-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Europos Sąjungos 2016 metams – milijardinė parama Lietuvos verslui

Šiais metais Lietuvos įmonės gali tikėtis gauti daugiau kaip 1 milijardo eurų ES paramos. Tokią informaciją pateikė Finansų viceministras Aloyzas Vitkauskas, susitikęs su Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) atstovais.
Eurai
Eurai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ūkio ministerija verslo įmonių įvairiems projektams žada skirti daugiau kaip 212 milijonų eurų. Per pirmąjį pusmetį planuojama skelbti atranką penkiolikai priemonių, antrąjį – dar septynioms. Didžiausiam „Kompetencijų vaučeris LT“ projektui bus skirta 62,8 milijono eurų.

Daugiausia (266 milijonus eurų) 2016 metais skirs Susisiekimo ministerija, 163 milijonus – Ūkio ministerija, 162 milijonus – Aplinkos ministerija, Energetikos ministerija finansuos projektų už 139 milijonus eurų, o Socialinės apsaugos ir darbo ministerija – už 108 milijonus eurų. Mažiausiai 2016 metais projektų tradiciškai finansuos Kultūros ministerija – tik už 17 milijonų eurų.

Daugiausia lėšų 2014 – 2020 metų ES finansiniu laikotarpiu paskirstys Susisiekimo ministerija – 1 mlrd. 345 mln. eurų, Aplinkos ministerija – 1 mlrd. 52 milijonus eurų ir Ūkio ministerija – 1 mlrd. 25 mln. eurų, mažiausiai – Kultūros ministerija (189 milijonus eurų).

Iš viso iki 2020 metų šalies ministerijos įvairiems projektams skirs 6 mlrd. 709 milijonus eurų Europos Sąjungos paramos.

Verslas galėtų konsultuoti

LVK prezidentas Valdas Sutkus susitikime sakė, kad verslas gali ne tik įgyvendinti įvairius projektus, bet ir konsultuoti ministerijas aiškinantis, ar investicijos tikslinės: „Turi vykti nuolatinis bendravimas tarp verslo, bendruomenių ir institucijų, kurios planuoja investicijas. Yra daug pavyzdžių, kai investuojama į regionus netikslingai, ir tai neatneša jokios naudos.

Verslas puikiai žino, ko reikia jam, ir ko reikia darbuotojams, kad jie liktų tame mieste, o ne išvažiuotų į užsienį“.

Yra daug pavyzdžių, kai investuojama į regionus netikslingai, ir tai neatneša jokios naudos, – V.Sutkus.

Finansų ministerijos Europos Sąjungos struktūrinės paramos valdymo departamento direktorė Loreta Maskaliovienė susitikime su verslininkais teigė, kad ministerija stengiasi kontroliuoti investicijas, kad jų naudojimas duotų maksimalią naudą.

Pasak jos, pastarieji dveji metai buvo įtempti, Finansų ministerija siekė kokybiškiau ir efektyviau planuoti Europos Sąjungos paramą: „Didelį dėmesį jautėme iš Europos Komisijos nagrinėjant kiekvieną priemonę. Turėjome investicijas apginti ne tik strateginiame, bet konkrečios priemonės lygmenyje“.

Aplinkos ministerija bei Socialinių reikalų ir darbo ministerija šiuo metu jau yra paskirsčiusios daugiau kaip po 300 milijonų eurų ES paramos.

Finansų ministerijos atstovė taip pat informavo, kad Aplinkos ministerija bei Socialinių reikalų ir darbo ministerija šiuo metu jau yra paskirsčiusios daugiau kaip po 300 milijonų eurų ES paramos.

Praėjusiais metais vis labiau įsibėgėjo daugiabučių renovacijos programa, todėl Aplinkos ministerija namų modernizavimo projektų finansavimui jau išmokėjo 142 milijonus eurų. Dar 220 milijonai eurų 2015 metais buvo išmokėti pagal pasirašytas įvairias projektų subsidijavimo sutartis.

L.Maskaliovienė sakė, kad iki 2015 metų gruodžio 31 dienos paskelbtų konkursų vertė siekė 2 milijardus 11 mln. eurų, iš kurių pradėta įgyvendinti projektų už 936 milijonus.

Finansų ministerijos atstovė pažymėjo, kad paskutinis 2015 metų ketvirtis buvo ypač aktyvus – pradėta rengti projektų už daugiau kaip 540 milijonų eurų (iš viso dokumentacija parengta projektams už 816 milijonų eurų) bei buvo paskelbtas net 71 konkursas ES paramai gauti (iš viso yra paskelbta 111 tokių konkursų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius