Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 09 /17:21

Naujas užstato už vienkartinę gėrimų pakuotę dydis – 10 centų

Artėjant laikui, kai Lietuvoje pradės veikti užstato už vienkartines gėrimų pakuotes sistema (2016 m. vasario 1 d.), aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas penktadienį patvirtino užstato už vieną tokią pakuotę dydį. Tai dešimt centų. Šiuo metu užstatas už vienkartinę gėrimų pakuotę Lietuvoje siekia 7 centus.
„Sel“ gerbėjai parką nusėjo šiukšlėmis
„Sel“ gerbėjai parką nusėjo šiukšlėmis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Toks užstato dydis bus taikomas visoms vienkartinėms prekinėms nuo 0,1 l iki 3 l talpos pakuotėms, į kurias bus išpilstyti visi vidaus rinkai tiekiami gėrimai: alus ar jo kokteiliai, sidras ar kriaušių sidras, vaisių vynas arba jo kokteiliai ar gėrimai, kiti fermentuoti gėrimai, alkoholiniai kokteiliai, nealkoholiniai gėrimai (gaivieji gėrimai, stalo vanduo, gira), natūralus, šaltinio ar geriamasis vanduo, sultys, nektaras.

Pirkdami gėrimus, išpilstytus į užstato ženklu pažymėtą vienkartinę stiklinę, plastikinę ar metalinę pakuotę, pirkėjai kartu sumokės ir 10 centų užstatą už ją.

Pirkdami gėrimus, išpilstytus į užstato ženklu pažymėtą vienkartinę stiklinę, plastikinę ar metalinę pakuotę, pirkėjai kartu sumokės ir 10 centų užstatą už ją.

Šį užstatą jie galės atgauti tuščią pakuotę grąžinę parduotuvėje, išskyrus mažas parduotuves, turinčias mažesnį kaip 300 kvadratinių metrų prekybos plotą (ši išimtis netaikoma kaimo parduotuvėms), taip pat prekyvietes, kioskus, degalines ir viešojo maitinimo įstaigas.

Užstatas nebus grąžinamas ir pakuotė nebus priimama tais atvejais, kai ji nebus pažymėta užstato ženklu, brūkšniniu kodu, visiškai ištuštinta arba jos forma bus pakitusi tiek, kad nebeįmanoma tos pakuotės identifikuoti.

BNS praneša, kad Lietuvos aludarių gildijos, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos ir Lietuvos natūralaus mineralinio vandens gamintojų asociacijos įsteigta viešoji įstaiga „Užstato sistemos administratorius“ iki kitų metų vasario Lietuvoje ketina sukurti vienkartines gėrimų pakuotes surenkančių taromatų tinklą.

Penktadienį pirmuosius du taromatus pastatė prekybos tinklas „IKI“, kitą savaitę apie savo taromatų tinklą praneš ir „Maxima“.

Nauja užstato sistema Lietuvoje pradės veikti kitų metų vasarį – pasikeis vienkartinių pakuočių ženklinimas, už sistemą bus atsakingi du administratoriai: „Užstato sistemos administratorius“ bei bendrovių „Norfos mažmena“ ir „Kauno alus“ įsteigta bendrovė „Užstatas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius