolado parduotuvės Briuselyje tiesiog vilioja turistus

2. Oachaka, Meksika

Meksikos pietuose esanti Oachaka dar vadinama Šokolado miestu ir kulinarine Meksikos sostine. Būtent šis miestas laikomas karšto kakavos gėrimo gimtine.

Čia gaminama kakava tradiciškai gardinama cinamonu ir migdolais. Beveik kiekviena Oachakos gatvė turi ką nors bendra su šokoladu – čia verdama kakava, parduodamos šokolado plytelės ir kiti gaminiai.

Enrique Vazquez Flickr nuotr. /Oachaka, Meksika
Enrique Vazquez Flickr nuotr. /Oachaka, Meksika

Apskritai šokoladui Meksikoje ypatinga reikšmė buvo teikiama dar iki atvykstant kolonistams iš Europos. Kakavmedžiai Lotynų Amerikoje auginami jau apie 3 tūkst. metų.

Actekai šokoladą naudojo medicinos tikslais, o kakavos pupelės kadaise atliko ir pinigų funkciją. Tiesa, senovėje gamintas šokoladas ir karštas šokolado gėrimas buvo visai nesaldūs, pastarasis priminė stiprią šiandienę kavą.

16_9clue Flickr nuotr./Šokolado parduotuvė Oachakos valstijoje Meksikoje
16_9clue Flickr nuotr./Šokolado parduotuvė Oachakos valstijoje Meksikoje

3. Kelnas, Vokietija

Vokiečiai pasaulyje taip pat garsėja kaip smaližiai, suvartojantys itin daug šokolado. Šios šalies šokolado sostinė, be abejo, yra Kelnas, garsus net tik didžiausia šalies gotikine katedra. Kelne įsikūrusi šokolado gamykla „Stollwerck“ ir šokolado muziejus „Imhoff Stollwerck“, pasakojantis 3 tūkst. metų šokolado istoriją bei supažindinantis su šio saldumyno gamybos procesu.

Wikimedia.org nuotr. /Šokolado muziejus Kelne
Wikimedia.org nuotr. /Šokolado muziejus Kelne

4. Paryžius, Prancūzija

Prancūzai mėgsta girtis, kad jų gaminamas šokoladas yra geriausias. Vien Paryžiuje priskaičiuojama per 300 šokolado parduotuvėlių. Tačiau bene žymiausias renginys, susijęs su šiuo saldėsiu, yra tradicinis Šokolado festivalis, vykstantis spalio pabaigoje. Per festivalį pristatomi šokolado gamintojų šedevrai, demonstruojamos šokolado mados ir įteikiami apdovanojimai geriausio šokolado gamintojams.

5. Šveicarija

Paskutinė, bet tikrai ne prastesnė šiame sąraše – Šveicarija. Išskirti vieną miestą šioje šalyje neįmanoma. Čia vienam gyventojui tenka apie 12 kg suvartoto šokolado per metus!

Anot šalies gyventojų, šveicariško šokolado sėkmė slypi jo kokybėje.

Skanėstas laikomas ir vienu šios Alpių šalies simbolių. Be to, šveicarai pagrįstai didžiuojasi išradę pienišką šokoladą, kuris iš esmės pakeitė šokolado sampratą. Anot šalies gyventojų, šveicariško šokolado sėkmė slypi jo kokybėje.

Dauguma jo gamintojų siūlo apsilankyti gamybos cechuose ir susipažinti su gamybos procesu. Iš viso šioje šalyje yra 18 šokolado gamyklų. Didžiausi smaližiai turėtų išbandyti Šveicariško šokolado traukinio maršrutą, kuris prasideda Montrė.

Kate Hopkins Flickr nuotr./Šokolado rojus Šveicarijoje
Kate Hopkins Flickr nuotr./Šokolado rojus Šveicarijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius