Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Auksiniai bulviniai blynai: ekspertas pataria, kaip juos iškepti tobulus

Nors dažniau linksniuojame cepelinus, panašu, kad ne juos, o bulvinius blynus galima vadinti populiariausiu tradiciniu bulviniu patiekalu. Kodėl? Nes jie žymiai lengviau paruošiami namuose ir ne tokie jautrūs klaidoms. Patys pagalvokite, kada paskutinį kartą lipdėte cepelinus ir kada kepėte blynus? O kad blynai būtų tikrai tobuli, verta žinoti vieną kitą gudrybę!
Bulviniai blynai su šviežių grybų padažu
Bulviniai blynai su šviežių grybų padažu / Astos Černės nuotr.

Patarimais, kaip iškepti puikius bulvinius blynus ir ko geriau vengti, dalijasi restoranų „Forto dvaras“ vyriausiasis šefas Ramūnas Giraitis.

Šiuos blynus mėgsta dažnas tautietis, tačiau ne visi ryžtasi iškart kepti iš jų blynus, nes bijo, jog šie nepavyks. Paklaustas, ar yra pagrindo tokiems nuogąstavimams, R.Giraitis sako, kad iš dalies taip: pirmosios bulvės sultingesnės, sutarkavus masė išeina skystesnė, o tirštinti jos, pridėjus daug miltų, irgi nesinori, nes blynai bus kieti. Ką daryti? Elementaru, pataria ekspertas, sutarkavus šviežias bulves reikia tarkių masę nusunkti, taip ir išvengsim išskydusių blynų grėsmės. Tam tiks ir marlė, ir tankus sietelis, kuriame masę galima kiek nuvarvinti.

Lietuvoje auginamos ne vienos veislės bulvės, skirtingų rasite parduotuvėse ir turgavietėse, kurios jų labiausiai tinka blynams? R.Giraitis teigia, kad iš esmės visos krakmolingų bulvių veislės, tačiau esant pasirinkimui, geriau imti „Vineta“ (baltos bulvės) ir „Laura“ (raudona žievelė ir geltonas vidus) veislės šakniagumbius (šios veislės, beje, labiausiai tinka ir cepelinams).

Ingredientai ir skonio paslaptis

Miltai „suriša“ tarkuotų bulvių masę, o grietinė suteikia blynams sultingumo, purumo.

Sutarkavome bulves, kas toliau? R.Giraitis primena, kad kartu su bulvėmis verta sutarkuoti ir 2 nedidelius ar 1 didesnį svogūną. O tada, jei turime 1 kg tarkuotų bulvių, mušame 1–2 kiaušinius, beriame 1–2 šaukštus miltų, dedame 1–2 šaukštus grietinės ir beriame druskos bei maltų pipirų pagal skonį.

Kam reikalingi miltai ir grietinė? Pirmieji „suriša“ tarkuotų bulvių masę, o grietinė suteikia blynams sultingumo, purumo. O štai krakmolo į bulvinius blynus nededama, jo užtenka tiek, kiek yra pačiose bulvėse.

Kokius riebalus geriausia naudoti blynų kepimui? Pasak R.Giraičio, jie gerai iškepa ir aliejuje, tačiau didžioji gardžių blynų paslaptis yra kiaulės taukai. „Tenesupyksta visi sveikuoliai, ant taukų kepti blynai bus tikrai skanesni“, – tikina ekspertas ir priduria, kad gyvulinės kilmės riebalai pastaruoju metu grįžta į madą – tai yra į virtuves.

Madingomis prieš kurį laiką vėl tapo ir ketaus keptuvės – tad jei turite tokią iš senų laikų ar įsigijote modernią, joje ir kepkite bulvinius blynus. Jei neturite, bus gerai ir kitokia, tačiau geriau – storesniu dugnu. Storadugnės keptuvės tolygiau įšyla, išlaiko karštį, tai blynams tik į naudą.

„Scanpix“ nuotr./Bulviniai blynai
„Scanpix“ nuotr./Bulviniai blynai

Blynai, kurie nelaukia

Bulvinius blynus reikia kepti vos tik paruošėte jų masę, nes ši gana greitai juoduoja. Galbūt esate girdėję patarimų, jog nuo juodavimo apsaugo žiupsnelis citrinos rūgšties ar sulčių, tačiau pašnekovas tokią „apsaugą“ vertina skeptiškai, pasak jo, toji rūgštis jaučiasi – keičia blynų skonį.

Kepant blynus verta stebėti masę, jei susidaro per daug skysčio, tiesiog švelniai paspaudžiant jį reikia surinkti į šaukštą ir nupilti. „Paruošus blynų masę ir įkaitinus keptuvę, geriausia kviesti šeimą prie stalo, o kam nors vienam aukotis – stovėti prie keptuvės ir kepti susėdusiems blynus“, – juokiasi pašnekovas.

Pasak R.Giraičio, bulviniai blynai yra pripažinta lietuviško kulinarinio paveldo dalis, seniau jie būdavo kepami ir keptuvėje, ir krosnyje ant, pavyzdžiui, kopūsto lapo. Kitaip yra su bulviniais blynais, kepamais su mėsos įdaru, dar vadinamais „Kėdainių blynais“. Šie jau yra sovietinių laikų kūrinys, tačiau pašnekovas juokauja, kad kai sukaks 100 metų, juos irgi vadinsime paveldu.

Jei susigundėte kepti būtent tokius, jiems paruošiama lygiai tokia pat bulvių masė, o įdaras – toks pat kaip cepelinams: malta kiauliena (ji riebesnė ir geriau „draugauja“ su bulvėmis nei jautiena), svogūnas, druska ir pipirai.

Ant keptuvės dedamas sluoksnis bulvių masės, tada truputį mėsos įdaro, kurį kiek paplojame, o ant viršaus vėl bulvių masės. Šiuos blynus kepame ant lėtesnės ugnies, kad viskas tikrai iškeptų. Tiesa, uždengti keptuvės nerekomenduojama, nes tokiu atveju blynai troškinsis, nebus tokie traškūs.

Mariaus Žičiaus nuotr./Bulviniai blynai su faršu ir ridikėlių padažu
Mariaus Žičiaus nuotr./Bulviniai blynai su faršu ir ridikėlių padažu

Palydovai: nuo grietinės iki džemo

Jei iškepėte įprastų bulvinių blynų, turite daugybę galimybių, su kuo juos valgyti: šaltutėle grietine, grietinės-sviesto padažu, varškės, grybų padažais. Pats pašnekovas mėgaujasi bulviniais blynais su namine obuoliene ar spanguolių džemu. Senais laikais bulvinius blynus dažnai lydėdavo riebus dažinys, ruoštas iš spirgučių, svogūnų, miltų ir riebaus pieno ar grietinės. Dabar tokią kalorijų „bombą“ jau retai kas ruošia.

O štai „Kėdainių blynai“, kadangi yra kepami su mėsa, derinami su grietine, jokių spirgučių čia jau nebereikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius