Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 maisto produktų, kuriuos verta užšaldyti

Greičiausiai visiems ne kartą yra nutikę, kai nusiperkame per daug maisto, kuris greitai sugenda, arba neapskaičiuojame ir prigaminame jo gerokai per daug. Juk taip gaila išmesti tai, už ką mokame pinigus, o kur dar brangus laikas, praleistas prie viryklės...
Užšaldyti maisto produktai
Užšaldyti maisto produktai / Fotolia nuotr.

Galime pasielgti praktiškai ir sutaupyti laiko bei pinigų – tereikia laiku supakuoti  maistą ir sudėti jį į šaldiklį. Sugaišite minutę kitą, o štai rezultatą pajusite netrukus! Taigi, kokius produktus verta užšaldyti?

1. Duona, blynai, skrebučiai ir kiti kepiniai

Prikepėte per daug blynų, naminių vaflių, priskrebinote skrebučių? Turėkite omenyje, kad, juos užšaldžiusi, bet kada galėsite pasimėgauti gardžiais pusryčiais – tereikia išsitraukti ir pašildyti orkaitėje. Ir tai tikrai geresnis pasirinkimas, nei parduotuvėje įsigyti pusgaminių. Neįveikiate duonos kepalėlio? Taip pat dėkite į šaldiklį. Taip tikrai sutaupysite. Be to, duona nepraranda savo skonio savybių ir skani išlieka, net kai atšildote. Kad taptų išvis kaip šviežia, galite ją šiek tiek pakaitinti orkaitėje.

2. Sūris

Kad ir kaip keistai skambėtų, tačiau, užšaldę smulkiai sutarkuotą arba sutrintą brandintą sūrį, po ranka visuomet turėsite nuostabaus pagardo patiekalams. Tereikia jį suberti į šaldymo maišelį, o gaminant pasemti kelis šaukštus, kurie suteiks nepakartojamo skonio sriuboms, kepsniams, salotoms, picai. Taip sėkmingai galite užšaldyti ir varškę ar varškės sūrį, kurie, žinia, greitai genda.

3. Vaisiai ir uogos

Fotolia nuotr./Užaaldytos spanguolės
Fotolia nuotr./Užšaldytos spanguolės

Kai šaldote vaisius, supjaustykite juos ir išdėliokite atskirai, pavyzdžiui, ant specialaus popieriaus, ir tik sušalusius suberkite į šaldymo maišelį. Tokiu atveju juos bus daug lengviau paimti ir naudoti norimiems patiekalams. Taip pat uogas ir vaisius (obuolius, persikus, kriaušes, bananus, melionus ir kt.) galima sutrinti  ir gautą masę užšaldyti – bus puikus pagardas košėms, blynams, desertams, įvairiems kepiniams.

4. Ryžiai

Išsivirėte per daug ryžių? Išpilkite juos ant kepimo popieriaus ir užšaldykite. O vėliau suberkite į maišelį. Tereikės pasiimti ir pagardinti norimus patiekalus. Ši idėja puikiai tinka rudiesiems ryžiams, kuriuos paruošti užtrunka laiko. Naudokite sriuboms, troškinimas, garnyrams.

5. Pyragas

Visai nebloga idėja iškeptą pyragą arba pjaustytus jo gabalėlius, pagardintus, tarkime, ledais, užšaldyti šaldiklyje. Užklupus netikėtiems svečiams, visada bus kuo juos pavaišinti. Taigi įdėkite pyragą į orkaitę ir laukite, kol atšils. Kepate sausainius? Užminkykite tešlą, iškočiokite ją, suformuokite sausainėlius ir užšaldykite ant kepimo popieriaus. Beliks juos iškepti atėjus progai. Galima užšaldyti ir iškočiotos tešlos papločius.

6. Makaronai

Kai gaminate naminius makaronus, išvirkite juos (nors galima ir nevirtus) ir supakavusios dėkite į šaldiklį. Vėliau jie puikiai pravers sriuboms ir troškiniams. Tą patį galite daryti ir su pirktais makaronais, jei netikėtai jų išsivirėte daugiau nei norėjote. Makaronus galėsite bet kada išsitraukti iš šaldiklio, berti į sriubą, troškinį arba pakepinti keptuvėje su mėgstamomis daržovės, sūriu ir pan.

7. Pomidorai

Nuostabi mintis gurmanams! Supjaustykite ir džiovinkite pomidorus iki 225 °C įkaitintoje orkaitėje  45 val. pabarstę smulkintais česnakais, šviežiomis žolelėmis, pagardinę alyvuogių aliejaus šlakeliu. Kai atvės, sudėkite į šaldymo maišelius. Juos tikrai turėsite kur panaudoti.

8. Pesto padažas

Geriausia šį padažą pasigaminti patiems. Vėliau supilstykite ir užšaldykite kubeliais. Puikus pasirinkimas norintiesiems visada turėti šviežio pesto padažo. Tokiu pačiu principu galite užšaldyti ir įvairius kitus pagardus, padažus ir pan.

Fotolia nuotr./Pesto padažas
Fotolia nuotr./Pesto padažas
Kulinarijos pamokėlė: kaip gaminti pesto padažą?

9. Bulvių patiekalai ir ne tik

Pasinaudokite apvaliu šaukštu ir bulvių košės rutuliukus užšaldykite ant kepimo popieriaus. Vėliau galite sudėti į šaldymo maišelį. Taip košę galėsite laikyti šaldytuve kelis mėnesius. Užšaldyti galite ir didžkukulius, žemaitiškus blynus, virtinukus, koldūnus. Tiesiog kai susiruošite juos gaminti, pasigaminkite keletą porcijų juk šiaip ar taip skyrėte jiems laiko. Tada suskirstykite juos porcijomis (tiek, kiek šeimai reikia vienam kartui) ir užšaldykite. Tai tikrai pigesnis ir sveikesnis pasirinkimas nei pirkti šaldytus pusgaminius.

10. Sriubos ir naminiai troškiniai

Likusią šaltą sriubą arba troškinius galite supilti į šaldymo indelius, tik nepripilkite pilnų, kad sriubai būtų vietos stingti. Prireikus iš vakaro sriubą ištraukite, įdėkite į šaldytuvą ir kitą dieną tereikės pašildyti.

11. Sumuštiniai

Kiekvieną rytą skubate į darbą ir nespėjate pavalgyti? Galite užsišaldyti įvairiausių sumuštinių su mėsa, daržovėmis, sūriu, vištiena, kalakutiena... Prieš bėgant darbuotis, liks tik pašauti į orkaitę, ir sotūs pusryčiai paruošti! Jei toleruojate mikrobangų krosnelėje šildytą maistą, tokių sumuštinių galite įsidėti ir į darbą pietums.

12. Supjaustytos daržovės

Skubantiems gaminti ir nenorintiems gaišti laiko puiki mintis pasiruošti įvairių pjaustytų daržovių: svogūnų, aitriosios ir saldžiosios paprikos, morkų, porų ir t. t. Sudėkite viską į šaldymo maišelius ir prireikus gardinkite patiekalus.

13. Citrinų sultys ir žievelė

Išspauskite citrinos sultis ir užšaldykite jas kubeliais, vėliau kubelius sumeskite į šaldymo maišelį. Argi gali būti patogiau naudotis? Be to, ir praktiška. Nepamirškite ir žievelių! Jas sutarkuokite ir sušaldykite bus puikus pagardas padažams, kepiniams ir pan.

14. Žolelės

Sutrintas nuostabiai kvepiančias žoleles ir prieskonius užšaldykite ledo kubeliuose ir vėliau panaudosite sriuboms, troškiniams, mėsai, žuviai, kepsniams...

bioradar.net nuotr./Aromatinės žolelės
bioradar.net nuotr./Aromatinės žolelės
Kulinarijos pamokėlė: kaip pasiruošti žolelių kubelių

15. Mėsa ir žuvis

Galite paruoštą mėsą užšaldyti supjaustytą kubeliais, paruoštą kepsniams ir pan. Taip vakarienę paruošite daug greičiau. Tas pats pasakytina ir apie žuvį. Galite pasiruošti ir užsišaldyti, tarkime, žuvų pirštelių. Ne, nesiūlome jums pirkti pusgaminių. Gaminkime pačios: galite supjaustyti arba sumalti žuvį ir ją apvolioti kiaušinio plakinyje, miltuose ir džiūvėsėliuose. Užšaldykite paruoštus kepsnelius ant kepimo popieriaus ir vėliau atsargiai perkelkite į šaldymo maišelius.

Išbandykite!

Fotolia nuotr./Žuvies kotletai
Fotolia nuotr./Žuvies kotletai

Gardūs žuvies maltinukai
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius