Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant turgaviečių prekystalių lietuviškų braškių jau yra

Nors šiluma į Lietuvą neskuba, orai uogų, daržovių ir vaisių augintojams – palankūs, sako LRT.lt pakalbinti ūkininkai. Braškių augintojas Vidas Juodsnukis šių uogų mėgėjus gali pradžiuginti – šviežių lietuviškų braškių iš šiltnamių jau kai kur galima rasti, už 2–3 savaičių rasis ir uogų iš laukų.
Dainiaus Servos ūkis
Dainiaus Servos ūkis / Alvydo Januševičiaus nuotr.

„Lietuviškų braškių jau yra. Tiesa, kainos buvo išpūstos iki 10 eurų už kilogramą, tačiau šiandieną jos kainuoja apie 3–4 eurus. Vėliau kainos gali nusileisti iki 2 eurų.

Nors pavasaris vėsokas, nokimas vyksta lėčiau, bet didelių šalnų nebuvo, tad lietuviškų braškių neturėtume pritrūkti“, – tikina V.Juodsnukis.

Pašnekovas pažymi, kad pirkėjai, norintys šviežesnių braškių, sezono metu jų turėtų ieškoti turgeliuose, mat prekybos centuose jos kartais užsistovi, o štai pats V.Juodsnukis sezono metu į savo prekybos vietas turgeliuose braškes veža du kartus per dieną. Be to, pasak pašnekovo, Lietuvoje populiarėja galimybė pirkėjams patiems atvykti į ūkį ir prisiskinti braškių.

„Jau septynerius metus leidžiu žmonėms atvažiuoti į ūkį ir patiems nusiskinti. Tai daro vis daugiau ūkininkų. Kaimai ištuštėję, nėra darbo jėgos, tad ūkininkai leidžia patiems nusiskinti“, – pasakoja V.Juodsnukis.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Dainiaus Servos ūkis
Alvydo Januševičiaus nuotr.Brašės

Serbentų mėgėjai šių uogų gali tikėtis liepos pradžioje arba viduryje.

„Šalnų poveikis nedidelis, užmegztų uogų yra. Ankstyvieji juodieji serbentai pasirodys liepos viduryje, – kalba serbentų augintojas Adolfas Jasinevičius. – Priklausys nuo oro. Jei gerai pakaitins, tai ir liepos pradžioje gali būti. Vėlyvesni – rugpjūtį.“

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkas Martynas Laukaitis pažymi, kad šiuo metu prekybos vietose galima rasti praeito derliaus bulvių, burokėlių, tačiau šviežias bulvių derlius taip pat jau netrukus turėtų pasirodyti. „Burokėliai irgi ne už kalnų ir, aišku, žalumyninės daržovės“, – sako pašnekovas.

M.Laukaičio teigimu, Lietuvoje vis populiaresnės tampa tos daržovės, kurių anksčiau Lietuvos ūkininkai neaugino. Lietuviai prekyvietėse ieško Lietuvoje išaugintų įvairių skonių, spalvų, formų salotų, porų, o štai tradicinių kopūstų vartojimas mažėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius