-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baltosios mišrainės variacijos. Kuri skaniausia?

Be baltosios mišrainės šiandienos lietuviška virtuvė tiesiog neįsivaizduojama. Tačiau, kaip žinome, tai nėra autentiškas mūsų šalies patiekalas...
Balta mišrainė
Baltoji mišrainė / Fotolia nuotr.

Baltoji mišrainė pas mus atkeliavo iš Rusijos. Ir tikrai ne visi žino, kad taip primityviai baltąja mišraine pavadintos salotos iš tikrųjų buvo sukurtos garsaus virtuvės šefo belgo (kituose šaltiniuose – prancūzo) Lucieno Olivier, vadovavusio garsiajam „Ermitažo“ restoranui Maskvoje.

Dar XIX a. prasidėjęs baltosios mišrainės kelias į pasaulio gyventojų skrandžius buvo tikrai sėkmingas! Dabar šio patiekalo variacijų – gyva galybė.

Pirmasis baltosios mišrainės variantas – itin gurmaniškas

Dabartinė baltoji mišrainė gaminama iš virtų bulvių, morkų, marinuotų ar raugintų agurkų, kiaušinių, konservuotų žirnelių ir majonezo.

Tradicinė baltoji mišrainė
Receptas: Tradicinė baltoji mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 164
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Morkos: 200.00 g
Agurkai: 200.00 g (marinuoti arba rauginti)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Konservuoti žirneliai: 250.00 g
Majonezas: 4.00 valg. š.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralus)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Krapai: 10.00 g (pluoštelis)
Kaip gaminti

1. Išvirkite neskustas bulves ir morkas.  Atvėsinkite ir nulupkite.

2. Kietai išvirkite kiaušinius ir taip pat nulupkite.

3. Bulves, morkas, kiaušinius ir agurkus supjaustykite kubeliais. Suberkite į dubenį. Ant viršaus sukrėskite nusunktus konservuotus žaliuosius žirnelius.

4. Mišrainę pasūdykite, pagardinkite pipirais, įdėkite majonezo, jogurto ir viską sumaišykite. Apibarstykite smulkintais krapais.

Suskleisti

Kai kurie šią mišrainę dar gardina svogūnais, daktariška dešra, vištiena ar kitais mėgstamais ingredientais.

Tačiau pirmasis „Olivjė“ salotų variantas nė iš tolo neprilygo tai, kuria gardžiuojamės šiandien. 1860-aisiais (kai kur 1904-aisiais) pasirodė išskirtinis receptas. Jo ingredientai buvo tokie: jaučio liežuvis, kelių jerubių filė, 100 g ikrų, 200 g šviežių salotų lapų, 25 virti vėžiai arba didelis omaras, 250 g mažų marinuotų agurkėlių, 2 švieži agurkai, 100 g kaparėlių, 5 smulkinti kiaušiniai, sojų pasta.

Nors padažą žymusis Lucienas gamino iš prancūziško acto, kiaušinių, garstyčių ir alyvuogių aliejaus, iš tikrųjų jo receptas buvo didžiulė paslaptis. Teigiama, kad garsusis šefas jį ruošdavo pasislėpęs nuo smalsių akių.

Taigi gurmaniški ingredientai buvo preciziškai išdėliojami lėkštėje, pagardinami paslaptinguoju L. Olivier padažu ir papuošiami virta bulve, kiaušiniais bei mažučiais marinuotais agurkėliais. Tačiau rusai, valgydami šias salotas, visą konstrukciją sugriaudavo ir sumaišydavo su majonezu. Štai taip, pasak pasakojimų, gurmaniškos ir elegantiškos „Olivjė“ salotos pamažu virto baltąja mišraine.

Tiesa, teigiama, kad autentiškas L. Olivier receptas neišliko  iki mūsų dienų, mat virtuvės šefas iki pat mirties niekam jo  taip ir neatskleidė. 1883 m. Lucienas mirė sulaukęs 45-erių.

Tačiau galime išgirsti ir kitokią baltosios mišrainės atsiradimo versiją – esą šios salotos buvo sukurtos... per klaidą. Pasakojama, kad vienas žymus šefas eksperimentuodamas, o gal tiesiog netyčia, rusiškai šaltsriubei „Okroška“ skirtus produktus (bulves, žalumynus, mėsą, kiaušinius, agurkus, svogūnus) užpylė majonezu. Kad ir kaip būtų, ši versija mažiau tikėtina nei oficialioji, bet juk svarbiausia rezultatas, ar ne?

Kaip dažnai nutinka su ypač gurmaniškais receptais, kai kurių ingredientų būna labai sunku gauti. Be to, jie brangiai kainuoja. Tad nieko keista, kad XX a. pradžioje Maskvoje paplito kiek kitokia baltoji mišrainė: 6 virtos bulvės, 2 svogūnai, 3 vidutinio dydžio virtos morkos, 2 marinuoti agurkai, obuolys, stiklinė žaliųjų žirnelių, 200 g virtos paukštienos, 3 virti kiaušiniai, ½ stiklinės majonezo, druskos ir pipirų pagal skonį.

Receptas, kuriuo ir dabar tebesivadovaujame gamindamos baltąją mišrainę, sužibėjo XX a. 7-ajame ir 8-ajame dešimtmečiuose ir tapo tradiciniu šventinio stalo valgiu.

Gaminti bet kokį baltosios mišrainės variantą labai paprasta: tereikia  visus nurodytus produktus supjaustyti kubeliais, sumaišyti ir pagardinti majonezu. Paprasta, praktiška ir prieinama daugelio skoniui. Kodėl šios salotos dažniausiai prisimenamos žiemą? Būtent šiuo metų laiku prieinami visi baltosios mišrainės ingredientai, be to, jos sočios ir tinka kaip garnyras prie daugelio patiekalų.

Ir dar šis tas...

Jei dievinate baltąją mišrainę, verta paminėti, kad 2012-aisiais Orenburge buvo pagaminta daugybė šio patiekalo porcijų. Baltajai mišrainei prireikė net 220 kg bulvių, 40 kg svogūnų, 80 kg morkų, 180 kg šviežių agurkų, 20 kg žalumynų, 500 kg dešros, 5 040 kiaušinių, 136 kg žaliųjų žirnelių. Bendras patiekalo svoris buvo net 1 841 kilogramas.

Salotos populiarios ir kitose šalyse

Teigiama, kad baltoji mišrainė savo pozicijų neužleidžia ne tik Rusijoje, bet ir kaimyninėse šalyse. Pavyzdžiui, Bulgarijoje, Serbijoje, net Graikijoje, Irane, Pakistane ir kitur skanaujamos įvairios jos variacijos. Tarkime, Bulgarijoje baltoji mišrainė gardinama saliamiu arba kumpiu, Pakistane – obuoliais ir ananasais, Ispanijoje – tunu, žaliosiomis alyvuogėmis, skrudinta aitriąja paprika, Lenkijoje – salierais, svogūnais, obuoliais, garstyčiomis, Graikijoje ji valgoma apskritai be mėsos… Taigi, kaip matote, baltoji mišrainė turi išties daugybę variantų, tad priskirti autorystę vienam ar kitam virtuvės šefui būtų nelabai teisinga. Tikriausiai kiekviena šeimininkė turi savąjį tobulą baltosios mišrainės receptą, kuriame yra bent vienas slaptas ingredientas...

Ruošti mišrainę galite atsižvelgdamos į savo skonį. Dauguma nededa dešros arba keičia ją virta paukštiena, jautiena. Šviežumo ir gaivumo suteikia obuoliai ar žali agurkai. Taigi – šiek tiek vaizduotės ir  skanaus bei gardaus penktadienio!

Jūsų dėmesiui, kelios improvizacijos baltosios mišrainės tema

Žaliavalgiška baltoji mišrainė
Receptas: Žaliavalgiška baltoji mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 62
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt.
Agurkai: 6.00 vnt. (4 - raugintų ir 2 - šviežių)
Cukinijos: 1.00 vnt. (0,5)
Porai: 1.00 vnt. (0,5)
Krapai: 10.00 g
Citrinos: 2.00 vnt. (1 - sultys - salotoms ir 1 arbat. š. - česnakiniui majonezui)
Druska: 2.00 arbat. š. (1 žiupsnelis - salotoms ir 1 arbat. š. - česnakiniui majonezui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Majonezas: 5.00 valg. š. (česnakinio)
Saulėgrąžų aliejus: 3.00 valg. š. (česnakiniui majonezui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (maltų - česnakiniui majonezui)
Anakardžių riešutai: 1.00 st. (saujelė - česnakiniui majonezui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (česnakiniui majonezui)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (česnakiniui majonezui)
Kaip gaminti
  1. Žirnelius atšildykite šiltu vandeniu. Morkas sutarkuokite šiaudeliais ir užmarinuokite trumpam druskos žiupsneliu ir citrinos šlakeliu.
  2. Raugintus agurkus ir šviežius agurkus, cukiniją, svogūnus supjaustykite kubeliais.
  3. Porus susmulkinkite pusžiedžiais, sukapokite krapus.
  4. Visus ingredientus sumaišykite su majonezu.
  5. Česnakinį majonezą ruošiame: Visus komponentus sumalame elektriniu trintuvu. Jei masė per skysta-dėkite daugiau anakardžių riešutų.
  6. Majonezą galima laikyti šaldytuve iki dviejų parų.    

Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“

Suskleisti
Vokiškos bulvių salotos
Receptas: Vokiškos bulvių salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 130
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (virtos, didelės)
Šoninė: 4.00 riekės
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos petražolės arba krapai)
Agurkai: 3.00 vnt. (marinuoti agurkėliai)
Actas: 40.00 ml
Vanduo: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūsti)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Virtas bulves  ir marinuotus agurkėlius supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną, šoninę paskrudinkite ant nedidelės ugnies.
  2. Actą, aliejų, vandenį, druską, cukrų ir grūstus pipirus sumaišykite ir gautu padažu apliekite salotas. Papuoškite petražolėmis arba krapais.
  3. Vietoj šio padažo galite rinktis ir įprastą majonezą, o kai kurie į vokiškas bulvių salotas įtarkuoja obuolį, o šoninę keičia, tarkime, virta dešra, saliamiu.
Suskleisti
Rožinė mišrainė
Receptas: Rožinė mišrainė
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 78
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (virtos, didelės)
Burokėliai: 400.00 g (marinuoti)
Morkos: 4.00 vnt.
Agurkai: 3.00 vnt. (marinuoti)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Konservuoti žirneliai: 400.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Majonezas: 200.00 g
Kaip gaminti
  1. Bulves, morkas, marinuotus agurkus supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su burokėliais, konservuotais žirneliais ir smulkintu svogūnu.
  2. Gautas salotas pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sumaišykite su majonezu.  
Suskleisti
Lenkiška baltoji mišrainė
Receptas: Lenkiška baltoji mišrainė
10 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 77
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt. (virtos)
Morkos: 8.00 vnt. (virtos)
Petražolės: 1.00 sauja
Pastarnokas: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Agurkai: 4.00 vnt. (marinuoti)
Svogūnai: 1.00 vnt. (arba baltoji poro dalis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Konservuoti žirneliai: 400.00 g
Majonezas: 200.00 g
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Kukurūzai: 200.00 g (konservuoti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Virtas morkas, bulves, pastarnoką, kiaušinius, marinuotus agurkėlis supjaustykite kubeliais, petražoles ir svogūną susmulkinkite, česnaką sutrinkite.
  2. Ingredientus sumaišykite su konservuotais žaliaisiais žirneliais, kukurūzais, pagardinkite druska, pipirais ir sumaišykite su majonezu bei garstyčiomis.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius