-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

4 taisyklės, kaip iškepti gerą kepsnį ant grotelių

Tikriausiai kiekviena iš jūsų žinote kokių nors paslapčių, kaip iškepti gerą kepsnį ant grotelių. Bet yra ir kelios universalios, kurių nepaisydamos, vargu ar galime tikėtis gardaus kepsnio...
Ant grotelių kepama mėsa
Ant grotelių kepama mėsa / Shutterstock nuotr.

1. Tinkama mėsa

Kepsniams tinka kiaulienos nugarinė, sprandinė, išpjova, šonkauliukai ir tinkamai pamarinuotas kumpis. Tinkamiausia jautienos dalis –  išpjova, nugarinė ar šonkauliukai. Kepsite paukštieną? Rinkitės kulšeles, blauzdeles, sparnelius, o krūtinėlę kepkite kuo nors įdarytą – nebus tokia sausa. Ant laužo taip pat galite kepti prieskoniais pagardintą faršą, riebią baltą žuvį, o sausesnę suvyniokite į foliją.

2. Marinatas

Kad ir kokį marinatą pasirinktumėte, neskubėkite jo sūdyti. Pasak virtuvės meistrų, druska ištraukia iš mėsos vandenį ir ją smarkai sausina, todėl marinatą geriau ruošti iš įvairių kvapių žolelių, aliejaus ir kitų mėgstamų pagardų be druskos. O jei svajojate apie kepsnį traškia plutele, nepamirškite į marinatą įberti šiek tiek cukraus.

Baltojo vyno marinatas tinkamesnis šviesiai mėsai, raudonojo – jautienai ir žvėrienai.

IŠSIRINKITE GARDŲ MARINATĄ!

3. Taikliai parinkti prieskoniai

Jautienai marinuoti tinka rozmarinai, pipirai, česnakai, balzaminis actas. Vištienai – imbierai, karis, cinamonas, peletrūnai, salierai, muskatai, kmynai. Kiaulienai gardinti rinkitės mairūnus, bazilikus, kmynus, krapus, aitriąsias paprikas, čiobrelius. Geriausiai rinktis ne daugiau kaip penkis prieskonius. Dar vienas patarimas skelbia, kad ant grotelių kepamai mėsai labiau tinka aštrūs prieskoniai, nes jie lengvina virškinimą.

4. Tinkama kaitra

Patiekalus ant grotelių geriau kepti trumpai ir ant kaitrios ugnies nei lėtai džiovinti ant vos rusenančių žarijų. Kaitrą patikrinsite palaikiusi delną tame aukštyje, kuriame kepsite mėsą. Jei  ranką išlaikote apie 4 sekundes, karštis vidutinis, jei 6 sekundes – karštis yra per mažas, jei tik 2–3 sekundes – per didelis. Patiekalų skonis bus gardesnis, jei į žarijas įmesite laurų lapelių, kadagių uogų ar šliūkštelėsite šlakelį alaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius