-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kepėjas Artemis iš Atėnų: laukiu vaiko ir maitinu dar 13 šeimų, nekalbėkite man apie demokratiją

Artemis ketina dalyvauti referendume, tačiau nebalsuos nei „už“, nei „prieš“. „Jeigu jūsų prašytų atsakyti „Taip“ arba „Ne“ į klausimą, ar Vilnius yra Lietuvos dalis, ar Europos, ar jūs sutiktumėte atsakyti į tokį klausimą? Šiai valdžiai referendumas tėra žaidimas, 15min.lt pasakojo Artemis, ir jis nebus jo dalimi. Tuo metu vyro draugas referendume žadėjo pasakyti „taip“, nes nori likti Europos Sąjungoje.
Artemis su draugu
Artemis su draugu / Jurgitos Lapienytės nuotr.

„Aš dalyvausiu referendume nebalsuodamas nei „už“, nei „prieš“, ir taip bent jau sau aš jį atšauksiu. Referendume yra trys pasirinkimai, trečiasis – nebalsuoti – yra būdas pasakyti, kad mes nesutinkame su referendumu, kad jis yra neskaidrus“, – kalbėjo Artemis.

Pasak jo, klausimas yra suformuluotas neaiškiai, ir žmonės rengiasi atsakyti ne į jį, o klausimus, kuriuos jie mano, kad jiems užduoda. Pavyzdžiui, dalis atsakinės į klausimą, ar nori likti Europos Sąjungoje, nors referendume klausiama visai ko kito.

Aš matau, kad klausimas yra neskaidrus, neaiškus, todėl turiu teisę pasakyti – perfrazuokite klausimą, prašau. Aš negaliu atsakyti į šį klausimą. Arba duokite man popieriaus lapą, aš parašysiu savo nuomonę, - kalbėjo Artemis.

„Aš esu kritiškai mąstantis žmogus. Aš matau, kad klausimas yra neskaidrus, neaiškus, todėl turiu teisę pasakyti – perfrazuokite klausimą, prašau. Aš negaliu atsakyti į šį klausimą. Arba duokite man popieriaus lapą, aš parašysiu savo nuomonę“, – kalbėjo Artemis.

Jis taip pat kritikavo faktą, kad diskusijoms dėl referendumo buvo skirta vos savaitė, todėl jos tikrai neužteko klausimui tinkamai apsvarstyti.

„Mano akimis, tinkamas vadovas, laivo, kuris vadinamas Graikija, kapitonas, sakytų: „aš susiduriu su sunkumais, eikite ir balsuokite sekmadienį už tai, kuo tikrai tikite“. Bet neverskite manęs balsuoti taip, kaip norite jūs. Ir duokite man daugiau laiko, nes šešių dienų – negana“, – kalbėjo Artemis.

Valdančioji „Syriza“ partija nuo pat pradžių agitavo žmones referendume balsuoti „prieš“ tarptautinių kreditorių taupymo planą Graikijai.

Jurgitos Lapienytės nuotr/Artemis dėsto draugui savo nuomonę apie referendumą
Jurgitos Lapienytės nuotr/Artemis dėsto draugui savo nuomonę apie referendumą

Kai kuriems graikams atrodo, kad referendumas nulems Graikijos ateitį Europos Sąjungoje, todėl jie klausimą supranta taip: Ar norite, kad Graikija liktų Europos Sąjungoje?

Štai Artemio draugas George'as labai nori ir todėl referendume pasisakys už kreditorių Graikijai keliamus reikalavimus.

„Aš esu gėjus. Aš balsuosiu „už“. Kodėl? Aš esu Europos pilietis, noriu euro, noriu Europos. Aš nenoriu drachmos. Priešingu atveju aš liksiu vienas pasaulyje“, – kalbėjo jis.

Šeštą dešimtį baigiantis vyras pasakojo dirbantis trijose darbovietėse – darbą pradeda 7 val. ryto ir baigia 10 val. vakaro.

„Aš sunkiai dirbu, taupau, bet nebežinau, ar, kai atsidarys bankai, ten dar rasiu savo santaupas. Jie gali jas nurėžti tiek, kiek žada – 30 proc., tačiau gali atimti ir visus 100 proc.“, – kalbėjo jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikijoje vyksta referendumas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikijoje vyksta referendumas

George'as kartu su Artemiu ir kitais draugais labai nemėgsta sausį išrinktos valdžios, kuriai vadovauja „Syriza“. Nuo tada, pasakojo jie, viskas eina tik blogyn. Ne itin gerai reikalai klojosi ir po to, kai 2011 metais graikai priėmė pirmą pagalbos paketą. Tačiau paskutinis pusmetis, pasakojo vyrai, yra tiesiog pragariškas.

„Nustokit kalbėt apie demokratiją, aš noriu žinoti, kaip augs mano vaikas“

Artemis su dideliu džiaugsmu man pristatė savo žmoną: „Susipažinkite, čia – mano mylimoji, o jos pilve auga mano vaikas. Kol kas jis vis dar Europos pilietis.“

Artemis ruošiasi tapti tėvu, be to, turi kepyklą, kurioje įdarbino 13 šeimų, todėl jis labiau nori kalbėtis apie šalies ateitį, o ne diskutuoti apie demokratiją.

„Aš noriu, kad mano vaikas, o gal ir vaikai, augtų taip, kaip mane augino. Aš noriu žinoti, ar galėsiu juos taip auginti“, – kalbėjo Artemis.

Jam atrodo, kad Graikijoje pernelyg daug galvojama apie istoriją, praeitį. Žmonės, balsuodami „prieš“, taip bandys įeiti į istoriją, mano Artemis.

Tiesiog atvažiuokite į Graikiją ir džiaukitės šalimi. Nes gražiausi dalykai čia – saulė ir jūra – juk yra nemokami. Niekas nesikeičia, - Artemis, nors ir turi kuo pasiskųsti, dažniau džiaugiasi gyvenimu, o ne piktinasi juo.

„Tipiškas žmogus nuolatos kalba apie demokratiją. Mes galime apie tai kalbėti, bet pirmiausia aš noriu žinoti, kaip augs mano vaikas. Man reikia išmaitinti savo šeimą ir dar trylika šeimų, kurias maitina mano verslas“, – pasakojo vyras.

Tačiau, nors skųstis ir jis, ir draugai, turi kuo, pernelyg nenusimena – gyvenimas juk, sako, yra puikus.

„Saulė vis dar kyla, akropolis stovi. Taigi tiesiog atvažiuokite į Graikiją ir džiaukitės šalimi. Nes gražiausi dalykai čia – saulė ir jūra – juk yra nemokami. Niekas nesikeičia“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius