Visi mokyklos džiaugsmai bei rūpesčiai – itin svarbi kiekvieno mokinio kasdienybės dalis. Taip pat kaip ir... mokyklos priešpiečių dėžutė, kuri – tikrai ne pats lengviausias iššūkis. Mažųjų mamos tą tikrai supras. Devyni mokslo metų mėnesiai savyje talpina beveik 200 mokslo dienų. Pakankamai daug rytų, kai, prieš išleidžiant savo vaiką į mokyklą, jam reikia ne tik bučkį į skruostą duoti, bet ir priešpiečių dėžute pasirūpinti. Štai čia ir prasideda galvos skausmai...
Vaikai nori skanių priešpiečių, o mamos – sveikų. Vaikai mėgsta greitą maistą, mamos – kokybišką. Vaikams greitai nusibosta tie patys patiekalai ir skoniai, o tai misiją „Priešpiečių dėžutė į mokyklą“ mamoms padaro dar sudėtingesnę. Juk norisi, kad mokyklinukas, atsidaręs savo dėžutę, nudžiugtų ir suvalgytų viską iki paskutinio kąsnio. Ar tą pasiekti lengva? Kažin. Bet įmanoma. Pasitelkus kantrybę ir žiupsnelį fantazijos.
Tam, kad būtų truputį lengviau, pateikiame kelias priešpiečių dėžučių idėjas: smaližiams, nevalgiukams ir tiems, kurie nė dienos neįsivaizduoja be mėsos. Tikimės, kad jos įkvėps ir taps gera pradžia tolimesniems atradimams virtuvėje.
Smagių ir lengvų mokslo metų! Skanių priešpiečių dėžučių!
SMALIŽIAMS
Jei jūsų mokyklinukas yra didelis smaližius ir savo priešpiečių dėžutėje nepripažįsta nei daržovių, nei mėsos, nieko kito nelieka – ieškoti išeities, kaip jam suruošti ir saldžius, ir palyginti sveikus priešpiečius.
Vienas iš variantų – kvapni, minkšta ir sodraus skonio moliūgų duona. Neišsiduokite, kad sudėtyje yra moliūgų ir niekas tikrai to neišsiaiškins. Apteptą citrinine kreminės varškės užtepėle, tokios duonos riekę skaniai suvalgys bet kuris smaližius.
Na, o desertui – šokoladinis pienas. Tiesa, jei dienos, pieniškų gėrimų į priešpiečių dėžutę verčiau nedėti, o rinktis, pavyzdžiui, šviežiai spaustas sultis.
Ingredientai
Miltai:
245.00 g (210 g tešlai ir 35 g viršui)
Druska:
1.00 arbat. š. (1 arbat. š. tešlai ir 1/4 arbat. š. viršui)
Cinamonas:
1.00 valg. š. (1 valg. š. tešlai ir 1 arbat. š. viršui)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 25 x 10 cm dydžio stačiakampį kepimo indą.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną, muskatą, gvazdikėlius ir imbierą. Atidėkite į šalį.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite moliūgų tyrę, alyvuogių aliejų, medų ir kiaušinius. Į plakinį suberkite miltus ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Suberkite smulkintus graikinius riešutus ir dar kartą lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
- Paruoštą tešlą supilkite į paruoštą kepimo indą.
- Paruoškite duonos viršui skirtus produktus. Dubenėlyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, cinamoną, rudąjį cukrų ir druską. Sudėkite šaltą sviestą, supjaustytą kubeliais. Trinkite tarp pirštų tol, kol gausite rupius trupinius ir neliks sausų miltų. Apibarstykite paruoštą mišinį tolygiai ant į kepimo indą supiltos tešlos.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes. Ar duona iškepusi, patikrinkite mediniu pagaliuku: įsmeigtas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus. Išjunkite orkaitę ir leiskite duonai 10-15 minučių pastovėti kepimo inde. Tuomet atsargiai iš jo išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
- Pjaustykite riekelėmis ir patiekite vieną ar su kreminės varškės užtepėle.
Suskleisti
Ingredientai
Citrinos:
1.00 vnt. (½ tarkuotos citrinos žievelės ir 1 arbat. š. sulčių)
Kaip gaminti
- Nedideliame dubenėlyje iki vientisos masės sumaišykite kreminę varškę, miltelinį cukrų, tarkuotą citrinos žievelę ir citrinos sultis.
- Laikykite šaldytuve. Patiekite kartu su moliūgų duona: tepkite ją ant riekelių ir skanaukite.
Suskleisti
Ingredientai
Vanilė:
5.00 g (½ arbat. š. vanilės ekstrakto)
Kaip gaminti
- Į puodelį suberkite kakavos miltelius ir miltelinį cukrų. Pieną pakaitinkite iki virimo, nukaiskite nuo ugnies ir supilkite į puodelį.
- Išmaišykite, kol kakava ir miltelinis cukrus visiškai ištirps. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
- Atvėsinkite. Tuomet dėkite į šaldytuvą ir visiškai atšaldykite. Patiekite šaltą arba kambario temperatūros.
Suskleisti
NEVALGIUKAMS
Kai į mokyklą pradeda keliauti nevalgiukas, jų mamos patiria bene didžiausią iššūkį. Ką paruošti vaikui, kad jis, atidaręs priešpiečių dėžutę, nesumanytų jos vėl lygiai taip pat sėkmingai uždaryti ir paslėpti kuprinės dugne? Eilinis sumuštinis su kumpiu ar sūriu čia tikrai netiks; vaikučiams – nevalgiukams svarbu, kad maistas juos suviliotų vizualiai. Todėl verčiau iškepkite nesaldžių keksiukų, su tuo pačiu sūriu bei kumpiu, saujele žalumynų. Kepkite juos dailiuose popierėliuose, šalia į indelį įberkite riekelėmis pjaustytų daržovių. Tikėtina, kad tokius gražius priešpiečius nevalgiukas ne slėps, o skaniai suvalgys.
Gėrimui – ne ką svarbesnei priešpiečių daliai – siūlome gaivų trintą kokosų ir ananasų kokteilį.
Ingredientai
Sūris:
100.00 g (kietasis)
Pienas:
85.00 ml (kambario temperatūros)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Paruoškite 14 keksiukų kepimo formelių.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kreminę varškę, kiaušinius, pieną, aliejų ir žalumynus. Suberkite miltų mišinį ir lengvai išmaišykite. Suberkite tarkuotą kietąjį sūrį, gabalėliais pjaustytą kumpį ir dar kartą lengvai išmaišykite.
- Paruoštą tešlą paskirstykite į kepimo formeles, pripildydami tris ketvirčius jų tūrio.
- Kepkite apie 30-35 minutes, kol paviršius gražiai apskrus. Patiekite šiltus, kambario temperatūros ar atvėsusius.
Suskleisti
Ingredientai
Ananasai:
100.00 g (½ puodelio konservuotų ananasų gabalėlių)
Kaip gaminti
- Sudėkite visus produktus į maisto smulkintuvą ir išplakite iki visiškai vientisos masės.
Suskleisti
NĖ DIENOS – BE MĖSOS!
Kai vieni vaikai negali atsispirti plytelei šokolado, kiti žiūri į juos nesuprasdami ir svajoja apie gabalėlį kumpio. „Nė dienos – be mėsos!” – toks būtų šių mokyklinukų šūkis. Be mėsos jie tampa irzlūs, praranda ūpą ir darbingumą, netenka energijos. Mūsų pasiūlymas – paprastai paruošiami, sveiki ir sotūs orkaitėje kepti vištienos kąsneliai su orkaitėje keptomis bulvių skiltelėmis. Beveik greitas, tačiau sveikas ir naminis maistas – ar gali būti kas geriau?
Prie mėsos tikrai netiks saldūs ar pieniški gėrimai, tačiau vanduo, pagardintas mėtomis ir citrinomis, atgaivins ir padės atgauti lengvumo jausmą skrandyje.
Ingredientai
Duona:
100.00 g (¾ puodelio duonos trupinių)
Pipirai:
1.00 arbat. š. (1/6 arbat. š. kajano pipirų vištienai ir 1/4 arbat. š. padažui)
Medus:
2.00 valg. š. (padažui)
Paprikos:
2.00 g (1/4 arbat. š. maltos rūkytos paprikos - padažui)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir atidėkite į šalį.
- Vištienos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabalėliais, kvadratiniais ar stačiakampiais. Sudėkite į dubenį, užpilkite raugintomis pasukomis ir išmaišykite. Uždenkite dangteliu ir palaikykite šaldytuve apie 1 valandą.
- Viename dubenyje išplakite kaiušinį su pienu.
- Kitame dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius, raudonėlius, kajano pipirus, juoduosius pipirus ir druską.
- Iš šaldytuvo išimtus ir šiek tiek nusausintus vištienos gabalėlius po vieną iš pradžių merkite į kiaušinių plakinį, taip, kad visas gabalėlis pasidengtų šiuo plakiniu. Tuomet kruopščiai apvoliokite džiūvėsėlių mišinyje. Perkelkite paruoštus vištienos gabalėlius ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
- Apšlakstykite (arba geriausia – apipurškite) vištienos gabalėlius trupučiu aliejaus.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol vištiena iškeps, o išorė bus traški.
PARUOŠKITE PADAŽĄ
- Kol vištienos gabalėliai kepa, paruoškite padažą. Dubenyje sumaišykite visus reikiamus produktus iki vientisos masės.
- Vištienos gabalėlius patiekite karštus arba kaip šaltą užkandį.
Suskleisti
Ingredientai
Bulvės:
3.00 vnt. (3 didelės ar 5 mažos šviežios)
Druska:
10.00 g (1 arbat. š. česnakinės druskos ir 1/2 arbat. š. paprastos)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir atidėkite į šalį.
- Dideliame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, česnakinę druską, džiovintą rozmariną, druską, pipirus ir rūkytą papriką. Išplakite šakute iki vientisos masės.
- Bulves gerai nuplaukite, nušveiskite, bet nenuskuskite. Aštriu peiliu perpjaukite išilgai per pusę. Tuomet tas puses supjaustykite plonomis skiltelėmis.
- Suberkite bulvių skilteles į dubenį su prieskonių ir aliejaus mišiniu. Išmaišykite labai kruopščiai – kiekviena bulvės skiltelė turi būti tolygiai pasidengusi šiuo mišiniu.
- Sudėkite bulvių skilteles ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite apie 30 minučių. Kepimo laiko viduryje apverskite bulves ant kitos pusės. Prieš išjungdami orkaitę, peiliu patikrinkite, ar bulvės viduje jau minkštos ir iškepusios.
- Išjunkite orkaitę. Leiskite bulvėms atvėsti apie 5 minutes. Patiekite karštas arba kaip šaltą užkandį su vištienos kąsneliais ir padažu.
Suskleisti
Ingredientai
Citrinos:
3.00 vnt. (1 citrinos sultys ir 2 citrinos, supjaustytos griežinėliais)
Mėtos:
2.00 sauja (lapeliai)
Kaip gaminti
- Visus ingredientus sumaišykite dideliame ąsotyje.
- Leiskite pastovėti šaldytuve bent porą valandų, kad mėtos ir citrinos atskleistų savo skonius.
Suskleisti
Tekstas ir receptai Astos Černės