-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jo didenybė moliūgas: kuo jis naudingas? Receptai

Moliūgas yra tikras pasakų ir nuotykių herojus. Išaušo vidurnaktis – ir pelenės karieta pavirto į moliūgą, o štai spalio pabaigoje kone visame pasaulyje švenčiama Helovino šventė, kurios pagrindinis akcentas taip pat yra moliūgas. Moliūgas yra ta daržovė, kuriai ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas ne tik pasakose, bet ir mūsų virtuvėje.
Moliūgų sėklos
Moliūgų sėklos / „Fotolia“ nuotr.

Tinklaraščio sezoninevirtuve.lt ir šešių kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė taip pat negaili pagyrų moliūgui. „Moliūgas yra viena iš nedaugelio daržovių, kuri puikiai išsilaiko net iki pat pavasario, taigi galima valgyti ilgą laikotarpį, gaminti begalę skirtingų patiekalų, todėl moliūgas šeimininkėms ilgai neatsibos“, – privalumus vardija Renata.

Neišmeskime sėklų

Moliūgo naudingąsias savybes išskiria Lietuvos žemės ūkio universiteto Agronomijos fakulteto Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto docentė Aurelija Paulauskienė.

„Ypač naudingos moliūgų sėklos, kuriose susikaupia 40–55 proc. riebalų (aliejaus), 25–28 proc. baltymų ir įvairių mineralinių medžiagų. Be omega-3 ir omega-6, aliejuje yra dar 13 sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių. Sėklos yra gausus cinko, seleno šaltinis. Viename kilograme sėklų yra 130–202 mg cinko. Suaugusiems žmonėms cinko dienos norma yra 10–15 mg, vaikams – 10 mg“, – moliūgo savybes išskiria docentė A.Paulauskienė.

Gausu vitaminų

Anot Aurelijos, moliūgas yra viena derlingiausių daržovių, kuriame gausu vitaminų. Tai ir vitaminas C, šiek tiek vitamino E, PP, B grupės vitaminų. Daugiausia susikaupia karotenoidų, kurie suteikia moliūgų minkštimui šviesesnę ar tamsesnę oranžinę spalvą. Karotenoidų randamas visas spektras – daugiausia beta karoteno, taip pat liuteino, zeaksantino ir t. t.

11 rūšių – kaip išsirinkti?

„Moliūgų rūšių yra vienuolika. Vienos rūšies moliūgų sėklos neturi luobelės – jas galima valgyti iš karto“ , – priduria docentė Aurelija Paulauskienė.

Renata Ničajienė išskiria vis populiarėjančius spagečių moliūgus, kuriuos iškepus orkaitėje ir minkštimą išskirsčius šakute, moliūgas atrodo kaip spagečiai. Gaminimas yra itin paprastas: perpjovus moliūgą išimti sėklas, iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepti apie pusvalandį. Išėmus pasidarbuoti šakute, užpilti padažą ir turite sveiką ir skanų patiekalą.

Muskatinis moliūgas – prancūziška rūšis, žalsvai pilkos spalvos. Yra labai aromatingi, puikia tinkami sultims. Dėl savo aromato dažnai naudojami švieži.

Kvapnusis moliūgas – labai krakmolingas, nedidelis pailgos formos moliūgas. Puikiai tinka troškiniams, sriuboms ar porcijiniams patiekalams ruošti.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad moliūgas yra gan greitai gendanti daržovė. Taigi prapjovus moliūgą, reikėtų jį suvartoti gan greitai, o likutį galima užšaldyti arba pasigaminti moliūgų tyrę, kurią taip pat galima užšaldyti ir naudoti prie daugelio patiekalų.

Moliūgas jūsų racione

Lietuvoje atsiranda daugiau mažųjų moliūgų veislių, kurie yra puikiai tinkami gaminant porcijomis. Taigi įtraukti moliūgą į savo dienos racioną tikrai apsimoka. Moliūgus galima užsiauginti patiems arba iš plataus asortimento išsirinkti prekybos centre, pagaminti tiek pyragą, tiek troškinį. O šaltasis metų sezonas – puikus laikas valgyti moliūgus ir taip papildyti vitaminų ir naudingųjų medžiagų atsargas bei suvalgyti mums itin reikalingą ir naudingą vaisių ir daržovių porciją per dieną.

Moliūgų paplotėliai
Receptas: Moliūgų paplotėliai
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 66
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g (oranžiniai)
Kefyras: 1.00 l (riebus)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Kefyrą nakčiai padėkite į šaldymo kamerą. Ištraukusi pakelį prakirpkite, sušalusį skystį dėkite į kelių sluoksnių marle ištiestą kiaurasamtį. Įtaisykite jį virš puodo, palikite pusdienį, kad masė atšiltų ir išvarvėtų.
  2. Moliūgą nulupkite, minkštimą sutarkuokite. Dubenyje kiaušinius suplakite su ruduoju cukrumi ir druska. Sukrėskite naminę rikotą (masė, kuri liko išvarvėjus sušaldytam kefyrui), gerai išmaišykite. Sudėkite tarkuotus moliūgus, išmaišykite.
  3. Maišydami po šaukštą suberkite miltus. Aliejumi pateptomis rankomis suformuokite norimo dydžio ir storio paplotėlius. Dėkite į riebalais išteptą kepimo skardą, apšlakstykite lydytu sviestu ir šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. Apibarstykite ruduoju cukrumi, puoškite šviežių mėtų lapeliais.
Suskleisti
Moliūgų sriuba
Receptas: Moliūgų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.1 / 154
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g (muskatinio)
Svogūnai: 1.00 g (didesnis)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Sultinys: 750.00 ml (naminio daržovių arba jautienos)
Grietinėlė: 100.00 ml (riebios)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 5.00 valg. š.
Bazilikai: 3.00 vnt. (lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Moliūgą nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite.
  2. Česnakus ir svogūną nulupkite, 2 skilteles pakepinkite svieste su svogūnu, kitas dvi palikite.
  3. Svogūnų ir česnakų troškinį krėskite į puodą su sultiniu, sumeskite moliūgo kubelius ir virkite apie 20 min., kol moliūgas suminkštės.
  4. Puodą nukelkite nuo viryklės. Likusias česnako skilteles sugrūskite su bazilikų lapeliais, sumaišykite su aliejumi, viską pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir supilkite į sriubą.
  5. Sriubą išplakite elektriniu plakikliu, pagardinkite grietinėle.
  6. Trintą moliūgų sriubą galite paskaninti skrudintos duonos skrebučiais, moliūgų sėklomis, mėlynųjų pelėsių sūriu.
Suskleisti
Moliūgų ir varškės pyragas
Receptas: Moliūgų ir varškės pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 59
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 150.00 g
Sviestas: 150.00 g
Sausainiai: 360.00 g („Gaidelis“)
Grietinėlė: 150.00 ml (36 proc. riebumo)
Varškė: 500.00 g (pertrintos)
Krakmolas: 50.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Moliūgai: 500.00 g (smulkiai tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Sausainius sutarkuokite ar sutrupinkite iki miltų, kad neliktų stambių gabaliukų. Dėkite šaukštą cukraus, supilkite išlydytą sviestą ir viską gerai išmaišykite. Šia mase padenkite (dugną bei kraštus) sviestu išteptą kepimo skardą.
  2. Grietinėlę šiek tiek paplakite elektriniu plaktuvu, tačiau ne iki stambių putų. Ją sumaišykite su kremine varške, krakmolu bei kiaušiniais išplaktais su cukrumi.
  3. Tarkuotą moliūgą virkite puode apie 10 min. Atvėsinkite ir sudėkite į varškės masę. 
  4. Viską gerai išmaišę, masę supilkite ant sausainių pagrindo ir dėkite kepti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę apie 45 min. Jei į pyragą įdurtas pagaliukas apsivelia tešla, dar leiskite pyragui kepti porą minučių.

Receptą atsiuntė Rūta K.

Suskleisti
Moliūgų užtepas
Receptas: Moliūgų užtepas
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 16
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 400.00 g (oranžinis)
Paprikos: 1.00 vnt. (didelė saldi)
Aitrioji paprika: 10.00 g (1 gabalėlis)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Kmyninis kuminas: 1.00 arbat. š.
Karamelinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 1.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (švieži pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Česnako skilteles nulupkite, sukapokite. Aitriąją papriką susmulkinkite. Moliūgą nulupkite, supjaustykite stambiais griežiniais. Paprikas perpjaukite per pusę, išskobkite sėklalizdžius, supjaustykite juostelėmis.

2. Paruoštas daržoves išdėliokite kepimo inde. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apelsino sultimis, apibarstykite česnakais, kmyniniais kuminais, smulkinta aitriąja paprika, džiūvėsėliais ir šaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 20–30 minučių.

3. Iškepusius moliūgus sutrinkite. Keptas paprikas supjaustykite ir įmaišykite į moliūgų tyrę. Suberkite karamelinį cukrų, raudonėlius, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite.

4. Tepkite ant duoniukų, skrudinto batono ar baltos duonos riekelių.

Suskleisti
Orkaitėje kepta moliūgų sriuba
Receptas: Orkaitėje kepta moliūgų sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 33
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 vnt. (0,5 didelio)
Bulvės: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Grietinė: 30.00 ml (arba grietinėlė)
Moliūgo sėklos: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Gamyba:

  1. Imkite moliūgą su visa žieve, išimkite sėklas, į vidų sudėkite smulkintas daržoves (pomidorą pjaustome stambiais gabalais, kad prieš sutrinant būtų paprasčiau nuimti odą).
  2. Viską pabarstykite druska ir pipirais ir šaukite į orkaitę.
  3. Kepkite 175 laipsnių temperatūroje apie 1,5–2 val.
  4. Traukite iš orkaitės, viską iškratykite į puodą, moliūgo „mėsą“ išskaptuokite ir taip pat verskite į puodą ir viską sutrinkite.

Pateikimas: 

  1. Pilkite sriubą į lėkštę, skaninkite grietine arba grietinėle ir moliūgo sėklomis.
  2. Jei sriubą planuotumėte nešti svečiams ant stalo, būtų gražu ją patiekti toje pačioje moliūgo žievėje, kurioje viskas kepė, nes žievė išlieka kieta ir tvirta.

Receptą atsiuntė Monika J.

Suskleisti
Moliūgų keksiukai
Receptas: Moliūgų keksiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 36
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 350.00 g
Miltai: 300.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Soda: 4.00 g
Aliejus: 3.00 valg. š.
Cinamonas: 12.00 g
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis tarkuotų)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Imbieras: 1.00 vnt. (žiupsnelis malto)
Kvapieji pipirai 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 300.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Moliūgą nulupkite, supjaustykite stambiais gabalėliais, sudėkite į virtuvės kombainą, sutrinkite iki vientisos masės.

2. Į moliūgų košę įmaišykite aliejų, įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų (šaukštą cukraus atidėkite), sodą, pusę šaukštelio cinamono ir likusius prieskonius. Gerai išmaišykite. Po truputį įmaišykite miltus ir kepimo miltelius. Šaukštą cukraus sumaišykite su šaukšteliu cinamono.

3. Keksiukų kepimo formą patepkite aliejumi (galite naudoti popierines keksiukų formeles), į kiekvieną formelę įkrėskite šiek tiek tešlos, viršų pabarstykite cukrumi su cinamonu. Kepkite 180°C temperatūros orkaitėje apie 25 min. Patikrinkite mediniu pagaliuku. Kai keksiukai iškeps, neskubėkite jų traukti iš orkaitės, palikite vėsti ant grotelių.

Suskleisti
Bulvių ir moliūgų košė su bolivinėmis balandomis
Receptas: Bulvių ir moliūgų košė su bolivinėmis balandomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 23
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt.
Moliūgai: 200.00 g
Grietinėlė: 100.00 g
Parmezano sūris: 4.00 valg. š. (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, moliūgus supjaustykite nemažais gabalėliais. Bolivines balandas nuplaukite (dar geriau būtų iš vakaro pamerkti).
  2. Visą sumeskite į verdantį vandenį. Virkite, kol suminkštės.
  3. Į išvirusias daržoves įpilkite grietinėlės, pagardinkite muskatu, pagal skonį pasūdykite ir sutrinkite košę. Jei košė bus per tiršta, maišydami pilkite po nedidelį šlakelį virinto vandens, kol taps norimos konsistencijos.
  4. Galiausiai suberkite tarkuotą parmezaną.
  5. Šią košę skanu valgyti vieną. Mėgstantieji riebiau gali gardinti spirgučiais. Taip pat ji puikiai tinka su įvairiomis šviežių daržovių salotomis (ypač gardintomis grietine), taip pat jei paruošiama sausesnė, tirštesnė gali būti tiekiama kaip garnyras su maltiniais, kepsniais ir pan.
Suskleisti

Kampanija „Penki per dieną“

Primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.

BUVA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius