Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gaminame lietuviškai. Receptų rinkinys

Kai užsieniečiai paklausia, kokia ta mūsų lietuviška virtuvė, būna sunku ją apibūdinti. Juolab kai jau žinome, kad ne mums vieniems priklauso šaltibarščių ir didžkukulių autorinės teisės.
Žemaitiškas kastinys su bulvėmis
Žemaitiškas kastinys su bulvėmis / A. Černės nuotr.

Istorikai sako, kad kitados Lietuvoje (ko gero, kaip ir daugelyje kitų kraštų) būta dviejų skirtingų virtuvės krypčių: didikų ir paprastų kaimiečių. Jų repertuarai kardinaliai skyrėsi. Šiandien į šiuos istorinius niuansus nesigilinsime – tebūnie tai atskiro straipsnio tema. Tenorime priminti keletą nuo seno ir vis dar šeimininkių mielai gaminamų patiekalų.

Žemaičių blynai su mėsa
Receptas: Žemaičių blynai su mėsa
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 429
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Kiauliena: 400.00 g (arba kitokios; virtos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Bulves nulupkite, išvirkite, šiek tiek atvėsinkite ir sutrinkite grūstuvu arba sumalkite mėsmale. Įmuškite kiaušinį, įberkite miltus, pasūdykite ir išminkykite.

2. Sumalkite virtą mėsą. Svogūną supjaustykite ir pakepinkite svieste. Sudėkite svogūnus į maltą mėsą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išmaišykite.

3. Iš maltų bulvių tešlos padarykite paplotėlius, dėkite šaukštą mėsos įdaro, užlenkite kraštus ir suformuokite pailgą blynelį. Lėkštėje sumaišykite šaukštą miltų ir du šaukštus džiūvėsėlių, apvoliokite mišinyje blynelius ir kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Patiekite su liesu jogurtu ar grietine.

Kulinaro patarimas: žemaičių blynus galite įdaryti maltos paukštienos arba grybų įdaru. Grybus apvirkite arba pakepinkite keptuvėje, jei naudosite pievagrybius, susmulkinkite ir sumaišykite su kepintais svogūnais.

Suskleisti
Plikytas kugelis
Receptas: Plikytas kugelis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 221
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 kg
Pienas: 500.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, sutarkuokite ir nusunkite kuo daugiau skysčio (bet ne tiek daug, kaip gaminant cepelinus).

2. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite svieste.

3. Pieną užvirinkite, užplikykite bulvių tarkius, supilkite karštus riebalus, pasūdykite ir gerai išmaišykite.

4. Masę sukrėskite į skardą arba išdėliokite į vienos porcijos molinius indelius ir 180`C karštumo orkaitėje kepkite maždaug 1 val. Patiekite su grietine arba kitokiu mėgstamu padažu.

Suskleisti
Dzūkiški „Švilpikai“
Receptas: Dzūkiški „Švilpikai“
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 148
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 kg
Miltai: 500.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Bulves išvirkite sūdytame vandenyje, įmeskite į jį svogūną.

2. Virtas bulves sutrinkite, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, išminkykite.

3. Formuokite storą ilgą "gyvatėlę'', ją supjaustykite vienodais gabalėliais ir dėkite juos į skardą, išteptą aliejumi.

4. Kepkite apie valandą 200 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Skanu su spirgučiais, sviestu, varške ar grietine.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Virtinukai su grybų įdaru
Receptas: Virtinukai su grybų įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 139
Receptas
Ingredientai
Miltai: 350.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis tešlai ir 1 arbat. š. įdarui)
Grybai: 500.00 g (šviežių grybų kepurėlės - įdarui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Miltus persijokite ant lentos, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, įpilkite 2–3 šaukštus labai šalto vandens (galima palaikyti šaldymo kameroje) ir minkykite tol, kol tešla nebelips prie rankų. Tada ją suspauskite į vieną gabalą, įvyniokite į drėgną skepetą, palaikykite šaltai, kad sustingtų, ir tik tada kočiokite.

2. Paruoškite įdarą: grybus gerai nuplaukite, stambesnius supjaustykite, smulkesnius palikite sveikus. Puode išlydykite sviestą, sudėkite grybus, pasūdykite ir troškinkite, kol išgaruos visas skystis. Ataušusią masę sukapokite.

3. Iš plonai iškočiotos tešlos stikline išspauskite skritulius, ant kiekvieno uždėkite po šaukštą įdaro ir gerai užspaudykite kraštelius.

4. Paruoštus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Kai iškils į paviršių, pavirkite dar 5 min. ir išgriebkite.

5. Virtinukus skanu valgyti su sviesto, grietinės ar svogūnų padažu.  

Suskleisti
Dzūkiškos bandos
Receptas: Dzūkiškos bandos
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.8 / 38
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 6.00 vnt. (6 džiovinti, nuplauti kopūsto lapai)
Bulvės: 5.00 kg (didelis kibiras nuluptų žalių ir 2 kg virtų bulvių)
Grietinė: 250.00 g (rūgšti)
Druska: 2.00 valg. š.
Sūdyti lašiniai (padažui) 100.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (padažui)
Pienas: 1.00 st. (padažui)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Kai bulvės nuluptos, o kitos verda, metas kurti krosnį, kuri kūrenasi apie 1 val. Tinka tik lapuočių malkos - jos kaitresnės. Virtas bulves sutrinkite, žalias sutarkuokite, dalinai nusunkite. Suberkite druską, grietinę ir visą masę gerai išmaišykite. Tešlą klokite ant kopūsto lapo.

2. Malkos krosnyje per tą laiką virsta žarijomis. Jas žarstekliu - „kačerga“ subraukite prie krosnies durelių. Bandas dėkite ant ližės ir pašaukite į krosnį. Kepkite apie 1 val. Bandas valgykite su šaltiena, vištiena, varške, sviestu ar spirgučių padažu.

Autorės nuotr./Dzūkiškos bandos
Autorės nuotr./Dzūkiškos bandos

Mamos vaikystėje šios bandos visada buvo valgomos tik su dažiniu.

Į užvirusį pieną reikia supilti šalto pieno šlakelyje ištirpintą krakmolą, įberti trupučiuką druskos ir užvirti. Padažą supilti į tą indą, kuriame patieksime. Tuomet šaukšo galu tame grietinės tirštumo padaže reikia pribadyti daug skylučių. Ant viršaus supilti spirgučius su svogūnais. Padažas pamažu teka į tas skylutes, o jos, „prarijusios“ padažą, užsitraukia. Romantiška tai stebėti! Į tą dažinį seniau dažydavo ne pjaustytas, o sudraskytas bandas, bet mes pasielgėme šiuolaikiškiau.

Likusias bandas galima sumerkti į sviesto - grietinėlės padažą, sudėti į puodą ir įdėti į dar karštą krosnį. Jos ten sušunta, turite beveik kitą patiekalą :)

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Žemaitiškas kastinys su bulvėmis
Receptas: Žemaitiškas kastinys su bulvėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 63
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 4.00 valg. š. (tikras)
Grietinė: 375.00 g (1 ½ puodelio riebios)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Kmynai: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Bulvės: 5.00 vnt. (5–6 vidutinio dydžio)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Petražolės: 2.00 vnt. (kelios petražolių arba krapų šakelės papuošimui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite kastinį. Sviestą ir grietinę kelias valandas ar per naktį palaikykite kambario temperatūroje, kad abiejų produktų temperatūros susivienodintų. Iš anksto pasiruoškite ir netoliese turėkite puodą su verdančiu vandeniu (jis bus reikalingas ruošiant kastinį). Atkreipkite dėmesį, kad dubuo, kuriame suksite kastinį, turi būti tokio dydžio, jog galėtumėte uždėti jį ant puodo verdančiu vandeniu, bet dubens dugnas neturėtų siekti verdančio vandens – vėliau jums bus reikalinga „garų vonelė“. 

2. Į dubenį, kuriame suksite kastinį (geriausia, jei jis yra molinis, tačiau neprivaloma), sudėkite sviestą. Sviestą gerai išsukite mediniu šaukštu. Į dubenį įdėkite kelis šaukštus grietinės ir toliau sukite, kol gausite vientisą masę. Tuomet įdėkite dar kelis šaukštus grietinės ir toliau sukite iki vientisos masės. Jei sukant matote, kad ima darytis sviesto kruopelytės (atsiskiria sviestas ir skystis), nenustodami sukti, dėkite dubenį ant puodo verdančiu vandeniu ir toliau sukite, kol masė taps vientisa. Kai masė bus vientisa, nukelkite dubenį nuo puodo ir toliau dalimis dėkite grietinę ir sukite masę. Nepamirškite, kad kiekvieną kartą, kai pamatote besiformuojančias sviesto kruopelytes, būtina dubenį perkelti ant puodo su verdančiu vandeniu, nes antraip išsuksite ir pagaminsite ne kastinį, o sviestą.

3. Kai sudėsite visą grietinę ir išsuksite masę iki visiškai vientisos, purios ir tirštos masės, kastinys bus paruoštas. Įmaišykite kmynų, smulkiai kapotų česnako skiltelių ir įberkite žiupsnį druskos pagal skonį.

4. Paruoštą kastinį perdėkite į dubenėlį ir palaikykite šaldytuve bent valandą.

5. Per tą laiką pasiruoškite bulves. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C temperatūros. Bulves gerai nuplaukite, nuskuskite. Šakute ar peiliu įdurkite keliose vietose. Sudėkite bulves ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Apšlakstykite trupučiu aliejaus, pabarstykite šiek tiek druskos ir pipirų. Delnais įtrinkite aliejų ir prieskonius į bulvių odelę, kad apsiveltų iš visų pusių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 55–70 min., kol bulvės bus gražios aukso spalvos, suminkštės ir iškeps. Patikrinkite vieną bulvę perpjovę išilgai per pusę į dvi dalis – jei bulvės vidus minkštas ir iškepęs, išjunkite orkaitę.

6. Išimkite iškepusias bulves iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti, kol galėsite jas laikyti rankose. Tuomet visas perpjaukite išilgai į dvi dalis. Iškobkite porą šaukštelių iš bulvės centro, kad gautumėte negilų duburėlį. Ant bulvių puselių viršaus dėkite po šaukštą paruošto kastinio. Pabarstykite petražolių ar krapų šakelėmis ir iš karto patiekite – nedelskite, nes kastinys karštose bulvėse labai greitai pradės tirpti.

7. Kastinį patiekti galima ir atskirame indelyje, šalia bulvių. Tuomet nereikia jų perpjauti per pusę ir išskobti vidaus. Tiesiog į lėkštę sudėkite iš orkaitės išimtas bulves, šalia jų ant stalo pastatykite indelį su kastiniu.

Kastinį ruošė ir aprašė Asta Černė

Plačiau kaitykite: PASAULIO SKONIAI: žemaitiškas kastinys su bulvėmis (Lietuva)

Suskleisti
Tradicinė baltoji mišrainė
Receptas: Tradicinė baltoji mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 166
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Morkos: 200.00 g
Agurkai: 200.00 g (marinuoti arba rauginti)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Konservuoti žirneliai: 250.00 g
Majonezas: 4.00 valg. š.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralus)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Krapai: 10.00 g (pluoštelis)
Kaip gaminti

1. Išvirkite neskustas bulves ir morkas.  Atvėsinkite ir nulupkite.

2. Kietai išvirkite kiaušinius ir taip pat nulupkite.

3. Bulves, morkas, kiaušinius ir agurkus supjaustykite kubeliais. Suberkite į dubenį. Ant viršaus sukrėskite nusunktus konservuotus žaliuosius žirnelius.

4. Mišrainę pasūdykite, pagardinkite pipirais, įdėkite majonezo, jogurto ir viską sumaišykite. Apibarstykite smulkintais krapais.

Suskleisti
Burokėlių mišrainė
Receptas: Aukštaitiška burokėlių mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 259
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio virti)
Morkos: 2.00 vnt. (virtos)
Bulvės: 4.00 vnt. (virtos)
Agurkai: 3.00 vnt. (rauginti)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Visas daržoves supjaustykite kubeliais. Svogūną susmulkinkite ir trumpai pakepinkite aliejuje .

2. Daržoves suberkite į dubenį, apibarstykite kmynais, pasūdykite užpilkite aliejų su kepintais svogūnais ir gerai išmaišykite.

Pastaba: vietoj aliejaus galite naudoti ir majonezą arba majonezą perpus maišytą su grietine.  

Suskleisti
Kokorai su troškintais raugintais kopūstais
Receptas: Kokorai su troškintais raugintais kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 82
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (virtos su lupenomis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Krakmolas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį tešlai ir įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį tešlai ir įdarui)
Bulvių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Kopūstai: 400.00 g (rauginti)
Morkos: 2.00 vnt.
Paprikos: 100.00 g (keptos marinuotos arba paprastos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (arba 2)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite (geriausiai tai padaryti iš vakaro), nulupkite ir sumalkite per mėsmalę. Suplokite dubenėlyje ir padalinkite į 4 dalis (tiesiog perbrėžkite pirštu).
  2. Išimkite vieną dalį ir ją dėkite ant likusių bulvių, o į tuščią vietą pilkite bulvių krakmolo tiek, kad susilygintų su likusiomis bulvėmis. Įberkite prieskonių, įmuškite kiaušinį.
  3. Kopūstus užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų ir troškinkite, kol baigsis vanduo ir kol kopūstai taps minkštesni. Keptuvėje pakepkite svogūną, sutarkuotą morką, šoninę ar spirgučius (jeigu juos naudosite), smulkintą česnaką ir pjaustytą papriką. Visas daržoves šiek tiek patroškinkite, kol suminkštės ir pagardinkite druska bei pipirais.
  4. Sudėkite troškintus kopūstus ir viską gerai išmaišykite, patroškinkite su daržovėmis apie 5 min. Įdarui leiskite atvėsti.
  5. Formuokite blynus, dėkite įdaro ir kepkite aliejuje, kol gražiai apskrus. Valgykite su grietine, pagardinta druska ir pipirais.

P. S. Kepant įdarą galima įdėti šoninės ar spirgučių

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“

Suskleisti
Žagarėliai su varške
Receptas: Žagarėliai su varške
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 692
Receptas
Ingredientai
Varškė: 250.00 g (9 proc. riebumo)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š.
Miltai: 200.00 g (200–300 g)
Kaip gaminti

1. Varškę išsukite su kiaušiniais, cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki vientisos masės.

2. Kitame dubenyje persijokite miltus, sumaišykite juos su kepimo milteliais ir druska.

3. Po truputį, po kelis šaukštus, vis maišant, į varškės masę berkite miltus. Tešla turi būti minkšta, tačiau nelipni – visų miltų iš karto nesuberkite, nes jų tiek gali ir nereikėti (tai priklauso nuo kiaušinių dydžio bei varškės drėgnumo).

4. Išminkytą tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto lygaus paviršiaus ir iškočiokite 1 cm storio lakštą. Supjaustykite jį maždaug 3 cm pločio juostomis. Juostas įstrižais pjūviais padalinkite į norimo ilgio juosteles (lygiagretainio formos tešlos gabalėlius). Kiekvieno gabalėlio centre padarykite išilginį pjūvį, per kurį perkiškite vieną iš tešlos gabalėlio galą, išverčiant jį į priešingą pusę.

5. Kepkite paruoštus žagarėlius įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol žagarėliai išsipūs ir gražiai parus. Išvirusius sudėkite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų aliejų. Tuomet perdėkite į lėkštę ar krepšelį ir apibarstykite cukraus pudra.

Iš šio kiekio paruošite apie apie 25–30 varškinių žagarėlių.

Plačiau skaitykite: „Pažintis su Aukštaitijos virtuve“

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius