Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Neįtikėtini desertai iš duonos Kalėdų stalui

Saldus pudingas Šv. Kalėdoms
Recepto autoriaus nuotr. / Saldus pudingas Šv. Kalėdoms
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Nuo senų senovės lietuviai duoną suasmenindavo ir sudievindavo: ji minima pasakose, priežodžiuose ir patarlėse, jos gausu net iki šių dienų išlikusiuose ritualuose.

Tikėta, kad pašventinta duona gelbsti nuo gaisro ir ligų, nuo nužiūrėjimo, padeda gydyti akių ligas, žaizdas, saugo nuo gyvatės įkandimo, o įsiūtas gabalėlis į švarką – kare nuo kulkų. Net šiais laikais duona – būtinas lietuvio pietų stalo atributas, kurią galima panaudoti kur kas išradingiau nei tik užkandant sriubą ar salotas.

Desertus iš duonos, puikiai tinkančius šventiniam stalui, siūlo „Biržų duonos“ maisto technologė Rasa Kubiliūnienė.

Receptas: Saldus duonos tortas
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.5 / 8
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Duona: 1.00 kg („Biržų krašto Senolių“ duonos)
Spanguolių uogienė: 400.00 g
Medus: 200.00 g (skysto)
Želatina: 2.00 valg. š. (1 valg. š. - pagrindui ir 1 arbat.š. - pertepimui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Grietinė: 200.00 g (pertepimui)
Kakava: 200.00 g (100 - pertepimui ir 100 - viršutiniam sluoksniui)
Lazdynų riešutai: 200.00 g (100 g - pertepimui ir sauja kapotų - viršutiniam sluoksniui)
Cukrus: 50.00 g (pertepimui)
Vanilinis cukrus: 50.00 g (pertepimui)
Grietinėlė: 200.00 ml (36 proc. riebumo - viršutiniam sluoksniui)
Miltelinis cukrus: 100.00 g (viršutiniam sluoksniui)
Kaip gaminti
  1. Pagrindui. Duoną smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su medumi, citrinų sultimis, spanguolių uogiene (prieš tai į uogienę įmaišykite išbrinkintą ir ištirpintą želatiną).
  2. Pertepimui. Grietinę išplakite su cukrumi, kakava ir vaniliniu cukrumi.
  3. Sumaišykite su brinkinta ir ištirpinta želatina.
  4. Formą ištepkite sviestu, pabarstykite duonos trupiniais ir sukrėskite pusę duonos mišinio.
  5. Paviršių gerai išlyginkite, ant viršaus krėskite grietinės plakinį, suberkite smulkintus riešutus.
  6. Ant jos krėskite likusį duonos mišinį. Tortą padėkite į šaldytuvą porai valandų.
  7. Grietinėlę išplakite su milteliniu cukrumi ir kakava.
  8. Išimtą iš formos tortą puoškite grietinėlės plakiniu, pabarstykite kapotais riešutais.

Pagaminsite per 1 val., nekaičiuojant torto šaldymo laiko.

Receptas: Saldus pudingas šv. Kalėdoms
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.2 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Duona: 6.00 riekės (šviesios „Pirklių“ duonos)
Sviestas: 2.00 valg. š. (tirpinto)
Razinos: 1.00 st. (1 - 2)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (plaktų)
Pienas: 2.00 st.
Cukrus: 1.00 puodelis (3/4)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Sulaužykite duonos gabalėlius į kepimo skardą, apšlakstykite duoną tirpintu sviestu.
  2. Jei mėgstate, įberkite razinų.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, cukrų, cinamoną ir vanilę.
  4. Plakite, kol viskas gerai susimaišys.
  5. Duoną apipilkite gautu plakiniu ir lengvai šakute paspauskite duonos gabalėlius, kad mišinys susigertų.
  6. Kepkite apie 45 minutes, kai apskrus, išimkite.
Receptas: Šokoladinės „Grissini“ duonos lazdelės
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
„Grissini“ duonos lazdelių:(pakuotės) 1.00 vnt.
Šokoladas: 100.00 g (balto)
Riešutai: 50.00 g (skaldytų ir pabarstukų)
Kaip gaminti
  1. Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą, į jį panardinkite duonos lazdeles ir apiberkite pabarstukais.
  2. Palaukite, kol šokoladas sustings.
Receptas: Burokėlių ir duonos gira
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Gvazdikėliai: 10.00 vnt.
Mielės: 100.00 g
Medus: 500.00 g
Duona: 100.00 g („Šeimininkės“ duonos)
Vanduo: 10.00 l (šaltinio)
Burokėliai: 1.00 kg
Razinos: 1.00 sauja (20 vnt. razinų)
Kaip gaminti
  1. Burokėlius išvirkite, nulupkite ir smulkiai sutarkuokite.
  2. Vandenį su gvazdikėliais užvirinkite, į jį sudėkite sutarkuotus burokėlius ir palaikykite 10–20 min.
  3. Skystį perkoškite, ataušinkite, įdėkite iškildytas mieles, įmaišykite medų ir pastatykite šiltoje vietoje, kad gira įrūgtų.
  4. Kai gira įrūgs, suberkite razinas (į litrinį butelį 3 razinas).
  5. Po to ją supilstykite į butelius arba į statinaitę ir sandariai uždarykite.

Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant giros rūgimo laiko.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką