Garsiausi pasaulio pyragai: skanaujame ir balsuojame!

Galime kirsti lažybų, kad gardaus pyrago gabalėlis praskaidrina dieną kur kas labiau nei danguje besiritinėjanti saulė. Kiekviena tauta turi savo tradicinį skanėstą ar desertą, kuriam sunku atsispirti. Taigi virtualiai pasigardžiuokite šiais pyragėliais. Gal kurį susigundysite išsikepti ir pavaišinti artimuosius?
Austriškas obuolių pyragas (štrudelis)
Austriškas obuolių pyragas (štrudelis) / Fotolia nuotr.

► Austriškas obuolių pyragas (štrudelis)

Tai labai populiarus pyragas Austrijoje, Vengrijoje ir daugelyje kitų Europos šalių. Sluoksniuotos tešlos vyniotinis, padengtas milteliniu cukrumi, prikimštas obuolių, pagardintų cinamonu, džiūvėsėliais, razinomis, dažnai patiekiamas su ledais arba plakta grietinėle. Seniausias štrudelio receptas parašytas dar 1696-aisiais, kuriuo su malonumu mėgaujamasi ir šiandien. Štrudelio įdarui gali būti naudojama varškė, riešutai, įvairūs vaisiai, uogos ir t. t. Žodžiu, šeimininkėms belieka pasitelkti fantaziją.

Austriškas obuolių pyragas (štrudelis)
Receptas: Austriškas obuolių štrudelis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 181
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 6.00 vnt. (6-8 dideli)
Apelsinai: 1.00 vnt. (½ vnt. sultims ir žievelei)
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Razinos: 55.00 g
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 6.00 vnt. (6-8 lapai)
Sviestas: 55.00 g
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
  2. Obuolius nulupkite, susmulkinkite ir sumaišykite su apelsinų sultimis ir žievele, cukrumi, razinomis, muskatu.
  3. Tešlą iškočiokite ir patepkite lydytu sviestu, pabarstykite džiūvėseliais. Į jos vidurį dėkite įdarą ir tuomet užlenkusios tešlos kraštus, suvyniokite į vyniotinį.
  4. Patepkite jį likusiu lydytu sviestu, dėkite į skardą ir kepkite 50-60 minučių iki kol švelniai paruduos. Nepamirškite vyniotino subadyti šakute, kad išeitų susikaupę garai.  
Suskleisti

► Amerikietiškas obuolių pyragas

Šis obuolių pyragas – tai amerikiečių maisto kultūros simbolis, žinomas jau nuo XIX amžiaus. Skanėsto pagrindas – trapi tešla, o įdaras – pjaustyti obuoliai, paskaninti muskatu ir cinamonu. Orkaitėje pyragas kepamas apie valandą, skanaujamas dar šiltas ir gali būti patiektas su plakta grietinėle, ledais. Labai dažnai obuolių pyragas papuošiamas sukryžiuotomis juostelėmis. Trumpai tariant, tai greitai paruošiamas ir gardumu kitiems desertams nenusileidžiantis kepinys.

Obuolių pyragas
Receptas: Amerikietiškas obuolių pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.7 / 147
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (mažesnio glitimo)
Sviestas: 250.00 g (200 g tešlai ir 2 valg. š. įdarui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (2 tryniai tešlai ir 1 baltymas įdarui)
Cukrus: 100.00 g
Obuoliai: 6.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Rudasis cukrus: 120.00 g
Cinamonas: 5.00 g
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Paruoškite tešlą. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, sukdama po vieną sudėkite trynius, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir užminkykite tešlą.
  2. Išklokite tešla apvalią kepimo formą. Pasilikite šiek tiek tešlos pyrago papuošimui.
  3. Obuolius nuplaukite, nulupkite žievelę ir supjaustykite smulkiomis skiltelėmis. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
  4. Sumaišykite cukrų, cinamoną, muskatą, sviestą su obuoliais ir dailiai juos išdėliokite pyrago centre. Papuoškite pyragą tešlos juostelėmis. Jas patepkite išplaktu kiaušinio baltymu.
  5. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
Suskleisti

► Švediškas varškės arba sūrio pyragas „Ostkaka“

Iš švedų kalbos išvertus ost, reiškia „sūrį“, kaka – „tortą, pyragą“. XX a. 6-ajame dešimtmetyje Kaisas Karlsonas išgarsino „Ostkakos“ receptą, nors pats pyragas jau labai seniai buvo kepamas Švedijoje. Užfiksuota, kad juo mėgautasi dar XVI amžiuje.

Nei šaltas, nei karštas. Vos šiltas – toks turi būti šis gardus pyragas, mat tik tuomet jo aromatas atsiskleidžia geriausiai. O kvepia „Ostkaka“ migdolais ir grietinėle. Išties gundančiai!.. Atšalęs pyragas praranda dalį savo žavesio. Šis skanėstas puošiamas plakta grietinėle, džemu, uogomis, vaisių gabaliukais, ledais – pagal kiekvieno kepėjo skonį.

Švediškas varškės pyragas „Ostkaka“
Receptas: Švediškas varškės pyragas „Ostkaka“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 59
Receptas
Ingredientai
Varškė: 500.00 g
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Grietinėlė: 1.00 st. (plakta)
Cukrus: 130.00 g (130-200)
Pienas: 100.00 ml
Krakmolas: 15.00 g
Miltai: 10.00 valg. š.
Migdolų miltai: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, įmaišykite plaktą grietinėlę, pieną, krakmolą ir smukintus migdolus (juos reikia apkepti keptuvėje, nulupti odeles ir sutrinti).
  2. Į masę sukrėskite varškę, viską išmaišykite, paskui suberkite miltus, vėl išmaišykite.
  3. Masę supilkite į pašildytą ir pateptą sviestu formą, uždenkite kepimo popieriumi.
  4. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie valandą. Idealiai iškeptas pyragas turėtų būti su rusva plutele.
  5. Pravėsusį galima papuošti uogomis, vaisių gabaliukais ar plakta grietinėle.
Suskleisti

PLAČIAU  APIE ŠĮ PYRAGĄ SKAITYKITE STRAIPSNYJE „KEPAME LEGENDINĮ ŠVEDŲ VARŠKĖS PYRAGĄ „OSTKAKĄ“. 

► Turkiška baklava

Po šiuo pavadinimu slypi saldus kepinys, ruošiamas iš sluoksniuojamų itin plonos tešlos (phyllo) lakštų ir riešutų bei visuomet sulaistomas sirupu ar medumi. Nors tradiciškai baklavos gimtine laikoma Turkija, pyrago atsiradimo istorijoje painiavos ne tiek ir mažai. Šiandien šį desertą kepa daug šalių ir kiekviena jų įberia po žiupsnį savo virtuvės tradicijų. Sirijoje baklava tradiciškai ruošiama tik su graikiniais riešutais, o Armėnijoje jos sirupas visuomet pagardinamas cinamonu ir gvazdikėliais. Graikijoje, siejant desertą su Kristaus amžiumi, baklava ruošiama iš 33 tešlos lakštelių, o Irane prie recepto sudedamųjų dalių pridedamas dar šlakelis rožių vandens. Turkijoje ruošiamai baklavai tradiciškai naudojamos kelios riešutų rūšys. Tai gali būti pistacijos, graikiniai riešutai, migdolai ar net lazdynų riešutai.

Baklava su graikiniais riešutais ir migdolais
Receptas: Baklava su graikiniais riešutais ir migdolais
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.5 / 21
Receptas
Ingredientai
„Phyllo“ tešla 500.00 g
Sviestas: 350.00 g (350-400 g tirpinto)
Migdolai: 200.00 g
Cukrus: 450.00 g (1/3 puodelio tešlai ir 1 1/2 puodelio - sirupui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (maltas - tešlai ir 2 lazdelės - sirupui)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (1/4 arbat. š. malto)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (1/8 arbat. š. maltų - tešlai ir 2–4 vnt. - sirupui)
Vanduo: 250.00 ml (sirupui)
Medus: 250.00 g (1 puodelis - sirupui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių - sirupui)
Kaip gaminti

1. Jei receptui naudojate šaldytą phyllo tešlą, likus parai iki gaminimo, išimkite tešlą iš šaldiklio ir su visa pakuote perdėkite į šaldytuvą. Palaikykite šaldytuve 24 valandas – po tiek laiko ji bus tinkama naudoti ir gaminti. Jeigu šaldytą tešlą tiesiai iš šaldiklio ištrauktumėte į kambario temperatūrą, ji atšiltų pernelyg greitai ir su itin plonais tešlos sluoksniais nebegalėtumėte dirbti.

2. Gaminimo dieną pirmiausia pasiruoškite sirupą. Prikaistuvyje sumaišykite vandenį, cukrų, medų, citrinos sultis, sudėkite cinamono lazdeles ir gvazdikėlius. Maišydami kaitinkite ant mažos ugnies apie 5 minutes, kol cukrus ištirps. Tuomet padidinkite ugnį iki vidutinės ir nustokite maišyti masę. Kaitinkite dar apie 3-4 minutes, kol masė įgaus sirupo konsistenciją ir pradės putoti. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Išimkite cinamono lazdeles ir gvazdikėlius. Atidėkite sirupą į šalį ir palikite atvėsti. Jeigu norite, šį sirupą galite pasiruošti ir iš anksto: paruošę ir atvėsinę, sandariame inde šaldytuve jį galite laikyti iki keturių dienų.

3. Pasiruoškite įdarą. Graikinius riešutus ir migdolus maisto smulkintuvu susmulkinkite iki nedidelių gabalėlių. Nesumalkite iki miltų, tačiau nepalikite ir didelių gabalėlių. Sumaišykite su cukrumi, cinamonu, kardamonu, muskatu ir maltais gvazdikėliais. Galite porą šaukštų  riešutų įdaro atidėti į šalį ir pasilikti, jeigu norėsite jais apibarstyti ir papuošti iškeptos baklavos gabalėlius.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros. Sviestu ištepkite 20x30 cm dydžio kvadratinio kepimo indo dugną ir sieneles.

5. Pasiruoškite susluoksniuoti baklavą. Atkreipkite dėmesį į tai, kad ši tešla yra ypatingai plona, todėl lengvai plyšta: elkitės su ja atsargiai. Pasistenkite, kad gražiausi tešlos lakšteliai būti apatiniame ir viršutiniame baklavos sluoksniuose. Labai svarbu: kol sluoksniuojate ir sviestu tepate tešlos lakštus, likusią tešlą laikykite uždengtą švariu ir šiek tiek sudrėkintu rankšluostėliu – tai svarbu, nes kitu atveju tešla išdžius ir pradės trupėti.

6. Taigi, pradėkite sluoksniuoti: ant paruošto kepimo indo dugno dėkite lakštą phyllo tešlos. Šepetėliu jį visą tolygiai aptepkite sviestu. Taip pat ant viršaus uždėkite dar 7 phyllo tešlos lakštus, kiekvieną aptepdami sviestu. Tuomet ant viršaus tolygiai paskleiskite pusę riešutų įdaro. Ant riešutų įdaro uždėkite tešlos lakštą ir jį apšlakstykite sviestu – jei bandysite ant riešutų uždėtą lakštą tepti šepetėliu, jis iš karto suplyš. Susluoksniuokite kitus 7 phyllo tešlos lakštus, kiekvieną aptepdami sviestu. Vėl tolygiai paskleiskite likusią riešutų įdaro dalį ir galiausiai ant viršaus sudėkite paskutinius likusius 8 tešlos lakštus, vėl kiekvieną tolygiai aptepdami tirpintu sviestu, išskyrus paskutinį tešlos lakštą. Uždėję jį, švelniai delnais paspauskite susluoksniuotą baklavą. Tuomet užpilkite ant viršaus maždaug keturis šaukštus tirpinto sviesto ir šepetėliu atsargiai jį paskleiskite ant viso baklavos paviršiaus.

7. Paruoštą baklavą dešimčiai minučių įdėkite į šaldytuvą. Po šio laiko, išimkite ir aštriu peiliu perpjaukite viršutinę susluoksniuotos baklavos dalį išilgai į penkias lygias dalis – vienodo pločio juostas. Tuomet peiliu padarykite įstrižus pjūvius taip, kad gautumėte taisyklingus vienodo dydžio rombo formos gabalėlius. Nereikia perpjauti viso susluoksniuoto kepinio – įpjaukite tik viršutinę jo dalį.

8. Prieš pat kepinį dėdami į iki reikiamos temperatūros įkaitintą orkaitę, apšlakstykite viršų trupučiu šalto vandens – tai neleis viršutiniems tešlos sluoksniams „susiraityti“. Kepkite 20 minučių. Tuomet sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 ˚C temperatūros ir kepkite dar apie 15 minučių, kol baklava bus gražiai auksinės spalvos.

9. Išimkite kepimo indą su baklava iš orkaitės. Karštą baklavą apipilkite atšalusiu anksčiau paruoštu sirupu ir gabalėlius, jei norite, apibarstykite pasilikta riešutų įdaro mase. Palikite indą su baklava 4 valandoms, leiskite atvėsti. Tuomet uždenkite indą folija ar maistine plėvele ir palikite pastovėti dar 8 valandoms.

10. Praėjus nurodytam laikui, per kurį baklava puikiai sugers sirupą, naudodamiesi prieš tai padarytomis įpjovomis, baklavos gabalėlius supjaustykite iki galo.

11. Baklavą galite patiekti iš karto, praėjus nurodytoms valandoms. Arba galite ją laikyti sandariame inde kambario temperatūroje iki savaitės. Dienoms bėgant, baklavos skonis šiek tiek keičiasi, kadangi sirupas į ją vis labiau susigeria – po savaitės baklava tampa dar minkštesnė nei iš pradžių, visiškai netenka net menkiausio viršutinių tešlos lakštelių traškumo. Visu šiuo laikotarpiu, baklavai pamažu keičiant savo skonį bei konsistenciją, ji yra puiki: kiekvienas turi atrasti būtent tą momentą, kai baklava jam yra pati skaniausia.

Baklavą ruošė ir aprašė Asta Černė

Plačiau skaitykite: „PASAULIO SKONIAI: baklava (Turkija)“

Suskleisti

PLAČIAU  APIE ŠĮ DESERTĄ SKAITYKITE STRAIPSNYJE „PASAULIO SKONIAI: BAKLAVA“.

► Itališkas tiramisas

Jis tiesiog tirpsta burnoje, pasižymi aksominiu skoniu ir suteikia dangiško malonumo mūsų skonio receptoriams. Yra dvi tiramiso atsiradimo versijos: viena – kasdienė, kita – romantiška. XVII a. vienas Italijos hercogas Sienoje rengė savo gimtadienio šventę. Vaišes ruošę Toskanos konditeriai sumanė nustebinti svečius: desertui jie patiekė dieviško skonio gardėsį, kuris visiems jo ragavusiems svečiams suteikė jėgų šėlti iki ryto. Hercogas buvo sužavėtas ir paprašė konditerių recepto. Vėliau, dėl visiems suprantamų aplinkybių, receptas pateko į kurtizanių rankas... Jos mokėjo įvertinti stiprios kavos ir švelnaus kremo poveikį! Argi nenuostabu, kad garsas apie tiramisą tada pasklido žaibišku greičiu? Beje, pagal šią romantiškąją versiją net ir pavadinimas tira-mi-su (tikslus vertimas iš italų kalbos – „kelk mane aukštyn“) skamba gana dviprasmiškai...

Kita istorija – arčiau kasdienybės, bet irgi įtikima. Deserto receptas esą gimė Pirmojo pasaulinio karo metais, kai skurdo verčiamos šeimininkės sugalvojo būdą, kaip panaudoti sužiedėjusio pyrago likučius ir atvėsusią kavą. Esą moterys šiuo gardėsiu palepindavo į karą išeinančius vyrus. Žodžiu, kad ir kaip būtų, italams galime garsiai padėkoti už šį nuostabų desertą.

Tiramisu
Receptas: Tiramisu
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 39
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (5 baltymai ir 4 tryniai)
Sausainiai: 100.00 g („Damų piršteliai“)
Cukrus: 125.00 g
Kava: 125.00 ml (stiprios nesaldintos)
Brendis 50.00 ml
Kakava: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Kiaušinius kruopščiai nušveiskite šepetėliu ir gerai nuplaukite, tada perliekite verdančiu vandeniu, kad neliktų jokių bakterijų. Atskirkite baltymus nuo trynių.

2. Trynius iki vientisos masės išplakite su cukrumi, įmaišykite į maskarponę ir vėl viską plakite, iki masė taps vientisa.

3. Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai kabindama šaukštu iš apačios į viršų (jokiu būdu negalima intensyviai maišyti) įmaišykite į maskarponės masę – ji turi būti puri ir lengva.

4. Sausainius išdėliokite ant didesnės lėkštės ir iš abiejų pusių apšlakstykite atvėsintu kavos ir brendžio mišiniu.

5. Į pasirinktą indą ar mažus indelius krėskite truputį sūrio masės, tada dėkite sausainių, vėl krėskite maskarponės, dėkite likusius sausainius ir sūrį.

6. Paruoštą desertą iš pradžių apie valandą palaikykite kambario temperatūroje, tada per naktį – šaldytuve.

7. Prieš tiekdama ant deserto per arbatos sietelį užberkite kakavos.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Suskleisti

PLAČIAU  APIE ŠĮ DESERTĄ SKAITYKITE STRAIPSNYJE „10 POPULIARIAUSIŲ PASAULIO PATIEKALŲ“. 

► Australiška arba Naujosios Zelandijos „Pavlova“

Įdomu, kad šis desertas pavadintas garsios rusų balerinos Anos Pavlovos vardu ir, sakoma, yra toks pat lengvas, kaip ir pati balerina. Manoma, jog jis buvos sukurtas maždaug 1926-aisiais balerinos gastrolių metu. Tortas, kuriam iškepti nereikia nei miltų, nei riebalų, – kiekvienos savo figūra besirūpinančios smaližės svajonė. Tešla morenginiam tortui gaminama tik iš kiaušinių baltymų ir cukraus. Tiesa, cukraus reikia nemažai, t. y. tiek, kiek ir baltymų ar net daugiau. Pats tortas traškus iš išorės, o viduje minkštas, aksominis, patiekiamas su plakta grietinėle, vaisiais, uogomis. Ar gali būti skaniau?

Pavlova su egzotiniais vaisiais
Receptas: „Pavlova“ su egzotiniais vaisiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 21
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (baltymai tešlai)
Cukrus: 1.00 st. (tešlai)
Vanilinis cukrus: 16.00 g (tešlai)
Actas: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Kukurūzų krakmolas (tešlai) 2.00 arbat. š.
Grietinėlė: 250.00 ml (purškiamos, įdarui)
Greipfrutai: 1.00 vnt. (įdarui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (įdarui)
Bananai: 1.00 vnt. (įdarui)
Kiviai: 1.00 vnt. (įdarui)
Mangas: 1.00 vnt. (įdarui)
Karambola (įdarui) 1.00 vnt.
Vyšnių likeris (įdarui) 1.00 valg. š.
Džemas: 8.00 valg. š. (aviečių, įdarui)
Kaip gaminti

1. Į plakamus baltymus po truputį suberti cukrų, vanilinį cukrų, supilti actą ir galiausiai suberti krakmolą.

2. Masę sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą torto formą. Viduryje padaryti gana gilią įdubą. 130ºC karštumo orkaitėje kepti 60–70 min.

3. Paruošti įdarą: džemą sumaišyti su likeriu, vaisius nulupti ir supjaustyti.

4. Torto pagrindą aptepti džemu, apipurkšti grietinėle ir išdėlioti vaisius.  

Suskleisti

PLAČIAU APIE ŠĮ DESERTĄ SKAITYKITE STRAIPSNYJE „KULINARIJOS PAMOKĖLĖ: GAMINAME „PAVLOVOS“ TORTĄ“.

► Prancūziškas „Karalių pyragas“

Galeta – tai tradicinis prancūzų virtuvės patiekalas, ruošiamas iš sluoksniuotos ar trapios tešlos pagrindo ir įvairių saldžių arba nesaldžių įdarų. Kalbėdami apie galetų atsiradimo istoriją, turime nusikelti į senuosius laikus – į Dvyliktąją naktį, kai Trys Karaliai atvyko į Betliejų su dovanomis kūdikėliui Jėzui. Prancūzai kasmet šią dieną, sausio 6-ąją, mini ant šventės stalo patiekdami galette des rois, t. y. „Karalių pyragą“ (anglų k. King cake). Tradicinis jo įdaras – tai migdolų pasta, sumaišyta su kiaušiniais ir tarkuota apelsinų žievele.  Prancūzijoje per Tris karalius kepėjai į parduodamus „Karalių pyragus“ įmaišo ir tam tikrų laimę nešančių mažų amuletų. Pagal tradiciją šventės dieną, kai galeta supjaustoma gabalėliais, kiekvienas šeimos narys išsirenka po vieną. Tas, kuris savo gabalėlyje randa amuletą, žaismingai karūnuojamas šios dienos karaliumi ar karaliene – jam uždedama simbolinė karūna ir tądien pildomi visi karūnuotojo ar karūnuotosios norai.

Slyvų galeta
Receptas: Slyvų galeta
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.7 / 19
Receptas
Ingredientai
Miltai: 210.00 g
Druska: 5.00 g
Cukrus: 60.00 g (50 g tešlai ir 1 arbat. š. viršui)
Sviestas: 115.00 g (šaltas)
Pienas: 60.00 ml (šaltas)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 trynys tešlai ir 1 kiaušinis viršui aptepti)
Slyvos: 7.00 vnt. (didelės, gerai prinokusios, apie 700 g)
Citrinos: 1.00 vnt. (½ citrinų sulčių)
Rudasis cukrus: 100.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š.
Lazdynų riešutai: 1.00 sauja (saujelė smulkintų – įdarui ir 2 valg. š. – viršui)
Kaip gaminti

PARUOŠKITE TEŠLĄ

  1. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
  2. Kitame dubenėlyje išplakite pieną su kiaušinio tryniu. Supilkite į tešlos trupinius ir išmaišykite, kol trupiniai sukibs. Jeigu matote, kad jie per sausi ir nekimba, tuomet įpilkite dar šlakelį šalto pieno.
  3. Perkelkite tešlą ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Dar šiek tiek lengvai paminkykite ir suformuokite plokščią tešlos apskritimą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30–60 minučių.

PARUOŠKITE ĮDARĄ

  1. Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite jas citrinų sultimis.
  2. Į tą patį dubenį su slyvomis suberkite 70 g rudojo cukraus ir šaukštelį vanilinio cukraus. Išmaišykite ir palikite pastovėti apie 20 minučių.
  3. Kitame dubenėlyje sumaišykite likusius 30 g rudojo cukraus, kukurūzų krakmolą ir smulkintus lazdynų riešutus.

PARUOŠKITE GALETĄ

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
  2. Pasiruoškite lakštą kepimo popieriaus, šiek tiek pabarstykite jį miltais. Išimkite iš šaldytuvo atšalusią tešlą, perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite į daugiau ar mažiau taisyklingą 30–35 cm skersmens apskritimą.
  3. Tešlos apskritimo viduryje berkite cukraus, kukurūzų krakmolo ir smulkintų lazdynų riešutų mišinį. Paskleiskite tolygiai po visą tešlos lakšto centrą, palikdamos maždaug 5 cm pločio švarius tešlos kraštelius. Ant viršaus gražiai išdėliokite slyvų skilteles. Stenkitės nuo skiltelių nuvarvinti didžiąją dalį susidariusio sirupo, antraip dėl jo pertekliaus galetos tešla nebus trapi. Galetos paviršių apibarstykite cukrumi ir smulkintais lazdynų riešutais.
    Astos Černės nuotr. / Gaminant slyvų galetą
    Astos Černės nuotr. / Gaminant slyvų galetą
  4. Tešlos kraštelius užlenkite į vidinę pusę. Dubenėlyje išplakite kiaušinį ir aptepkite juo užlenktus tešlos kraštus. 
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol tešlos kraštai taps gražios aukso spalvos, o slyvų įdaras ims „burbuliuoti“. Jeigu matote, kad kepimo metu tešlos kraštai ima per daug ruduoti, uždenkite galetą lakštu folijos.
  6. Patiekite šiltą ar kambario temperatūros, supjaustytą gabalėliais. Galite tiekti su kaušeliu ledų ar mėgstamu kremu.
Suskleisti

PLAČIAU APIE ŠĮ KEPINĮ SKAITYKITE STRAIPSNYJE „RUOŠIAME PRANCŪZIŠKAS GALETAS: 2 PUIKŪS RECEPTAI“. 

► Angliškas „Batenbergo“ pyragas

Rausvos ir gelsvos spalvos migdolų skonio pyragas pirmą kartą buvo pagamintas 1884-aisiais Anglijos karalienės Viktorijos anūkės ir princo Louiso iš Batenbergo vestuvėms. Greitai šis skanėstas išpopuliarėjo visoje Didžiojoje Britanijoje kaip išskirtinis ir puikaus skonio desertas prie arbatos. Ir nors ruošdamos šį skanėstą sugaišite nemažai laiko, rezultatas bus vertas jūsų pastangų. „Batenbergo“ pyragas įtrauktas į populiariausių angliškų pyragų sąrašą.

„Languotas“ Battenbergo pyragas
Receptas: „Languotas“ Battenbergo pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.8 / 16
Receptas
Ingredientai
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 125.00 g
Cukrus: 175.00 g
Sviestas: 175.00 g
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š.
Marcipanų masė: 600.00 g
Abrikosų džemas: 340.00 g
Rausvos spalvos maisto dažai (9 raudoni lašai ir 3 mėlyni lašai): 1.00 arbat. š.
Migdolai: 50.00 g (malti)
Migdolų ekstraktas: 5.00 ml
Vanilė: 5.00 g (vanilės ekstraktas)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Perskirkite vieną 25 x 18 cm skardą per pusę. Aš skardą perskyriau iškirpusi kartono juostą ir įvyniojusi ją į foliją. Folija taip pat išklojau pačią skardą taip, kad perskyrimas stovėtų. Abi puses padengiau sviestiniu popieriumi, išteptu riebalais ir apibarstytu miltais.
  2. Gerai ištrinkite sviestą su cukrumi ir muškite po kiaušinį. Įmušusi paskutinį kiaušinį, dėkite valgomąjį šaukštą miltų ir vėl išsukite masę. Įpilkite į  ją vanilės ir migdolų ekstrakto ir išsijotus keletą kartų miltus su druska, kepimo milteliais bei sumaltais migdolais.
  3. Padalykite tešlą į dvi dalis ir sudėkite į atskirus indus. Į vieną tešlos dubenį įpilkite rausvų dažų ir sumaišykite. Vieną nenuspalvotąją tešlos dalį dėkite į vieną skardos pusę, kitą – į kitą ir išlyginkite paviršių peiliu. PYRAGĄ GALITE SPALVINTI IR NATŪRALIAIS AUGALINIAIS DAŽAIS. KAIP PASIGAMINTI , SKAITYKITE ČIA.
    Viktorijos Ramašauskaitės nuotr. / „Languotas“ Battenbergo pyragas
    Viktorijos Ramašauskaitės nuotr. / „Languotas“ Battenbergo pyragas
  4. Kepkite 25–30 min., kol pagaliukas, įsmeigus jį į pyragą ir ištraukus, būna sausas.
  5. Palikite skardoje atvėsti 5–10 minučių. Nuimkite kepimo popierių ir leiskite pyragui atvėsti.
  6. Apipjaustykite pyrago iškeptas juostas iš visų pusių, kad jo dalys turėtų griežtas geometrines formas. Naudokite tik aštrų peilį! Padalykite rausvąją dalį į dvi stačiakampes dalis, tą patį padarykite su kita nespalvotąja pyrago dalimi. Originalus pyragas susideda iš keturių dalių (nuotraukoje improvizuota iš aštuonių).
  7. Pašildykite 20 sek. džemą mikrobangų krosnelėje ar ant mažos ugnies ant viryklės. Patepę juo vieną rausvos apipjaustytos dalies pusę, priklijuokite nespalvotąją dalį. Ant viršaus vėl tepkite džemo (šį kartą ant abiejų suklijuotų dalių) ir klijuokite kitas dvi jau prieš tai sulipdytas džemu dalis.
  8. Pabarstykite stalą milteliniu cukrumi ir ant jos plonai iškočiokite (3–5 mm) marcipanų masę. Iškočiotas blynas turi būti tokio dydžio, kad uždengtų visą jūsų paruoštą pyragą. Patepkite marcipanų blyną džemu ir dėkite ant viršaus suklijuotą pyragą. Standžiai įvyniokite pyragą į marcipanų iškočiotą blyną prieš tai patepdamos džemu kiekvieną pyrago pusę. Dirbdamos su marcipanais, nepagailėkite miltelinio cukraus, nes ji yra kaip miltai tešlai.
  9. Susukusi pyragą į marcipanų blyną, užfiksuokite kraštus ir padėkite į šaldytuvą porai valandų. Pjaustykite pyragą tik aštriu peiliu!
Suskleisti

PLAČIAU APIE ŠĮ PYRAGĄ SKAITYKITE STRAIPSNYJE „SAVAITGALIO EKSPERIMENTAS LANGUOTAS „BATENBERGO“ PYRAGAS“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius