Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar privaloma darbuotojui pateikti atlyginimo lapelius?

Darbdavys privalo pateikti atlyginimo lapelį darbuotojui, priešingu atveju jam gali grėsti bauda. Taip sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo teisės skyriaus vedėjo pavaduotoja Rūta Juršaitė.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Atlyginimas

LRT Radijo klausytoja domisi, ar darbdavys gali neišduoti atlyginimo lapelio. „Kodėl įsigalėjo tokia tvarka, kad darbo vietose nebeduoda atlyginimų priskaitymo lapelių: nei elektroniniu, nei popieriniu variantu? Aiškina, kad programos nėra, kad dar ko nors nėra. Juk gali pateikti elektroniniu būdu“, – piktinasi LRT Radijo klausytoja.

Už tokius darbo pažeidimus Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatoma bauda nuo 144 iki 1448 eurų

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo teisės skyriaus vedėjo pavaduotoja R. Juršaitė sako, kad darbdavys tokius lapelius pateikti privalo. 

„Darbdavio pareiga informuoti darbuotoją apie išmokėtą darbo užmokestį yra numatyta Darbo kodekse. Ten nurodyta, kad darbdavys ne rečiau kaip kartą per mėnesį privalo raštu ar elektroniniu būdu darbuotojui pateikti informaciją apie jam apskaičiuotas, išmokėtas ir išskaičiuotas sumas ir dirbto darbo laiko trukmę“, – aiškina pašnekovė.

Teisės specialistė tikina, kad tokia darbdavio pareiga galiojo visuomet, tik 2014 metais birželio mėnesį ji buvo patikslinta, t. y. dabar nebūtina pateikti atsiskaitymo lapelį, o apie atlyginimą galima informuoti ir elektroniniu būdu.

„Tačiau pareiga informuoti visada išliko. Jeigu darbdavys neinformuoja, jis nesilaiko darbo įstatymo reikalavimų. Administracinių teisės pažeidimų kodekse už tai numatyta bauda. Darbuotojas gali kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją, kad darbdavį nubaustų“, – kalba R. Juršaitė.

Už tokius darbo pažeidimus Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatoma bauda nuo 144 iki 1448 eurų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius