Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip paruošti kavą elegantiškajame „Chemex“ inde?

Visai gali būti, kad kavinėse jau esate pastebėję grakštų, kolbą primenantį indą, kuriame barista ruošia kavą. O gal net ragavote tokios kavos – lengvesnės, kaip pasakytų espreso mėgėjai, šiek tiek „limonadinės“, tačiau stiprios ir puikiai atskleidžiančios visus skonius, poskonius ir aromatus. Žinoma, su sąlyga, kad kava tinkamai paruošta.
Chemex kava
Chemex kava / Vida Press nuotr.
Temos: 1 Kava

Šis indas vadinamas „Chemex“ (o jame paruošta kava „Chemex“ kava) – jis nėra koks nors mūsų laikų hipsterių išradimas. Anaiptol. Akylesnės akys, jį galėjo išvysti net poroje serialo „Reklamos vilkai“ („Man Man“) serijų, o jo kūrėjų tikrai neapkaltinsi autentikos nepaisymu.

Pats „Chemex“ indas sukurtas dar 1941 metais, o kavos ruošimo būdas jame nėra kuo nors itin įmantrus. Paprastai apibūdinant procesą, į indo kaklelį dedamas filtras, į filtrą beriamas tam tikras kiekis maltos kavos, per kurią „pereina“ vanduo.

Tačiau jei ketinate įsigyti tokį indą ar jau įsigijote ir nežinote, kaip tiksliai kavą ruošti, jums pravers daugiau detalių. Kviečiame pasižiūrėti vaizdo pamoką, kurią pristatome kartu su kaviniu tinklu „Huracán Coffee“. Kaip taisyklingai paruošti kavą „Chemex“ inde demonstruoja šio tinklo projektų vadovas ir technologas, nemažą patirtį kavos čempionatuose sukaupęs Saulius Simonavičius.

VIDEO: Kaip teisingai paruošti kavą „Chemex“ inde?

„Chemex“ kavos paruošimas žingsnis po žingsnio (ruošiame 400 ml „Chemex“ kavos porciją, t.y. 2–3 puodelius).

1. Pasveriame 28 g kavos pupelių;

2. Jas sumalame rupiai, gerokai stambiau nei plikymui. Jei kavos pupeles malatės ne patys, pirkdami ir prašydami, kad sumaltų, paminėkite, jog ruošite kavą „Chemex“ inde.

3. Įdedame į kolbą „Chemex“ filtrą – svarbu, kad trigubas jo sluoksnis būtų ties indo piltuvėliu.

4. Gausiai nupilame filtrą karštu vandeniu. Tokiu būdu pašaliname popieriaus skonį ir pašildome patį indą. Išpilame vandenį neišimdami filtro.

5. Beriame kavą į filtrą, paskirstome ją tolygiai kelis kartus pastuksendami per „Chemex“ indo liemenį.

6. Statome „Chemex“ indą ant svarstyklių ir paleidžiame laikmatį.

7. Atliekame pirminį plikymą (brinkinimą) – pilame ant sumaltos kavos nedidelį kiekį vandens (apie 50 ml), nebeturi likti sausos žaliavos. Šiame etape iš maltos kavos frakcijų pasišalina dujos, užleisdamos vietą vandeniui. Palaukiame 30 sekundžių.

Vida Press nuotr./Chemex kava
Vida Press nuotr./Chemex kava

8. Vandenį pradedame pilti spirale nuo kraštų centro link, svarbu pirmą kartą nepilti iki pat kolbos viršaus. Vandeniui kiek nuslūgus, pilame jį vėl, kol pasieksime reikiamą svorį, kurį rodys svarstyklėse – 400 g.

9. Tirščiams nusausėjus išimame ir išmetame filtrą su kavos tirščiais.

Svarbu: vandens kelionė per kavą neturėtų viršyti 3,5–4 minučių! Jei užtruksite ilgiau, tikėtina, kava bus „nešvari“, kiek apkartusi, gali išryškėti dūmo ar svilėsio natos. Norėdami pagreitinti kavos ekstrahavimąsi, naudokite dar rupesnio malimo kavą.

10. Pasukite „Chemex“ indą – taip kava sumaišoma, gauna oro, kuris išlaisvina aromatą.

11. Išpilstykite į mėgstamus puodelius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius