Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalys kovą importavo 45 proc. daugiau suomiškos elektros

Elektros energijos importas iš Suomijos į Baltijos šalis kovo mėn. pasiekė aukščiausią tašką nuo „Estlink“ jungties veikimo pradžios 2013 m. gruodį ir buvo 937 GWh. Tai – 45 proc. daugiau nei vasarį ir 23 proc. daugiau nei praeitų metų kovą. Prognozuojama, kad iki vasaros pradžios, kuomet bus atliekami perdavimo linijos remonto darbai, šis skaičius gali dar labiau išaugti.
Elektra
Elektra / 123rf nuotr.

Lietuva kovą iš viso importavo 70 proc. elektros, Latvija – 3 proc., o Estijoje pagamintos elektros kiekis buvo lygiavertis bendrai sąnaudų apimčiai, praneša „Elektrum Lietuva“. 

Nors išaugęs importas mažino vietinės elektros gamybą Estijoje, tačiau Lietuvoje ir Latvijoje ji kilo kartu su paklausa, kuri regione padidėjo 4 proc. Iš viso Baltijos šalys pagamino 73 proc. reikiamos elektros energijos.

„Potvyniams prasidėjus anksčiau nei įprasta, augo hidroelektrinių pagamintos elektros energijos apimtys. Tai sudarė didžiausią gamybos rodiklį Latvijoje nuo 2013 m. kovo – 606 GWh arba 57 proc., o tai – 97 proc. bendrų Latvijos elektros energijos sąnaudų kovą. Bendras pagamintos elektros kiekio augimas buvo stebimas ir Lietuvoje – jis išaugo 8 proc.

Tuo tarpu dėl stabilaus perdavimo jungčių veikimo ir importuojamos elektros prieinamumo bei mažesnės elektros paklausos minėtose šalyse, Estijoje elektros gamybos apimtis sumažėjo 21 proc.“, – sako Gatis Junghans, „Elektrum Lietuva“ valdybos narys.

Kovo mėn. Dauguvos hidroelektrinių pagamintos elektros kiekis išaugo iki 378 GWh – tai daugiau nei du kartus viršijo vasarį bei praeitų metų kovą pagamintos elektros kiekį. Tam įtakos turėjo aukštas vandens lygis Dauguvoje, kuris siekė 885 m3/sek ir buvo 41 proc. didesnis nei praeitų metų kovą.

Tačiau, nors pirmąjį šių metų ketvirtį vandens pritekėjimo apimtis buvo didesnė nei daugiametė norma, orų prognozės rodo, kad potvyniai beveik baigėsi ir jau antrus metus iš eilės laukiami palyginti sausi metai. Tai reiškia, kad likusiais mėnesiais vandens lygis upėje bei elektrinių rezervuaruose gali būti mažesnis už daugiametį vidurkį.

Pasak G.Junghans, prognozuojama, kad pigesnės elektros importas iš Suomijos iki vasaros pradžios dar gali augti – artimiausiu metu jokie jungčių trukdžiai nėra prognozuojami, o kiti remonto darbai planuojami tik birželio antroje pusėje, kai energijos perdavimo pajėgumas trims dienoms bus sumažintas iki 658 MW. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius