Nidos receptas: turkiškos picos „pidė“ su įvairiausiais įdarais

Vasara – vakarėlių, švenčių ir draugų susibūrimų metas. Jei tik leidžia orai, smagiausia kurti grilį ir mėgautis patiekalais, kvepiančiais dūmais. Tačiau tokie patiekalai nebūtinai turi būti mėsiški. Tik pagalvokite, pavyzdžiui, apie „pidė“ – į picas panašius pailgus turkiškus kepinius, kurie tikrai patiks ir mažiems, ir suaugusiems.
Nida Degutienė ir jos keptos turkiškos picos „pidė“
Nida Degutienė ir jos keptos turkiškos picos „pidė“ / Nidos Degutienės nuotr.

Pidė gali virsti pačiu geriausiu jūsų vakarėlio akcentu, nes ją lipdyti gali visi svečiai. Įdarai taip pat gali būti patys įvairiausi – nuo maltos avienos (čia labiau vyriškas, suaugusių variantas) iki špinatų (tikrai patiks moterims) arba įvairių sūrių įdaras (tikrai džiaugsis vaikai). Iš mano kulinarinių eksperimentų visiems labiausiai patiko pidė, kurioje buvo mėlynojo pelėsinio sūrio – jis puikiai subalansavo skonį. Tačiau itin greitai nuo stalo išgaravo ir pidė su čioriso dešra – jei kas mėgsta aštrumus, tikrai nenusivils!

Nidos Degutienės nuotr. /Turkiškos picos „pidė“
Nidos Degutienės nuotr. /Turkiškos picos „pidė“

Pidė tešlą paruošite gana greitai, galite net suminkyti iš vakaro ir laikyti šaldytuve. Nesijaudinkite, jei neturite pernelyg daug laiko tešlai kildinti – pakaks ir pusvalandžio, o tada jau galite kočioti ir kepti!

Ruošdami įdarus pasitelkite savo fantaziją ir gerai apžiūrėkite šaldytuvą – neabejoju, kad ten likęs koks gabalėlis lašinukų, keli griežinėliai sūrio, sunokusių pomidorų ar dešros… Pidė gali būti ir saldi: su rikota ir vaisiais, su rūgščia varške ir džemu…. Fantazuokite į sveikatą, gardinkite tuo, ką mėgstate, ir mėginkite sukurti savo firminę pidė! O gal savo atradimais ir rezultatais nebus gaila pasidalinti ir su kitais skaitytojais?

Pidė (turkiškos picos)

Tešlai:

  • 1 šaukštas sausų mielių;
  • 1 šaukštelis cukraus;
  • 1/4 stiklinės (60 ml) šilto vandens;
  • 3 stiklinės (450 g) kvietinių miltų (galite sumaišyti su viso grūdo miltais), plius dar šiek tiek darbastaliui pabarstyti;
  • 1 šaukštelis smulkios druskos;
  • 1/2 stiklinės (125 ml) pieno;
  • 1/3 stiklinės (80 ml) vandens (papildomai prie ankstesnio kiekio);

Įdaro pagrindui:

  • 500 g tarkuoto mocarelos sūrio*;
  • 150 g minkšto ožkos pieno sūrio;
  • 4 kiaušiniai, lengvai suplakti;
  • 1 šaukštelis druskos;
  • aliejaus patepimui ir pašlakstymui.

*Dalį šio kiekio galite pakeisti kitokiu tarkuotu sūriu arba paruoštu tarkuotų sūrių mišiniu.

Gaminimas:

1. Užminkykite tešlą: mažame dubenėlyje išmaišykite mieles, cukrų ir šiltą vandenį. Atidėkite į šalį kelioms minutėms, kad suputotų.

2. Dideliame dubenyje (arba elektrinio kombaino inde) sumaišykite miltus su druska, padarykite viduryje duobelę ir į ją supilkite suputojusį mielių mišinį, pieną ir likusį vandenį.

2. Užminkykite tešlą (jei trūksta, galite dar šiek tiek įpilti vandens – pradėkite nuo 1–2 šaukštų), kol ji taps minkšta ir elastinga.

3. Iš tešlos suformuokite rutulį ir jį įdėkite į švelniai riebalais pateptą dubenį. Uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite bent 30 minučių pakilti (tešlos kiekis turėtų padvigubėti).

4. Kamado tipo grilį (arba orkaitę) įkaitinkite iki 220 laipsnių. Jei pidė kepate „Big Green Egg“ kepsninėje, įdėkite konvEGGtorių ir paprastas groteles, ant grotelių uždėkite picos akmenį ir palikite akmenį kaisti aukštoje temperatūroje bent 20 minučių. Jei kepate orkaitėje, keletą minučių įkaitinkite kepimo skardas, kuriose kepsite pidė.

Nidos Degutienės nuotr. /Turkiškos picos „pidė“
Nidos Degutienės nuotr. /Turkiškos picos „pidė“

5. Paruoškite įdaro pagrindą: visus išvardytus ingredientus (išskyrus aliejų) sumaišykite dubenėlyje.

6. Tešlą padalinkite į 4 dalis (arba į 6, jei norite mažesnių pidė, arba į dar mažesnius gabaliukus, jei norite individualių porcijų). Ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite pailgus ovalus (jei kepate 4 pidė – 40 x 20 cm).

7. Ant šio pagrindo tepkite paruošto įdaro dalį (1/4, jei kepate 4 pidė), palikdami maždaug 5 cm tešlos kraštelius. Ant viršaus dėkite pasirinktą įdarą (receptai – žemiau), tada užlenkite tešlos kraštelius, pridengdami įdarą, o pačius kampelius užsukite ir užspauskite. Visus kraštelius patepkite aliejumi, taip pat pašlakstykite aliejumi įdarą.

8. Perkelkite paruoštą pidė ant įkaitinto kepimo akmens (arba ant įkaitusios kepimo skardos) ir kepkite apie 15 min., kol kraštai pagels, apskrus, o įdaro pagrindas šiek tiek sutvirtės.

Nidos Degutienės nuotr. /Turkiškos picos „pidė“
Nidos Degutienės nuotr. /Turkiškos picos „pidė“

Keli įdaro pasiūlymai:

  • Čioriso dešros ir svogūnų: 1 mažas svogūnas, supjaustytas labai plonais žiedeliais, čioriso dešros griežinėliai (galite pakeisti saliami dešra);
  • Špinatų: 250 g šviežių špinatų (pakaitinkite sausoje keptuvėje, kol suglebs, tada sudėkite į sietelį ir gerai nuspauskite skystį, susmulkinkite);
  • Pomidorų, lašinukų ir mėlynojo pelėsio sūrio: lašinukus susmulkinkite, pomidorus perpjaukite pusiau arba griežinėliais. Galite dar pagardinti alyvuogėmis (be kauliukų);
  • Mėsos: Šlakelyje aliejaus apkepinkite svogūnus, tada suverskite maltą mėsą (vištieną, jautiną, avieną), pagardinkite druska ir pipirais, maišydami kepinkite, kol mėsa visiškai iškeps, tada pagardinkite pomidorų pasta (koncentratu).

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius