Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Vakarėliui namuose – paštetų ir užtepėlių rinkinukas

Paštetas
Shutterstock nuotr. / Paštetas
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Savaitė prabėgo, darbai nudirbti, tad metas pasimėgauti skaniu maistu ir gera kompanija. Portalas Ji24.lt jums siūlo vakarus pagardinti užtepėlėmis ir paštetais, kurie tiks įvairiausiems užkandžiams.

Traukiame idėjas! Būtinai išbandykite ir paskanaukite, o dar daugiau receptų rasite štai ČIA
Receptas: Pikantiškas paštetas su figom
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 800.00 g (filė ir 0,5 kg vištų kepenėlių)
Figos: 10.00 vnt. (džiovintų)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (pusė šaknies)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Duona: 1.00 vnt. (sužiedėjusi bandelė)
Grietinėlė: 50.00 ml
Muskatas: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (keli žirneliai)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Vištieną nuplaukite, įdėkite į puodą su šaltu vandeniu, įmeskite kelis juoduosius pipirus, lauro lapelį, įberkite šaukštelį druskos, užvirkite ir palikite ant silpnos ugnies apie 20 min.

2. Į puodą sumeskite smulkintą saliero gumbą ir dar 15 min. virkite. Tada sumeskite smulkintas kepenėles ir virkite apie 10 min. Galiausiai sultinį perkoškite, bet neišpilkite, o mėsą susmulkinkite.

3. Svogūną nulupkite, susmulkinkite, kartu su figomis ir šviežiais čiobreliais pakepinkite svieste. Kai viskas dailiai apskrus, sumeskite smulkintą mėsą, apie 8 min. pakepinkite, pagardinkite muskatais.

4. Bandelę užpilkite grietinėle, kai suminkštės, įmaišykite į paruoštą pašteto masę. Ją pagal skonį pasūdykite ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu. Jeigu masė labai tiršta ir sunkiai plakasi, įpilkite šiek tiek sultinio.

5. Paštetą krėskite į sandariai uždaromą indą, per naktį palaikykite šaldytuve, tada sudėkite į dailius indelius ir tiekite su mėgstama itališka duona ir figomis.

Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Receptas: Pikantiškas paštetas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
1.6 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (kepenėlių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 100.00 g
Česnakai: 4.00 skiltelės
Cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Brendis 70.00 ml
Muskatas: 1.00 arbat. š.
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį maltų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Konjakas 2.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (tarkuota apelsino žievelė)
Vynas: 5.00 valg. š. (Portveino)
Kaip gaminti

1. Dubenėlyje sumaišykite portveiną, konjaką ir tarkuotą apelsino žievelę. Gautu mišiniu apliekite nuplautas, nusausintas kepenėles ir palikite valandai pastovėti. 

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir gabalėlį sviesto. Sudėkite smulkintus svogūnus bei česnakus, įberkite žiupsnelį cukraus, išmaišykite ir kepkite, kol svogūnai gražiai pagels.

3. Sudėkite iš marinato išgriebtas, nuspaustas, susmulkintas kepenėles ir maišydama kepkite 5–7 minutes. Išgriebkite kepenėles ir svogūnus iš keptuvės, sudėkite į gilų indą ir sutrinkite elektriniu plakikliu.

4. Į keptuvę, kurioje kepė kepenėlės, supilkite brendį, suberkite muskatus, paprikas ir minutę pakaitinkite. Sudėkite sviestą ir kaitinkite, kol jis išsilydys. Atvėsusią masę sumaišykite su kepenėlių mase. Pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, pasūdykite ir dar kartą gerai išmaišykite.

5. Sudėkite masę į pailgą indą aukštomis sienelėmis ir pastatykite į šaldytuvą.

6. Tiekite supjaustytą griežinėliais, paskanintą mėgstamu šaltu vaisių (pavyzdžiui, figų ir mangų) padažu. 

Pagaminsite per 30 minučių (neskaičiuojant kepenėlių marinavimo ir masės šaldymo laiko).

Receptas: Lęšių paštetas su graikiniais riešutais ir keptomis paprikomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lęšiai: 200.00 g (150 g žaliųjų skaldytų ir 50 g juodųjų)
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji raudona, oranžinė arba geltona)
Graikiniai riešutai: 100.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Salierai: 2.00 vnt. (2–3 koteliai)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 arba 3)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (3–4 šakelės)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Petražolės: 2.00 vnt. (šakelių)
Sviestas: 1.00 valg. š. (bet nebūtinai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Žaliuosius lęšius užpilkite vandeniu, kad apsemtų, įpilkite šaukštą aliejaus ir virkite 12–15 minučių. Juoduosius lęšius virkite taip pat vandenyje su aliejumi, bet ilgiau – apie 25 minutes.

2. Supjaustykite salierus, svogūnus ir česnakus. Trumpai apkepkite juos keptuvėje su trupučiu aliejaus ant mažos ugnies.

3. Papriką iškepkite orkaitėje. Įdėkite į maišelį ir užriškite. Palikite 15–20 minučių – lengviau nulupsite odelę. 

4. Į smulkintuvą sudėkite išvirtus žaliuosius lęšius, iškeptas ir nuvalytas paprikas, smulkintus graikinius riešutus, čiobrelius. Pagal skonį įberkite druskos. Viską susmulkinkite iki vientisos masės.

5. Dubenėlyje sumaišykite žaliųjų lęšių mišinį, išvirtus juoduosius lęšius, smulkiai supjaustytas petražoles ir šaukštelį saldžiųjų paprikų miltelių, įmaišykite kiaušinio trynį.

6. Kepimo indelį patepkite sviestu ir pabarstykite smulkintais graikiniais riešutais.

7. Į paruoštą indelį sukrėskite pašteto masę, viršų galite apibarstyti paprikų milteliais ir papuoškite petražolėmis, riešutais. Kepkite 20–25 minutes iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Svarbu!

• Lukštentus graikinius riešutus prieš naudojant būtina atidžiai perrinkti, nes dažnai pasitaiko mažų lukštų gabaliukų, kurie nepatiks nei jūsų dantims, nei smulkintuvo ašmenims.

• Lęšius virkite vandenyje su trupučiu aliejaus – taip nesusidarys putos ir pagerės lęšių tekstūra – jie taps glotnūs lyg šilkiniai.

Receptas: Paštetas su alumi
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
2.5 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Veršiena: 200.00 g (kepenėlių)
Jautiena: 200.00 g (minkštos)
Kiauliena: 150.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Grybai: 2.00 vnt. (keli džiovinti baravykai)
Bandelė (pusė) 1.00 vnt.
Alus: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - džiovintų)
Kmynai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Kepenėles nuplaukite, nusausinkite, netinkamas dalis išpjaustykite, susmulkinkite ir sumeskite į gilesnį puodą.

2. Minkštą jautieną irgi susmulkinkite, sumeskite į puodą su kepenėlėmis.

3. Į tą patį puodą sumeskite svogūną, vandenyje pamirkytus baravykus, trupintą bandelę, suberkite prieskonius, viską užpilkite alumi ir virkite, kol alus išgaruos.

4. Į atvėsintą masę įmuškite kiaušinį ir viską išsukite elektriniu plakik­liu. Jei manote, kad paštetas per skystas, galite į jį įberti šiek tiek džiūvėsėlių.

5. Paruoštą masę krėskite į riebalais išteptą karščiui atsparų indą. Jį įstatykite į didesnį indą su vandeniu ir kepkite karštoje orkaitėje apie 40 min.

6. Gatavą paštetą atvėsinkite ir išdėliokite į stiklainėlius – ilgiau bus tinkamas valgyti.

Receptas: Viščiukų kepenėlių paštetas su sūriu ir pipirais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištų kepenėlės: 150.00 g (viščiukų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sūris: 50.00 g (saujelė mėgstamo tarkuoto)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį raudonųjų ir žaliųjų pipirų grūdelių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Kepenėles nuplaukite, nusausinkite, pašalinkite plėves, gyslas ir sumalkite. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir kartu su smulkintu česnaku pakepinkite svieste.

2. Atvėsinusi masę dar kartą permalkite, sumaišykite su kepenėlėmis, sūriu, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, šviežiai maltais kelių rūšių pipirais, gerai išmaišykite, supilkite į stačiakampę skardą.

3. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 30 min.

Receptas: Sumuštiniai su užtepėle
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Majonezas: 2.00 valg. š.
Ryžių trapučiai 2.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Krabų lazdelės: 2.00 vnt.
Sūris: 50.00 g (tarkuotas sūris „Džiugas“)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Svogūnų laiškai: 20.00 g (1 ryšelis)
Kaip gaminti

1. Trupintą kiaušinio trynį, smulkintas krabų lazdeles ir tarkuotą sūrį sumaišykite su majonezu.

2. Gautu mišiniu aptepkite ryžių trapučius.

3. Sūriu apibarstykite ir sumuštinių viršų. Papuoškite svogūnų laiškais.

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Receptas: Vištienos kepenėlių ir džiovintų baravykų paštetas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sviestas: 115.00 g (15 g - grybų masei)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Vištų kepenėlės: 400.00 g (šviežios)
Grybai: 50.00 g (džiovinti baravykai ar kitokie grybai)
Brendis: (galima keisti viskiu) 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š. (nepilnas)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai malti)
Kaip gaminti

1. Džiovintus grybus išmirkykite šiltame vandenyje, kol suminkštės.

2. 100 g sviesto ištirpinkite įkaitintoje keptuvėje, suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką.

3. Kepinkite ant nedidelės ugnies, kol svogūnai suminkštės ir taps permatomi.

4. Suberkite nusausintus ir smulkiai supjaustytus grybus. Gerai išmaišykite.

5. Vištienos kepenėles nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Suberkite į keptuvę. Kepinkite karts nuo karto pamaišydamos, kadangi kepant kepenėles ypač svarbu tiksliai pagauti akimirką, kuomet viduriukai praranda rožinę spalvą. Viskas! Nė minutėlės ilgiau, nes perkepusios kepenys įgauną labai nemalonų – netgi kartų – skonį.

6. Supilkite brendį, garstyčias, įberkite druskos ir pipirų, dar sykį išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.

7. Kepenėlių ir grybų masę kartu su vienu papildomu šaukštu sviesto (15 g) gerai susmulkite trintuvu. Paragaukite, jei reikia – įberkite daugiau druskos ar pipirų. Jei norite skystesnio ir lengviau tepamo pašteto – pertrinkite per sietelį. Tokiu atveju pasilikite keletą grybų, juos supjaustykite mažais gabalėliais ir įmaišykite į jau pertrintą paštetą. Kitu atveju paštetas bus kiek sunkiau tepamas, bet skonis nuo to tikrai nenukentės.

8. Paštetą supilkite  į serviravimo indukus arba stiklainį. Atvėsinkite  ir valgykite užtepę ant baltos duonos. Ypač skanu su raugintais agurkėliais.

Taip paruoštą paštetą reikėtų suvartoti per 2–3 dienas. Jei norite, kad laikytųsi ilgiau, pavyzdžiui, iki savaitės, puode ištirpinkite apie 60 g sviesto, atvėsinkite ir atsargiai supilkite ant stiklainio su paštetu taip, kad baltos apnašos liktų puodo dugne. Uždenkite maistine plėvele, laikykite šaltai.

Receptas iš tinklaraščio „Žiupsnelis druskos“

Receptas: Avinžirnių ir sezamo pastos paštetas – „Hummus“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 12
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avinžirniai: 200.00 g (sausi avinžirniai, užmerkti vandenyje prieš parą ir 150 ml jų nuoviro)
Asafetidos prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklų pasta „Tahini“: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š. (1,5 arbat. š. skrudintų ir kavamale sumaltų kmyninių kuminų)
Riešutai: 1.00 sauja (skrudinti kedro riešutai (nebūtinai) užtepui papuošti)
Saldžiosios paprikos milteliai: 5.00 g (užtepui papuošti)
Kaip gaminti

Humusas - populiarus Vidurio Azijos patiekalas iš virtų avinžirnių (nuto, vok. kichererbsen, angl. chickpeas, taip pat žinomi kaip Bengal gram, garbanzos ir kt.), sumaltų į paštetą ir pagardintu citrinos sultimis, Tahini (sezamo sėklų pasta) alyvuogių aliejumi ir kmyniniu kuminu. Valgomas su duonos gaminiais, traškučiais ir šviežiomis daržovėmis, arba kaip padažas ar priedas prie kitų patiekalų. Humusas - puikus vegetarinis valgis, turtingas baltymais, geležimi, kalciu ir cinku. Humusas skaniausias išlaikytas šaldytuve per naktį. Uždarame inde šaldytuve humusas puikiai išsilaikys net savaitę. Į humusą galite įmaišyti skrudintų kedro riešutų, o vietoje virtų avinžirnių galite naudoti 500 ml konservuotų (nupylus skystį žirnių liks apie 300-350 g). Taip pat tiks ir kiti ankštiniai, tačiau tai pakeis klasikinio humuso skonį. Skysčiu galite reguliuoti užtepo tirštumą.  

1. Nupilkite vandenį, kuriame mirko avinžirniai, avinžirnius perplaukite. Sudėkite juos į greitpuodį, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, pasūdykite, įdėkite gabaliuką žalios bulvės arba ¼ pomidoro ir virkite nuo greitpuodžio šnypštimo pradžios apie 25 minutes. Bulvė ar pomidoras padeda suvirti avinžirnių odelei.

2. Jei neturite greitpuodžio, virkite puode, tačiau tuomet tai užtruks apie 1 valandą. Išvirusius avinžirnius nukoškite ir ataušinkite, tačiau nuoviro neišpilkite, jo reikės reguliuojant pašteto konsistenciją.

3. Sudėkite visus išvardintus produktus į virtuvinį kombainą ir sutrinkite iki vientisos masės. Patiekite inde, paštetą pabarstytą raudonosios paprikos milteliais ir kedro riešutais, aplietą alyvuogių aliejumi ir papuoštą pomidoro skiltelėmis ar žalumynais. Skanaukite su plokščiosiomis rytietiškomis duonomis, skrudinta balta duona, „falafel“, traškučiais, šviežiomis daržovėmis ar salotų lapais.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Receptas: Kepenėlių paštetas su raudonųjų svogūnų džemu
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.5 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Čiobreliai: 3.00 g (švieži arba džiovinti - džemui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (paštetui)
Vištų kepenėlės: 500.00 g (paštetui)
Aliejus: 5.00 valg. š. (3 - paštetui, 2 - džemui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (paštetui)
Vynas: 250.00 ml (sausas raudonas, paštetui - 50 ml , džemui - 200 ml)
Šalavijai: 3.00 g (pusė arbat. š. - paštetui)
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š.
Batonas: 1.00 vnt. (ilgas)
Raudonasis svogūnas: 1.00 kg (džemui)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. (džemui)
Kaip gaminti

1. Kepenėles nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir maišydama apie minutę kepinkite smulkintus svogūnus. Uždenkite ir patroškinkite apie 5 min. Atidenkite ir kepkite dar 5 min. Svogūnus sukrėskite į virtuvinį kombainą.

2. Į keptuvę įpilkite šaukštą aliejaus ir jame trumpai pakepinkite smulkintus česnakus. Sudėkite kepenėles ir kepkite 2–3 min. iš kiekvienos pusės. Jei kepsite ilgiau, kepenėlės taps kietos ir sausos.

3. Supilkite vyną ir kelias minutes pakaitinkite (kol susigers skystis). Leiskite šiek tiek atvėsti.

4. Į virtuvinį kombainą sudėkite kepenėles, suberkite šalavijus ir sutrinkite. Masę pagardinkite pipirais, pasūdykite.

5. Keptuvėje storu dugnu įkaitinkite aliejų, dėkite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir maišydama kepkite, kol svogūnai taps perregimi – maždaug 8 min. Suberkite cukrų, druską ir čiobrelius, supilkite vyną.  Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol skystis sutirštės, maždaug valandą. Kelis kartus pamaišykite. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.

6. Svogūnų džemą sukrėskite į stiklinį indą ir palikite atvėsti. Laikykite šaldytuve. Iš nurodyto kiekio paruošite maždaug pusę litro svogūnų džemo.

7. Batoną supjaustykite riekelėmis ir 10 min. paskrudinkite įkaitintoje orkaitėje. Kai šiek tiek atvės, aptepkite kepenėlių paštetu ir uždėkite po šaukštelį svogūnų džemo.

Receptas: Keptas paštetas su pievagrybiais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jaučių kepenys: 500.00 g
Faršas: 200.00 g (vištienos)
Batonas: 2.00 riekės (2 - 3)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Pienas: 1.00 st. (0,5)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pievagrybiai: 5.00 vnt. (5 - 6)
Kaip gaminti

1. Kepenis sumalkite, sumaišykite su vištienos faršu, įmuškite kiaušinį, pagardinkite pipirais, druska ir žolelėmis. Batono pluteles nupjaukite, o minkštimą išmirkykite piene, gerai nuspauskite ir sudėkite į kepenų masę, smulkiai įtarkuokite svogūną. Viską labai gerai išmaišykite.

2. Pailgą kepimo formą pašlakstykite aliejumi. Pievagrybius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į formos dugną, ant viršaus supilkite kepenų masę. Formą statykite į didesnį kepimo indą, pripiltą iki pusės vandens.

3. Paštetą kepkite 160 laipsnių orkaitėje 1–1,5 valandos. Ar paštetas iškepęs, galite patikrinti įbedę medinį pagaliuką: jei ištrauktas yra švarus, neaplipęs, galite imti iš orkaitės. Paštetą atvėsinkite formoje ir tik tuomet išimkite.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

 

Receptas: Paštetas krepšeliuose
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 10
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (krepšeliams)
Sviestas: 200.00 g (100 g šalto - krepšeliams ir 100 g - įdarui)
Parmezano sūris: 50.00 g (krepšeliams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (krepšeliams ir įdarui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (malti - krepšeliams ir įdarui)
Vištų kepenėlės: 600.00 g (įdarui)
Brendis: (įdarui) 3.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (įdarui)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų - įdarui)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų - įdarui)
Kedrinės pinijos: 120.00 g (pusė puodelio - įdarui)
Spanguolės: 2.00 st. (džiovintų pusės puodelio - įdarui ir stiklinė uogų - papuošimui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite tešlą: miltus persijokite į gilų dubenį, sumeskite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir pirštais trinkite, kol išeis trupiniai.

2. Tada į trupinius suberkite sūrį, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, įpilkite 2–3 šaukštus šalto vandens ir užminkykite tešlą. Ją įsukite į maistinę plėvelę, kad nesudžiūtų, ir trumpai palaikykite šaldytuve.

3. Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto stalo, stiklinaite ar puodeliu išspauskite apskritimus, juos klokite į kepimo formeles ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min.

4. Paruoškite įdarą: kepenėles nuplaukite, nusausinkite, išpjaustykite plėves ir susmulkinkite. Svogūnus susmulkinkite, pakepinkite keptuvėje su sviestu. Kai svogūnai pagels ir pakvips, sumeskite  kepenėles, suberkite čiobrelius ir rozmarinus, trumpai pakepinkite.

5. Kai pasikeis kepenėlių spalva, į keptuvę supilkite brendį, suberkite pinijas ir džiovintas spanguoles, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir toliau kaitinkite, kol kepenėlės iškeps – jos turi būti be kraujo, bet minkštos.

6. Kai įdaras bus paruoštas, nukelkite keptuvę nuo ugnies. Šiek tiek atvėsusią masę iki vientisumo sutrinkite smulkintuvu. Krėskite į tešlos krepšelius, puoškite šviežiomis spanguolėmis. Prieš tiekdama krepšelius, juos gerai atvėsinkite šaldytuve.

Receptas: Avinžirnių užtepėlė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 27
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avinžirniai: 200.00 g
Džiovinti pomidorai: 5.00 vnt. (saulėje džiovinti aliejuje)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Sezamo sėklos: 3.00 valg. š.
Kmynai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kanapių sėklos: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Avinžirnius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir atvėsinkite.

2. Saulėje džiovintus pomidorus labai gerai nuvarvinkite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir susmulkinkite.

3. Avinžirnius ir smulkintus saulėje džiovintus pomidorus suberkite į plakimo indą. Ten pat sukrėskite traiškytus česnakus, suberkite kmynus, kapotas petražoles.

4. Kanapių sėklas sugrūskite, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir suberkite į tą patį indą.

5. Galiausiai supilkite aliejų, įspauskite citrinų sulčių, viską pagal skonį pasūdykite ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu arba kelis kartus permalkite mėsmale. Šaldytuve atvėsintą pagardą tiekite su skrudinta mėgstamos baltos duonos riekele.

Kulinaro patarimas. Jeigu turite mažai laiko, šią užtepėlę galite gaminti iš konservuotų avinžirnių.  

Receptas: Pikantiška žalumynų užtepėlė
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 11
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Mėtos: 3.00 g (kelios šakelės)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 sauja
Paprikos: 2.00 vnt. (po puse raudonos ir geltonos)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pesto padažas: 1.00 valg. š.
Parmezano sūris: 2.00 arbat. š. (tarkuoto)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite, sumeskite į plakimo indą.
  2. Žoleles nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite lapelius, plonąją kotelio dalį palikite.
  3. Česnako skilteles nulupkite, sukapokite, sumeskite į indą su prieskoninėmis žolelėmis ir paprika.
  4. Saldžiąsias paprikas išvalykite ir šiek tiek pasmulkinkite.
  5. Į indą su prieskoniais ir daržovėmis supilkite aliejų, citrinų sultis, sumeskite orkaitėje arba sausoje keptuvėje skrudintas pinijas, sukrėskite pestą ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  6. Galiausiai masę pagal skonį pasūdykite, įmaišykite parmezaną. Pagardą sukrėskite į švarų stiklainį ir prieš tiekdama atvėsinkite šaldytuve.
  7. Skanu valgyti su sviestu aptepta ruginės duonos riekele.
Receptas: Žuvies paštetas
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.5 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 300.00 g (sterko arba kitokios baltos žuvies)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (baltymai)
Grietinėlė: 300.00 ml (35 % riebumo)
Šaldyti žirneliai: 200.00 g (ir morkų mišinys)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (sauja šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (milteliai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Sviestas: 2.00 valg. š. (formai patepti)
Kaip gaminti

1. Žuvį smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su baltymais. Suberkite prieskonius ir, įstačius į didesnį indą su ledu, trinkite maišikliu, plona srovele pildami  grietinėlę. Kai masė pasidarys vienalytė ir puri, suberkite šaldytas daržoves (neatšildykite!). Pasūdykite, pagardinkite pipirais.

2. Paruoštą masę sukrėskite į sviestu pateptą pašteto formą, uždenkite aliuminio folijos lakštu, įstatykite į skardą su vandeniu ir apie 40 min. kepkite 190`C karštumo orkaitėje. Ataušinkite iki kambario temperatūros ir per naktį laikykite šaldytuve.

3. Prieš patiekdami išverskite iš formos ir apibarstykite žalumynais.

 

Receptas: Aštri pomidorų užtepėlė
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 12
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pomidorai: 530.00 g (500 - šviežių ir 30 - džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 vnt. (0,25 - 0,5 aštraus raudono)
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5)
Migdolai: 100.00 g (trintų)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (geltonųjų sėklų)
Kaip gaminti

1. Pomidorus supjaustykite į keturias dalis, sudėkite į indą kartu su svogūnu, džiovintais pomidorais, geltonųjų grastyčių sėklom, ašriuoju pipiru (beje, verta jį paragauti iš anksto, nes kai kurie būna ypatingai aštrūs). Masę sutrinkite blenderiu.    

2. Įdėkite dalį trintų migdolų, įpilkite šaukštą aliejaus. Sutrinkite. Masė turi būti tiršta, jei reikia vis papildykite trintais migdolais. Kadangi mano pomidorai naminiai ir sultingi, tai panaudojau visus 100 g migdolų, bet kartais gali reikėti ir mažiau.    

3. Tyrelę gražiai įdėkite į indą ir patiekite kaip užtepėlę prie įvairių užkandžių.

Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“

Receptas: Kepti sumuštinukai su pievagrybių užtepėle
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.4 / 36
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Batonas: 1.00 vnt. (prancūziškas)
Majonezas: 50.00 g
Pievagrybiai: 100.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Krapai: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Iš pradžių smulkiai supjaustykite pievagrybius, krapus ir česnakus.
  2. Tuomet gana smulkiai sutarkuokite sūrį, nes geriau išsilydys ir pasiskirstys pati masė. Sumaišykite viską su majonezu.
  3. Apie 5–10 min. kepkite orkaitėje batoną, prieš tai supjaustę jį plonomis riekelėmis, – taip užtepėlė neperkeps, o pats batonas skaniai apskrus.
  4. Ant apkepusių riekelių tepkite užtepėlę ir pašaukite juos darsyk į 180 °C orkaitę. Kepkite apie 15 minučių. Papuoškite riekelių viršų keliomis šviežių krapų šakelėmis ir tiekite į stalą!

Skanaus!

Receptas: Lašišų ir žalumynų užtepėlė
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 14
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lašiša: 200.00 g
Vermutas: 4.00 valg. š.
Žuvies sultinys: 150.00 ml
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Pipirai: 6.00 vnt. (po kelis kvapiuosius ir juoduosius)
Apelsinai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Imbieras: 10.00 g (gabalėlis)
Varškė: 150.00 g (tepamoji)
Laiškiniai česnakai: 1.00 sauja
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Apelsiną, citriną gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, išspauskite sultis. Lašišą nuplaukite, nusausinkite, nulupkite odą. Imbiero šaknį nuplaukite, nulupkite, stambiai sutarkuokite. Nuplautus česnakų laiškus susmulkinkite.
  2. Į puodą supilkite žuvų sultinį, vermutą, įmeskite lauro lapą, suberkite pipirus. Statykite ant ugnies. Kai užvirs, ugnį sumažinkite ir virkite apie 10 minučių. Iš atvėsusios žuvies išrinkite ašakas.
  3. Tepamąją varškę ištrinkite su tarkuotais imbierais. Sudėkite smulkintą žuvį, svogūnus, supilkite apelsino sultis. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Sutrinkite elektriniu plakikliu. Įmaišykite smulkintus česnakų laiškus. Tiekite su skrudinta tamsia ar šviesia itališka duonele.   
Receptas: Avokadų ir rikotos užtepėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 9
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avokadai: 2.00 vnt.
Parmezano sūris: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Pistacijos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pienas: 500.00 ml (naminei rikotai)
Grietinėlė: 50.00 ml (riebi - naminei rikotai)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų - naminei rikotai)
Kaip gaminti
  1.  Į prikaistuvį supilkite pieną, grietinėlę, suberkite druską. Statykite ant vidutinio stiprumo ugnies ir maišydama kaitinkite, kol skysčio paviršiuje pamatysite smulkius burbuliukus (neužvirinkite!). Stipriai maišydama supilkite citrinų sultis ir kaitinkite apie porą minučių. Nukelkite nuo ugnies. Maždaug po penkių minučių sukrekėjusią masę sukrėskite į marle ištiestą kiaurasamtį.
  2. Avokadus nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus. Minkštimą supjaustykite gabalėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, pamaišykite. Suplakite tyrę. Sudėkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, naminę rikotą ir dar sykį viską suplakite. Suberkite tarkuotą parmezaną, grūstus riešutus, išmaišykite. Pagardinkite maltais pipirais, pasūdykite.
Receptas: Varškės ir pomidorų užtepėlė
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 31
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Varškė: 100.00 g (100-150)
Pomidorai: 5.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sultys: 1.00 valg. š.
Jogurtas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1.  Pomidorus nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais. Išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, apibarstykite džiovintais bazilikais, druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Dėkite į iki 60 laipsnių įkaitintą orkaitę praviromis durelėmis ir kelias valandas džiovinkite.
  2. Česnakus nulupkite, sutrinkite specialiu įrankiu. Nuluptus svogūnus susmulkinkite. Varškę sudėkite į dubenį. Suberkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, įmeskite kelias šakeles šviežių bazilikų ir viską sutrinkite elektriniu maišytuvu. Sudėkite atvėsusius džiovintus pomidorus, įpilkite šlakelį šviežių citrinų sulčių ir dar sykį viską sutrinkite. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Įmaišykite šaukštą natūralaus jogurto.
Receptas: Morkų paštetas
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 18
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (šaknis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Pasūdytame vandenyje išvirtas morkas, svogūną ir saliero šaknį nukoškite, sutrinkite ir atvėsinkite.
  2. Įmuškite kiaušinių, įpilkite vandenyje išmaišyto krakmolo ir išplakite elektriniu plakikliu.
  3. Masę pagardinkite pipirais, supilkite į kepimo formą, statykite ją į kitą kepimo formą su vandeniu ir kepkite orkaitėje pusantros valandos.
Receptas: Česnakinė baltojo sūrio užtepėlė
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.1 / 19
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sūris: 250.00 g (baltasis)
Majonezas: 2.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (1 - 2)
Vorčesterio padažas: 1.00 valg. š. (nebūtina)
Česnakai: 1.00 skiltelės (1 - 2)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti - nebūtina)
Pienas: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal sonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal sonį)
Morkos: 2.00 vnt. (užkandai)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (užkandai)
Salierai: 1.00 vnt. (užkandai)
Krekeriai: (užkandai) 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Į dubenį sutrupinkite baltąjį sūrį, įmaišykite majonezą, garstyčias, vorčesteršyro padažą, smulkintus česnakus, virtus kiaušinius ir pieną.
  2. Pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Viską gerai sumalkite blenderiu ir padėkite į šaldytvą 30 min.
  4. Patiekite su supjaustytomis morkomis, salierais, kalafiorais ar krekeriais.

Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką