-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

2014-ųjų Europos lengvosios atletikos laureatai: šuolininkas į aukštį ir sprinterė

Spalio 10-11 dienomis Azerbaidžano sostinėje Baku vyko Europos lengvosios atletikos asociacijos (EAA) konvencija, kurioje dalyvavo Europos lengvosios atletikos federacijų atstovai. Konvencijoje Lietuvos delegatai su kitų šalių atstovais aptarė 2015 metų sezono planus, pasirašė tarpvalstybinių mačų sutartis bei svarstė, kaip būtų galima išplėsti Baltijos šalių bendradarbiavimą vykdant varžybas. Konvencijoje buvo patvirtintos svarbiausių nacionalinių ir tarptautinių varžybų vykdymo datos bei vietos.
Prancūzas Renaudas Lavillenie laimėjo aukso medalį šuolio į aukštį su kartimi rungtyje.
Prancūzas Renaudas Lavillenie laimėjo aukso medalį šuolio į aukštį su kartimi rungtyje. / „Scanpix“ nuotr.

Buvo paskelbti 2014 metų sezono laureatai: geriausiais Europos lengvaatlečiais pripažinti šuolininkas su kartimi Renaud Lavillenie iš Prancūzijos ir Nyderlandų sprinterė Dafne Schippers. R.Lavilenie šiemet ne tik tapo Senojo žemyno čempionu, bet ir pagerino 21-erius metus gyvavusį ukrainiečio Sergejaus Bubkos planetos rekordą (nuo šiol jis – 6,16 m). D.Schippers Ciuriche vykusiame Europos čempionate pasidabino dviem aukso medaliais – 100 m ir 200 m distancijose.

Kylančios žvaigždės titulai atiteko du aukso apdovanojimus Ciuriche nuskynusiam britui Adamui Gemili (200 m ir estafetė 4x100 m) bei Rusijos šuolininkei į aukštį Europos vicečempionei ir pasaulio uždarų patalpų čempionato nugalėtojai Marijai Kučinai.

Buvo paskelbti 2014 metų sezono laureatai: geriausiais Europos lengvaatlečiais pripažinti šuolininkas su kartimi Renaud Lavillenie iš Prancūzijos bei Olandijos sprinterė Dafne Schippers. R.Lavilenie šiemet ne tik tapo Senojo žemyno čempionu, bet ir pagerino 21-erius metus gyvavusį Sergejaus Bubkos planetos rekordą (nuo šiol jis – 6,16 m)

Konvencijos metu taip pat buvo vykdomi du forumai – „Moterys Europos lengvojoje atletikoje“ ir „Europos lengvosios atletikos federacijų lyderiai“.

Forume „Moterys Europos lengvojoje atletikoje“ Didžiosios Britanijos moterų sporto ir fitneso fondo atstovė Radha Balani pasidžiaugė, jog 37 iš 50 Europos lengvosios atletikos federacijų (tarp jų ir Lietuva) yra pasirašiusios Braitono deklaraciją dėl lygių galimybių moterims sporte. Europos lengvojoje atletikoje moterų skaičius sporte yra pakankamai didelis, tačiau jis smarkiai mažėją kylant hierarchijos laiptais – nuo komitetų iki vadovaujančių pozicijų. Europos lengvosios atletikos asociacijos tarybos narė Sylvia Barlag paragino federacijas skatinti moterų dalyvavimą įvairiose lengvosios atletikos veiklose.

„Europos lengvosios atletikos lyderių“ forume EAA prezidentas Hansjorgas Wirzas apžvelgė Europos lengvosios atletikos asociacijos strategiją, kurioje labai svarbią vietą užima masinis sportas bei sveikatingumas. Siekiant visuomenės susidomėjimo lengvąja atletika, pagrindiniai EAA ateities iššūkiai yra Europos čempionato formatas, atrankos sistemos į jį ir vienos dienos varžybų sistemos pokyčiai, šiuos tris elementus glaudžiau susiejant tarpusavyje.

EAA viceprezidentas Jose Luisas De Carlosas informavo apie pasikeitimus Europos komandinio čempionato taisyklėse: siekiant suvienodinti sąlygas visų lygų organizatoriams, nuo 2017-ųjų sezono aukščiausioje, pirmoje ir antroje lygose dalyvaus po 12 komandų, o trečioje – 11-a. Šiuo metu aukščiausioje ir pirmoje lygose taip pat varžosi po 12 komandų, tačiau antroje 8-ios, o trečioje – net 15-a. Be to, nuo 2017 metų iš aukščiausios lygos į pirmąją iškris po dvi komandas, o ne tris (analogiškai iš pirmosios į aukščiausią lygą pateks po dvi).

Dar šio mėnesio pradžioje Lietuvoje viešėjęs EAA viceprezidentas Jeanas Gracia teigė, jog masinių renginių skaičius kasmet didėja, todėl Europos lengvosios atletikos asociacija, siekdama apginti bėgikų interesus, nutarė sukurti saugumo ir kokybės standartus plente vykdomoms varžyboms. Organizatoriai, tarpininkaujant nacionalinėms federacijoms, galės registruotis Europos lengvosios atletikos internetiniame tinklapyje, siekdami gauti sertifikatus. Planuojama, jog jie bus trijų lygių – vienos, trijų bei penkių žvaižgdžių. Penkių žvaigždžių renginys turės atitikti 54 EAA nustatytus standartus, o vienos ir trijų žvaigždžių – atitinkamai mažiau. Tokiu būdu bėgikai matys informaciją apie renginio kokybę ir saugumą. Registracijos programą european-athletics.org tinklapyje bus galima rasti nuo 2015-ųjų vasario mėnesio.

Forume „Moterys Europos lengvojoje atletikoje“ Didžiosios Britanijos moterų sporto ir fitneso fondo atstovė Radha Balani pasidžiaugė, jog 37 iš 50 Europos lengvosios atletikos federacijų (tarp jų ir Lietuva) yra pasirašiusios Braitono deklaraciją dėl lygių galimybių moterims sporte

Iškart po Baku vykusios konvencijos Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) vadovai išvyko į Tbisilį (Gruzija), kur spalio 13-15 dienomis vyko regioninis Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) plėtros strategijos seminaras. Jį vedė IAAF plėtros departamento ir ryšių su nacionalinėmis federacijomis vadovas Abdel Malek El Hebilas. Seminaro metu diskutuota apie lengvosios atletikos plėtrą ir perspektyvas.

Buvo aptartos IAAF federacijų plėtros galimybės, kalbėta apie lėšas, skiriamas plėtrai. Diskutuota, ką reiktų padaryti, jog būtų galima vystyti sporto šakos plėtrą šalyse, akcentuota, jog vaikų lengvoji atletika turi būti privaloma mokyklų fizinio lavinimo pamokų programose, nes tai yra pradžių pradžia visoms sporto šakoms.

IAAF ragina trenerius neforsuoti vaikų, kadangi ankstyva specializacija yra žalinga. Iki jaunių amžiaus rekomenduojama treniruotis ir rungtyniauti daugiakovės principu. Tai vaikams padėtų pasiekti aukštų rezultatų ir išsilaikyti profesionaliame sporte.

Seminaro metu kalbėta apie olimpinio solidarumo programas ir galimybes. Pasaulyje yra aštuoni IAAF specializuoti rengimo centrai, skirti aukšto meistriškumo sportininkų ugdymui. Siekiant įvykdyti pasaulio čempionato ar olimpinių žaidynių normatyvus, labai perspektyviems sportininkams galima gauti solidarumo stipendijas ir galimybę tobulintis šiuose sporto centruose. Tiesa, Europoje tokių centrų nėra.

Diskutuota apie šiuolaikinę kartą, jų perspektyvas sporte. Aptarta trenerių problema, pageidaujama jiems rengti daugiau mokymų ir tobulinimosi seminarų (taip pat teisėjams bei kinezioterapiautams).

Kitas EAA kongresas vyks balandžio 11 dieną Slovėnijos Bledo mieste. Jo metu bus renkama nauja Europos lengvosios atletikos asociacijos vadovybė. EAA konvencija planuojama kitų metų spalį Lozanoje (Šveicarija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius