Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano aukso amžius – jau po kelerių metų?

Iranas dažnai vadinamas Artimųjų Rytų Vokietija. Beveik 80 mln. gyventojų turinti šalis garsėja išsilavinusia darbo jėga ir pramonės tradicijomis. Maža to, šalis garsėja didžiuliais naftos ir gamtinių dujų ištekliais, todėl priežastis, kodėl sankcijų Teheranui panaikinimas taip nudžiugino verslininkus, suprasti nesunku, rašo naujienų svetainė cnn.com.
Gatvės piešinys Teherane
Gatvės piešinys Teherane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Iranas

Po ekonominės izoliacijos metų Iranas taps vienu geidžiamiausių tarptautinių bendrovių ir verslininkų kąsnių 2016 m.

Tačiau Irano gyventojų dabartis kol kas yra itin sunki. Nuo 2011 m. vidutinės iraniečių metinės pajamos aptirpo 2000 dolerių, o šalies BVP siekia vos pusę Turkijos ekonomikos vertės, nors abiejų šalių gyventojų skaičius panašus.

Dauguma iraniečių nori atkurti normalius santykius su Vakarais.

Viena iš daugybės nuo ekonominių sankcijų nukentėjusių Irano bendrovių yra kilimų pardavėja „Pars Carpets“. Šios bendrovės vienas iš bendrasavininkių Omidas Omidvaras savo kailiu patyrė, ką reiškia būti atkirstam nuo tarptautinės bankininkystės sistemos.

„Kai kada būdavo labai sunku, ypatingai kalbant apie pinigų pervedimą, nes turėjome daugybę turistų, kurie norėdavo pirkti, bet susidurdavo su pinigų perlaidų problemomis“, – sakė Teherane įsikūręs O.Omidvaras ir pridūrė laukiantis dienos, kuomet tarptautinė prekyba vėl bus atkurta.

Dauguma iraniečių nori atkurti normalius santykius su Vakarais, tikėdami, kad tai padės šaliai išvystyti visą savo turimą potencialą.

„Tikiuosi, kad ateityje turėsime valstybę, atvirą visiems, ypač JAV ir kitiems“, – savo lūkesčiais dalijosi juvelyrikos dizainerė Anahita Ostadi.

Nors tokios ir panašios pažiūros yra būdingos daugumai Irano jaunosios kartos atstovų (apie 60 proc. Irano gyventojų sudaro jaunesni negu 30 metų žmonės), tačiau jos yra svetimos šalies konservatyviajam sluoksniui.

Irano aukščiausiasis lyderis Ajatola Ali Khamenei visai neseniai pareiškė, kad nenori, jog šalyje būtų pardavinėjami JAV produktai.

Tačiau Irano verslo atstovai tikisi, kad šalis taps atviresnė pasauliui ir, kad po kelerių metų islamiškoji respublika išgyvens savotišką aukso amžių.

Tarptautinių finansų instituto duomenimis, Irano ekonomika ateinančiais metais gali paaugti 6 proc., o 2017 m. – dar 6,7 proc.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) prognozuoja, kad šįmet Irano ūkio augimas bus mažesnis nei 1 proc.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius