-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėnuo iki Kalėdų – metas kepti brandinamą šventinį pyragą: detalus receptas ir patarimai

Kalėdų neverta skubinti, kad ir ką bandytų įteigti parduotuvių vitrinos, iki jų dar VISAS mėnuo! Ir visgi būtent dabar verta kepti ypatingą pyragą, kuris džiugins ant Kalėdų stalo! Šį kepinį, turtingą džiovintų gėrybių, būtina brandinti bent mėnesį, nes tik tada atsiskleidžia visa jo skonio ir aromato jėga. Nusipirkite reikiamų ingredientų ir imkitės maišyti tešlą. Apėmus šventinės ruošos karštinei tikrai sau už tai padėkosite!
Brandintas pyragas
Brandintas pyragas / Vida Press nuotr.

Ingredientai (24 cm skersmens apvaliai kepimo formai):

  • 350 g sviesto, kambario temperatūros;
  • 350 g tamsaus muscovado cukraus;
  • 150 g lazdynų riešutų;
  • 1 kg įvairių džiovintų vaisių (labiausiai tinka slyvos, abrikosai, figos, vyšnios, cukatai);
  • 500 g įvairių džiovintų uogų (labiausiai tinka serbentai, spanguolės, skirtingų rūšių razinos);
  • 5 dideli kiaušiniai;
  • 100 g maltų migdolų;
  • 5 valg. šaukšt. brendžio (ir dar papildomai pyrago vilgymui);
  • 1 citrina, geriau ekologiška, nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys;
  • 1 apelsinas, geriau ekologiškas, nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys;
  • 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 350 g miltų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros. Apvalią kepimo formą išimamu dugnu išklokite dvigubu kepimo popieriaus sluoksniu ir labai plonai ištepkite sviestu.

2. Dideliame dubenyje išsukite sviestą su cukrumi, kol mišinys taps purus, švelniai rusvos kapučino spalvos. Maišydami nuolat nubraukite nuo kraštų ant jų susikaupusį mišinį.

3. Pakepinkite lazdynų riešutus stebėdami, kad nepradėtų degti. Atvėsinkite ir perpjaukite perpus.

4. Stambesnius vaisius pasmulkinkite, būtinai nupjaustykite kietus figų galiukus.

5. Kiaušinius muškite į nedidelį dubenėlį, švelniai paplakite šakute, o tuomet po truputį pilkite į sviesto-cukraus mišinį vis dar intensyviai sukdami (jei mišinys labai sluoksniuojasi, įberkite kokį šaukštą miltų).

6. Suberkite į sviesto-cukraus-kiaušinių mišinį džiovintus vaisius, uogas, brendį, citrinos ir apelsino sultis ir nutarkuotas žieveles, gerai išmaišykite.

7. Kruopščiai sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, o tada suberkite į bendrą mišinį, darsyk išmaišykite, kad neliktų sausų ingredientų.

8. Suverskite gautą tirštą tešlą į paruoštą kepimo formą, palyginkite viršų, švelniai paspauskite, kad viduryje neliktų oro tarpų.

Vida Press nuotr./Iškepęs pyragas
Vida Press nuotr./Iškepęs pyragas

9. Kepkite pyragą apie valandą, o tada neatidarę orkaitės durelių sumažinkite kaitrą iki 150 laipsnių ir kepkite dar 2 valandas. Ar pyragas iškepė, patikrinsite įsmeigę medinį pagaliuką – ištraukus ant jo gali būti keli trupiniai, bet jokiu būdu ne neiškepusi tešla.

10. Išimkite pyragą iš orkaitės ir atvėsinkite, o tik tada išimkite iš kepimo formos.

Pyrago brandinimas:

Teoriškai šį pyragą galima iškepti bei papuošti ir Kalėdų išvakarėse, tačiau praktiškai jis nepalyginamai skanesnis ir kvapnesnis bent mėnesį brandintas periodiškai vis sulaistant jį stipriu alkoholiu. Tam dažniausiai naudojamas brendis, tačiau tinka ir tamsusis romas.

Jei ryšitės pyragą brandinti, kai atvės, subadykite jo viršų stora adata ar metaliniu virbalu ir tada pašlakstykite alkoholiu. Kitas būdas – supilti alkoholį į purkštuką. Pyrago viršus, kai jį apipurkšite, turi būti drėgnas, tačiau jokiu būdu nepradėti težti ar pan.

Sulaistytą ar supurkštą pyragą kruopščiai suvyniokite į kepimo popierių, o tada dar į foliją, dėkite į tą pačią kepimo formą ar kokį kitą plokščiadugnį erdvų indą, uždenkite ir padėkite sausoje tamsioje vietoje, kur niekas jo neužtiktų. Suvilgymo/supurškimo procedūrą kartokite kas 4–5 dienas.

Pyragą puoškite Kalėdų išvakarėse, apie galimus puošybos būdus skaitykite artėjant šventėms, tačiau ir patys galite pasitelkti fantaziją!

Naudingi patarimai:

  • Jei norite, visus vaisius ir uogas galite iš vakaro pamerkti brendžio ir citrinų bei apelsinų sulčių mišinyje. Šio pyrago receptas egzistuoja dešimtmečius, tad anksčiau, kai džiovinti vaisiai ir uogos būdavo natūraliai kietesni, šis patarimas buvo aktualesnis. Nutarę gėrybes mirkyti, suberkite jas į gilų dubenį, supilkite skysčius (alkoholį ir sultis) ir labai gerai išmaišykite.
Vida Press nuotr./Džiovinti vaisiai
Vida Press nuotr./Džiovinti vaisiai
  • Kol pyragas kepa, nepasiduokite pagundai aktyviai tikrinti jo būklės atidarinėjant orkaitės dureles, nes rezultatas gali būti kepinys su gilia įduba centre. Jei kepimo laiko pakaks, iškeps ir taip, tačiau estetinis vaizdas bus prastesnis.
  • Nors ir žemoje temperatūroje, pyragas keps ilgai, todėl negailėkite kepimo popieriaus ir naudokite 2 jo sluoksnius, taip išvengsite rizikos, jog jis apdegs.
  • Nenaudokite pyragui kietų, sunkiau kramtomų džiovintų vaisių, pavyzdžiui, natūraliai džiovintų mangų, ananasų. Egzotiniai džiovinti vaisiai (papajos, kiviai ir pan.) kai kam mišinyje patinka, tačiau tradiciniame pyrage dažniau apsieinama be jų.
  • Nekeiskite sviesto, miltų, cukraus vadinamomis sveikesnėmis alternatyvomis, šiuo atveju jos visai netinka. O jei keisti labai knieti, gal verčiau paieškoti kito deserto recepto ir negadinti visos šio skanėsto idėjos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius