Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Puikios naminės granolos formulė: svarbu proporcijos, visa kita – skonio reikalas

Vis dar perkate sausus pusryčius, kurių sudėtyje kokie 30 proc. cukraus? Jei taip, gal šį pavasarį metas liautis? Galima žvalgytis sveikesnių alternatyvų ekologiškų produktų lentynose, tačiau jokia paslaptis – papurtysite piniginę. Tuomet naminė granola – puiki išeitis, paruošti ją lengva, variacijų daug, belieka atitaikyti proporcijas. Susipažinkite su vienu tikrai pasiteisinusiu receptu, gal patiks?
Granola
Granola / „Scanpix“ nuotr.

Naminės granolos formulė:

  • 700 g stambių „senovinių“ avižinių dribsnių. Jie patys pigiausi ir sveikiausi, dažniausiai supakuoti į neišvaizdžias pakuotes ir glaudžiasi kur nors parduotuvių lentynų apačioje arba virš galvos.
  • 220 g įvairių sėklų ir riešutų (pastarieji supjaustyti ar suskaldyti maždaug moliūgų sėklų dydžio gabaliukais). Galite rinktis mėgstamiausius, tik štai keletas „bet“: kaip rodo patirtis, graikiniai riešutai kepami mėgsta apkarsti, ima pernelyg greitai degti, dėl tos pačios priežasties neverta berti ir sezamų sėklų. Tačiau migdolai, anakardžiai, žemės riešutai, moliūgų ir saulėgrąžų sėklos, linų sėmenys – puikios granolos sudėtinės dalys.
  • 220 g įvairių džiovintų uogų ir vaisių, supjaustytų nedideliais gabaliukais. Puikiai tinka kokybiškos razinos, džiovintos spanguolės, figos, datulės, bananai, ananasai. Geriausia rinktis ekologiškus, be papildomo cukraus ir riebalų. Negadinkite granolos cukraus ir dažų prisodrintais papajų, moliūgų ir kitų neaiškių dalykų gabaliukais.
  • 100 ml kuo neutralesnio skonio aliejaus, labiausiai pasiteisinęs – kokosų.
  • 150 g medaus. Priklausomai nuo jūsų skonio, jis gali būti ir neutralaus, ir labai ryškaus skonio. Jei medus bus ryškus, tai jusite ir granoloje, vieniems tai patinka, kitiems – ne.
  • Jei patinka – pora žiupsnių šildančių prieskonių – malto cinamono, kardamono, gvazdikėlių.
Vida Press nuotr./Granola
Vida Press nuotr./Granola

Gaminimas:

  • Avižinius dribsnius suberkite į didelį dubenį, supilkite sėklas ir pjaustytus riešutus, jei naudojate, ir prieskonius. Gerai išmaišykite.
  • Į atskirą dubenėlį sudėkite aliejų ir medų ir pakaitinkite ant garų ar labai lengvos ugnies. Kai masė išsilydys, švelniai pasukite šluotele, kad medus ir aliejus „susijungtų“. Pilkite šį mišinį ant dribsnių-riešutų-sėklų ir gerai išmaišykite. Geriausias būdas – aktyviai maišyti ir gniaužyti ranka, nes sausi ingredientai turi „apsivelti“ medumi-aliejumi.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Pyrago skardą aukštesniais kraštais išklokite kepimo popieriumi ir suberkite paruoštą granolą. Dėkite į orkaitę ir kepkite 30–40 min. Kas 10 min. atidarykite orkaitę ir mišinį skardoje kruopščiai permaišykite. Granola bus iškepusi, kai visi avižiniai dribsniai taps švelnios auksinės spalvos, o virtuvė pakvips.
  • Granolą visiškai atvėsinkite ir tik tada suberkite visiškai sausus džiovintus vaisius. Laikykite užsukamame inde, kad nesudrėktų.
  • Valgykite su pienu, jogurtu, šviežiomis uogomis, vaikai mėgsta skanauti ir sausos granolos.

Skanaus!

„Scanpix“ nuotr./Granola
„Scanpix“ nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius