-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekybos su Rusija nutraukimas turkams brangiai atsieitų

Nors Rusija ir Turkija daugelį amžių kariavo, tačiau ekonominėje srityje visada laikėsi pragmatiško bendradarbiavimo požiūrio. Dėl to Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano grasinimai nutraukti prekybos ryšius su Rusija dėl pastarosios įsitraukimo į karą Sirijoje verčia sunerimti dėl dvišalių Maskvos ir Ankaros santykių, rašo naujienų svetainė bloomberg.com.
Turkė mojuoja Turkijos nacionalinėmis vėliavomis Ankaroje
Turkė mojuoja Turkijos nacionalinėmis vėliavomis Ankaroje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu beveik 75 proc. Turkijos sunaudojamos energijos yra išgaunama iš šaltinių užsienyje. Vien tik Rusija patenkina penktadalį Turkijos energijos poreikių.

Vien tik Rusija patenkina penktadalį Turkijos energijos poreikių.

Rusijos įmonė „Rosatom“ ateinančiais metais planuoja statyti pirmąją Turkijos atominę elektrinę, be to, šalys planavo bendromis jėgomis statyti „Turkiško srauto“ dujotiekį, kuriuo pasinaudodama Maskva gamtines dujas tiektų į Europos šalis.

Vis dėlto šiuo metu šio projekto įgyvendinimas pakibo ant plauko. 

Turkija yra antra pagal dydį po Vokietijos „Gazprom“ dujų rinka.

Dvišale prekyba tarp Rusijos ir Turkijos, tuometės Osmanų imperijos, buvo reguliariai vykdoma dar nuo XVI a. Tuo metu turkai į Rusiją eksportuodavo viską, pradedant šilko gaminiais, baigiant brangakmeniais. Savo ruožtu rusai daugiausiai prekiavo žaliavomis, pavyzdžiui kailiais.

Šiuo metu Turkija iš Rusijos importuoja daugiau produkcijos negu iš bet kurios kitos šalies, o tarp importuojamų prekių nemažą dalį užima gamtinės dujos ir nafta.

Šiuo metu Turkija iš Rusijos importuoja daugiau produkcijos negu iš bet kurios kitos šalies.

Rugsėjo 23 d. lankydamasis didžiausios Rusijos mečetės Maskvoje atidaryme, R.T.Erdoganas prognozavo, kad dvišalės Rusijos ir Turkijos prekybos apimtys 2020 m. pasieks 100 mlrd. dolerių per metus.

Tačiau jau po savaitės Rusija pradėjo bombarduoti Sirijos opozicijos grupes, kovojančias prieš prezidento Basharo al Assado režimą, o jos naikintuvai kelis sykius pažeidė Turkijos oro erdvę.

Tokie Rusijos veiksmai supykdė R.T.Erdoganą.

„Jeigu bus būtina, Turkija gali pirkti dujas iš įvairių vietų. Rusija apie tai turėtų susimąstyti“, – pagrasino Turkijos prezidentas.

Vis dėlto, iš tiesų ne viskas taip paprasta. Iranas, kitas svarbus energetikos išteklių eksportuotojas, taip pat remia Assado režimą.

Turkijai svarbūs ne tik Rusijos energetiniai ištekliai.

Turkijai svarbūs ne tik Rusijos energetiniai ištekliai. Viduržemio jūros kurortais garsėjanti Turkija į šalį siekia pritraukti pinigų nestokojančius rusus.

Pietinis Turkijos Antalijos regionas jau daugelį metų yra mėgstama rusų turistų vieta, į kurią juos traukia žemos kainos, saulė ir bevizis režimas.

Tačiau Rusijos ekonomikos depresija ir silpnas rublis turistų į Turkiją srautus taip pat mažina. Turkijos viešbučių federacijos skaičiavimais, šiais metais turistų iš Rusijos skaičius sumažės iki pusantro milijono.

Taigi, nepaisant pastaruoju metu iš Ankaros pasigirstančių gąsdinimų, realybė yra tokia, jog be Rusijos Turkijos ūkis neabejotinai skaudžiai nukentėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius