Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kulinarinės idėjos iškylai gamtoje

Ilgąjį savaitgalį planuojate traukti į gamtą. Smagu! Ta proga (arba kokia nors kita) siūlome keletą kulinarinių idėjų. Tikimės, pravers.
Iškyla gamtoje
Iškyla gamtoje / Shutterstock nuotr.

Kaip gi be mėsos

Kepsniai ant grotelių puikiai tinka pagrindiniam iškylos patiekalui. Marinuotą mėsą (kiaulieną, veršieną, ėrieną) prieš kepdami turėtumėte nusausinti, kad nevarvėtų ant žarijų ir nedegtų. Liesai mėsai – triušienai ar vištienos filė – iškepti reikia mažiau karščio, todėl kepant keptuvo groteles reikėtų pakelti aukščiau.

Pagrindinė taisyklė – prieš kepimą mėsa turi būti kambario temperatūros, priešingu atveju (jeigu ji bus tiesiai iš šaldytuvo), iškepusi bus tąsi!

Naudinga žinoti

  • • Aliejus – puiki glazūra. Nemarinuotus mėsos gabaliukus prieš dedant ant grilio galima tiesiog įtrinti druska ir pipirais, pabarstyti prieskoninėmis žolelėmis ir aptepti aliejumi – tada jie neprilips prie grotelių. Kaip teptuką galima naudoti surištą prieskonių puokštelę – kepsniai bus dar aromatingesni.
  • • Geriau kepti su riebalais ir nupjauti juos paskui. Riebalai suteikia mėsai daugiau skonio ir daro ją sultingesnę.
  • • Kepamos mėsos geriau nebadyti šakute, nespausti kepimo mentele, nes išbėgs sultys, mėsa taps sausa.

Apie prieskonius ir pagardus

Grūdeliai ir sėklos. Kardamonai, anyžių sėklos, pipirai visuomet turi būti sugrūdami ir tik tada jais skaninama mėsa, kad išsiskleistų visa aromatų puokštė.

Žolelės ir aliejus. Prieš dedant į keptuvą ir kepimo metu mėsą vertėtų vis pašlakstyti aliejumi, pagardintu žolelėmis, – kepsnys bus labai aromatingas.

Padažai lauko kepsniams. Jie praturtina iškepusios mėsos skonį. Kiaulienos šonkaulius ar vištų sparnelius padažu galima aptepti ir prieš kepant.

Jūros druska. Dėl stambių kristalų lauko kepsniams ji suteikia nepakartojamą išvaizdą ir ypatingą skonį, be to, ne taip greitai tirpsta. Stambią jūros druską galima sumaišyti su įvairiais prieskoniais ir žolelėmis, tarkuota citrinų žievele, smulkintomis alyvuogėmis.

Citrinos. Apkepintos citrinų puselės būna ne tokios rūgščios, o mėsos arba paukštienos patiekalams suteikia nepakartojamo gaivumo.

Ypatingi marinatai 

Marinatai suteikia mėsai gerą prieskonį, ją minkština ir aromatizuoja. Tik prieš marinuojant ją reikia gerai nuplauti ir nusausinti, marinate laikyti ne mažiau kaip 4–6 valandas, dar geriau – per naktį.

Marinatų receptai

Jautienai ir veršienai

400 ml marinato (pakanka 1 kg mėsos)

2 morkos,
1 poras,
6 kadagių uogos,
šaukštas juodųjų pipirų grūdelių,
3–4 laurų lapai,
2 šaukštai cukraus,
50 ml raudonojo vyno acto,
200 ml raudonojo vyno,
100 ml alyvuogių aliejaus

Morkas nuskuskite, porus nuplaukite ir supjaustykite kubeliais. Nulupkite svogūną, supjaustykite griežinėliais. Pipirus ir kadagių uogas sugrūskite.
Daržoves, prieskonius, laurų lapus, cukrų sumaišykite su aliejumi, actu ir vynu didesniame dubenyje, įdėkite mėsos gabalą. Uždenkite folija ir palikite stovėti šaltai. Mėsa marinuotis turėtų mažiausiai dieną.
Marinuojamą mėsą reikėtų kartais apversti.

Paukštienai ir kiaulienai
0,5 l marinato (pakanka 1 kg mėsos)

2 nulupti apelsinai,
2–3 raudonieji svogūnai,
3–4 maži svogūnėliai su laiškais,
šaukštas baltųjų pipirų grūdelių,
1–2 cinamonų lazdelės (nebūtinai),
2–3 šaukštai viskio arba romo, 
150 ml alyvuogių aliejaus,
100 ml apelsinų sulčių,
150 ml šalto paukštienos sultinio,
3 čiobrelių šakelės

Apelsiną supjaustykite gabaliukais. Svogūnus nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Pipirus sugrūskite. 
Visus komponentus sumaišykite, sudėkite mėsą ir palikite dubenyje. Dar sykį viską gerai sumaišykite ir uždengę folija palikite stovėti šaltai. Mėsa marinuotis turėtų mažiausiai 6 val.
Marinavimo metu mėsą reikėtų kartais apversti.

Skrudinta duona, daržovės

Čia pat ant grotelių galima padėti ir kelias batono riekutes. Skrudinta duona daugeliui skanesnė, ypač kai valgoma lauke. Daržovių – brokolių, cukinijų, žiedinių kopūstų, pomidorų – gabaliukus taip pat galima trumpai pakepti ant grotelių – labiau atsiskleidžia jų skonis. Ant stalo galima padėti dubenį žalių ar konservuotų daržovių mišinio – alyvuogių, konservuotų agurkėlių, paprikų, ridikėlių gabaliukų, salotų lapų. Tai puikus garnyras prie pagrindinio keptos mėsos patiekalo.

Gaivus gėrimas

Jų reikia pasiruošti daug, nes kai užvalgai aštrokų kepsnių, kaipmat norisi gerti. Pripilkite didesnį ąsotį paprasto ar silpnai gazuoto mineralinio vandens, įmeskite daug ledukų, kelis griežinėlius citrinos, šviežių mėtų lapelių ar vieną kitą gabalėlį agurko. Toks natūraliai aromatizuotas vanduo puikiai numalšins troškulį ir atgaivins šiltą vasaros vakarą.

Improvizuotas šaltkrepšis

► Yra geras būdas, kaip karštą dieną produktus išsaugoti nesugedusius netgi neturint šaltkrepšio. Krepšio dugną išklokite polietileno plėvele, tada eilėmis sudėkite plastikiniuose buteliuose užšaldytus gėrimus (sultis, vandenį, arbatą, kompotą), o ant viršaus – visus greitai gendančius produktus. Atvykę į vietą, improvizuotą šaltkrepšį pastatykite pavėsyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius