Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Inkų auksas – bolivinės balandos

Norėdami gyventi sveikiau, ieškome pačių įvairiausių būdų, todėl pravartu atsigręžti į senovę – tarkime, bolivinė balanda, pasaulyje žinoma jau daugiau kaip 6000 metų, vis dažniau užkariauja vakarietišką virtuvę. Ir nieko keista, juk iš jos paruošti patiekalai išties gardūs ir sveiki.
Bolivinės balandos
Bolivinės balandos / Fotolia nuotr.

Bolivinės balandos istorija

Andų kalnuose augančio augalo tėvynė – Pietų Amerika, kur jis buvo kone pagrindinis mitybos šaltinis inkams, actekams ir daugybei kitų Pietų Amerikos tautų. Bolivinės balandos tais laikais, o ir dabar, neveltui vadinama „kruopų motina“, „inkų auksu“. Jas pamėgo daugelis sveiko maisto atstovų, kadangi maistinei jos vertei sunku surasti lygių: bolivinių balandų kruopose daug baltymų, aminorūgščių, gerųjų riebalų, ląstelienos, todėl patiekalai su jomis ilgam suteikia sotumo ir idealiai tinka vegetarams, žaliavalgiams. Įdomu tai, kad bolivinės balandos auginamos 4000 metrų aukštyje ir būtent tokiame duoda patį geriausią derlių. O štai bandymai jas auginti įprastai – augintojus dažniausiai nuvilia.

wikipedia.org nuotr./Žydinti bolivinė balanda
wikipedia.org nuotr./Žydinti bolivinė balanda

Kokių rūšių būna bolivinės balandos?

Vienos populiariausių – baltos spalvos bolivinių balandų sėklos. Jos švelnaus skonio ir kuo puikiausiai gali pakeisti ryžius, grikius ir pan.

Raudonosios bolivinės balandos yra intensyvesnio skonio, ilgiau verda, išlieka šiek tiek traškios. Juodosios bolivinių balandų sėklos sodresnio skonio ir yra gana traškios.

Kaip valgyti?

Iš bolivinių balandų išgaunamos ir kruopos, ir miltai. Jauni lapeliai ir ūgliai gali būti taip pat skanaujami kaip salotos. Paruošti įdomių patiekalų su šiomis kruopomis visai nesudėtinga. Paimkite 1 dalį kruopų ir 2 dalis vandens, užpilkite kruopas ir virkite 15-20 minučių. Verdamos bolivinės balandos išleidžia „uodegėlę“ ir atrodo kaip spiralės. Šios kruopos, kaip ir ryžiai, idealiai dera su daržovėmis, mėsa, žuvimi, įvairiais padažais, vaisiais, medumi, puikiai tinka pusryčiams. Jomis galima gardinti įvairias sriubas, troškinius. Netgi paprasta bulvių košė praturtinta bolivinėmis balandomis įgyja visai naują skonį.

Beje, bolivinių balandų sėklas galite ir sudaiginti – tokiu atveju valgydami gausite dar daugiau maistingųjų medžiagų. Šios sėklos sudygsta labai greitai. Žinoma, paprasčiausia bolivinių balandų sėklas užpilti vandeniu ir palikti per naktį. Mirkytas kruopas galite įmaišyti į įvairias salotas.

Štai keli lengvai ir greitai paruošiami valgiai iš bolivinių balandų sėklų.

Fotolia nuotr./Pusryčių koaė
Fotolia nuotr./Pusryčių košė

Pusryčių košė

Fotolia nuotr./Troakinys su bolivinių balandų kruopomis
Fotolia nuotr./Troškinys su bolivinių balandų kruopomis

Troškinys su bolivinių balandų kruopomis

Fotolia nuotr./Bolivinių balandų ir daržovių salotos
Fotolia nuotr./Bolivinių balandų ir daržovių salotos

Bolivinių balandų ir daržovių salotos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius