Na, jeigu ne į kosmosą, kad pakartotumėte Felixo Baumgartnerio šuolį parašiutu, tai bent jau pakristi ant sofutės. O juk savaitgaliui toks planas irgi neprastas, ar ne?
Traškių sparnelių paslaptis – puikus marinatas ir... „teisingi“ sparneliai: be supjaustymų, subadymų, švieži, švarūs ir lygūs.
Medaus marinatas
Reikės:
1 kg sparnelių, 2 valg. š. medaus, šaukšto ciberžolių (arba kario), saldžiosios paprikos miltelių, malto imbiero, žiupsnelio baltųjų pipirų. Viską sumaišykite ir švarius bei nusausintus sparnelius suvilgykite tuo marinatu, palaikykite per naktį šaldytuve. Iki kepimo likus 30 min., pagardinkite druska ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje.
Aštrus marinatas
Reikės:
3 valg. š. sojų padažo, 2 valg. š. obuolių (arba vyno) acto, 1,5 arbat. š. saldžiosios paprikos miltelių, maltų kvapiųjų ir juodųjų pipirų, druskos. Viską sumaišykite, apvoliokite sparnelius gautame prieskonių mišinyje ir palikite jame marinuotis 40–50 minučių. Kepkite mėsą orkaitėje 20–30 minučių.
Traškių sparnelių paruošimo esmė – geras marinatas ir teisinga žingsnelių eiga.
- Sparnelius pabarstykite druska, pipirais, dėkite šaukštą majonezo ir laikykite kambaryje apie 30 minučių (arba šaldytuve – 2 val.).
- Į dubenėlį dėkite 70 g sviesto (apie 2 šaukštus), įmuškite kiaušinių trynius.
- Suberkite smulkia trintuve sutarkuotą fermentinį sūrį. Dubenėlį kiškite į mikrobangų krosnelę (ar įkaitintą orkaitę) kokiai 15 sekundžių, kad aptirptų sūris. Išmaišykite.
- Kiekvieną viščiuko sparnelį apvoliokite tame kiaušinio ir sūrio plakinyje, paskui – džiūvėsėliuose.
- Dėkite sparnelius į kepimo skardą, šaukite ją į 180 laipsnių kaitrumo orkaitę ir kepkite 25-30 minučių.
Siūlome dar 3 receptus. Rinkitės ir mėgaukitės. Skanaus!
- Viską, ką galima susmulkinti - susmulkinkite ir sumaišykite su likusiais produktais.
- Sparnelius supjaustykite per sąnarius, trečiąjį sąnarį atidėkite, ji galima bus panaudoti vėliau, sultinio virimui.
- Vištienos gabalėlius sudėkite į marinatą, gerai išmaišykite ir palikite kelioms valandoms ir ilgiau.
- Po to išimkite iš marinato, labai kruopščiai nuvalykite česnakų, imbierų, citrinžolių gabaliukus ir kepkite įkaitintoje iki 190° C orkaitėje maždaug 50 minučių.
Pagaminsite per 1 valandą, neskaičiuojant marinavimo laiko.
Receptas iš tinklaraščio ŽAIDŽIAME VIRTUVĘ
1. Aliejų, actą, citrinos sultis ir paukštienos marinato prieskonius išmaišykite ir gauta mase ištrinkite vištienos gabaliukus. Palikite marinuotis per naktį.
2. Prieš kepimą suberkite paukštienos ant grotelių prieskonius, įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.
3. Skardą gausiai aptepkite aliejumi, kiekvieną sparnelį apvoliokite sezamų - džiuvėsių mišiniu ir dėkite į skardą. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 45 min.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Sumaišykite marinatui skirtus produktus, išspauskite česnako skilteles.
2. Viščiukų sparnelius nuplaukite, nusausinkite, nukarpykite galus, nes jie paprastai sudega.
3. Sudėkite sparnelius į tvirtą polietileno maišelį, supilkite marinatą, užriškite ir 2 val. palaikykite šaltai, kad pasimarinuotų. Į iškylą sparnelius neškitės maišelyje, nereikės plauti indo.
4. Prieš kepdama sparnelius pasūdykite, kepkite ant grotelių virš ne itin kaitrių žarijų, vis patepkite likusiu marinatu. Keptus viščiukų sparnelius tiekite su šviežių daržovių salotomis ir aitriu pomidorų padažu.
Kulinaro patarimas. Jei mėgstate aitriau, į marinatą dar galite įmaišyti pusę smulkiai pjaustytos aitriosios paprikos.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).