Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Pusryčiai, įkvėpti Prancūzijos žavesio

Saldus pusryčių sumuštinis su prancūziška duona
Astos Černės nuotr. / Saldus pusryčių sumuštinis su prancūzišku batonu.
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Šį rytą siūlome „keliauti“ į romantišką Prancūziją, kur rytai neįsivaizduojami be puodelio kavos, be šviežios duonos ir burnoje tirpstančių bandelių...

Prancūziški pusryčiai, sakoma, išsiskiria savo elegancija ir rafinuotumu. Net jei pusryčiams valgomas tik sumuštinis, jis niekada nebus pats paprasčiausias sumuštinis: prancūzai jį paruoš su šviežia, ką tik iš kepyklėlės parsinešta duona, tik su pačiu kokybiškiausiu sviestu ir kitais produktais. Didelė tikimybė, kad sumuštinis bus pagardintas visu glėbiu įvairių produktų, bet jie tobulai derės tarpusavyje. Be to, prancūzai niekada neskubės ir savo pusryčių sumuštinio nesukramtys trim dideliais kąsniais. Jie mėgausis kiekvienu kąsneliu, kiekvienu trupiniu. Matyt, čia ir slepiasi tas magiškas prancūziškų pusryčių žavesys.

Ką gi turėtumėte patiekti šeimai, norėdami juos nustebinti prancūziškais pusryčiais?

Tradiciniai prancūziški pusryčiai neįsivaizduojami be kavos, prancūziškos duonos ir saldžių kepinių. Ryte prancūzai paprastai renkasi mažą puodelį stiprios espreso kavos arba didelį puodelį kavos su pienu. Tradicinė prancūziška duona – baguette – neatsijamas šios šalies pusryčių ritualas. Jei viešėjote Prancūzijoje, galbūt ir jums teko matyti, kaip rytais vietos gyventojai skuba link kepyklėlių vien tam, kad kas rytą į namus parsineštų šviežutėlę, ką tik iš pečiaus ištrauktą, dar kvepiantį batoną. Supjaustę  riekelėmis, prancūzai ant jo tepa sviestą ir braškių ar abrikosų džemą. Arba, nesaldžiai pusryčių daliai, riekeles jie pagardina įvairiais pikantiško skonio priedais; pastarieji sumuštinukai vadinami tartine. Kartais mažesnius batonuss populiaru išilgai perpjauti į dvi dalis, pagardinti norimais priedais ir pusryčiams patiekti sotų suvožtinį.

Be sumuštinių su tradiciniu prancūzišku batonu, ant prancūzų pusryčių stalo dažniausiai puikuojasi ir saldūs kepiniai. Bene geriausiai žinomi ir populiarūs visame pasaulyje yra sviestiniai rageliai (croissants) bei sviestinės bandelės su šokoladu (pain au chocolat). Saldžių pusryčių mėgėjams tokios bandelės bus tikras svajonės išsipildymas! Nors – atkreipkite dėmesį – šias bandeles išsikepti namuose yra pakankamai didelis iššūkis, kuriam prireiks nemažai laiko. Patys prancūzai taip pat dažniau renkasi lengvesnį kelią: nubėga iki kepyklėlės, o ne pusdieniui užsidaro virtuvėje. Kita vertus, jei laikas virtuvėje jums malonus, neįveikiamų iššūkių tikrai nėra – paskyrę šiek tiek laiko, namuose išsikepsite kuo puikiausius tradicinius prancūziškus kepinius: nuo baguette iki croissant.

Lygiai taip pat dažnai prancūziškiems pusryčiams yra patiekiamos nedidelės bandelės brioche, kurios, kaip ir baguette, gali būti valgomos tiek su saldžiais, tiek nesaldžiais priedais. Visiems puikiai žinomi yra ir prancūziški skrebučiai, kepami iš šiek tiek senesnės duonos, išmirkius juos kiaušinių plakinyje. Na, o išskirtiniams Prancūzijos dvasia dvelkiantiems pusryčiams galite iškepti plonyčių prancūziškų blynelių, vadinamų crêpes. Pastarieji taip pat gali būti arba saldūs, arba ne – pagal kiekvieno skonį ir norus.

Galiausiai, dengdami prancūziškų pusryčių stalą, nepamirškite krepšelio su šviežiais vaisiais ar uogomis. Prancūzijoje šviežios sodo gėrybės taip pat yra labai mėgstamos ir vertinamos, o po sotaus sumuštinio ar saldžios bandelės dažnai norisi kažko gaivaus ir lengvo.

Mūsų pasiūlymas jūsų prancūziškiems pusryčiams – klasikiniai saldūs ir nesaldūs sumuštiniai su tradicine prancūziška duona. Duoną rekomenduojame išsikepti patiems. Procesas tikrai nėra toks sudėtingas, koks gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tereikia prisiminti, kad duoną reikia kildinti du kartus, todėl galite ją išsikepti iš vakaro arba atsikelti šiek tiek anksčiau ryte ir, kol tešla kils, valandėlei grįžti atgal į lovą.

Skanių ir elegantiškų prancūziškų pusryčių!

Receptas: Prancūziškas batonas
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.8 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Mielės: 7.00 g (sausų)
Vanduo: 1.00 puodelis (šilto apie 110°C temperatūros)
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 2.00 valg. š. (bekvapio)
Miltai: 420.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Kukurūzai: 1.00 st. (miltai - skardai pabarstyti)
Sezamo sėklos: 1.00 sauja (bagečių apibarstymui)
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite sausas mieles, šiltą vandenį, cukrų ir aliejų. Išmaišykite, kol mielės ir cukrus ištirps. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 10 minučių, kol paviršius suputos.
  2. Į dubenį su mielėmis suberkite miltus ir druską. Išmaišykite mediniu šaukštu, kol tešla sukibs į vieną tešlos rutulį.
  3. Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto švaraus paviršiaus ir minkykite rankomis, kol gausite vientisą ir elastingą tešlą. Jei matote, kad tešla yra per minkšta, įberkite dar porą saujų miltų.
  4. Didelį dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Įdėkite į jį išminkytą tešlą ir apsukite ją kelis kartus, kad visa pasidengtų aliejumi. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šiltoje vietoje apie 2 valandas, kol tešlos tūris padidės dvigubai.
  5. Pakilusią tešlą kelis kartus paminkykite ir išimkite ant miltais pabarstyto švaraus paviršiaus. Iškočiokite į didelį, apie 1,5 cm storio stačiakampį. Perpjaukite šį stačiakampį į dvi lygias dalis, o jas – į dar dvi. Iš viso turi gauti keturis lygius stačiakampius, iš kurių suformuosite keturis nedidelius prancūziškus batonus.
  6. Paimkite pirmąjį iš tešlos stačiakampių ir pirštais bei delnais paspauskite, kad gautumėte maždaug 1 cm storio tešlos lakštą.
  7. Paėmę už ilgesniosios kraštinės, užlenkite ją iki stačiakampio centro, ir stipriai užspauskite pirštais ties centru. Tą patį padarykite iš kitos stačiakampio pusės – taip pat užlenkite iki stačiakampio centro ir užspauskite pirštais.
  8. Tokius lenkimus (ir užspaudimus) iš abiejų ilgesniosios kraštinės pusių kartokite tol, kol gausite apie 25–30 cm ilgio batoną. Turėtumėte padaryti apie 6–7 kiekvienos pusės lenkimus; po kiekvieno iš jų batonas pailgėja. Kad būtų paprasčiau suprasti, kaip yra lankstomas batonas, galite peržiūrėti video ČIA.
  9. Perkelkite batoną ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus, kad lygioji (apatinė) jo pusė pasidengtų miltais.
  10. Kepimo skardą išklokite švariu rankšluostėliu ir apibarstykite jį kukurūzų miltais.
  11. Atsargiai paimkite suformuotą batoną ir, apversdami jį miltuotu paviršiumi į viršų, padėkite ant rankšluostėlio.
  12. Sulenkite rankšluostėlį taip, kad atsirastų „sienelė“, skirianti vieną batoną nuo kito.
  13. Pakartokite viską su visomis keturiomis tešlos dalimis ir paruoškite keturis batonus. 
  14. Uždenkite suformuotus batonus švariu rankšluostėliu ir palaikykite apie 60–90 minučių, kol tešla pakils dvigubai.
  15. Kol tešla kyla, įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą pabarstykite kukurūzų miltais.
  16. Didelį ir sandarų indą pripildykite karšto vandens ir įdėkite jį į orkaitę, apatinėje lentynoje, ant grotelių.
  17. Batonų kepimo metu indas su vandeniu turi būti orkaitėje ir garuoti; tokiu būdu orkaitėje yra palaikoma reikiama drėgmė.
  18. Pakilusius batonus atsargiai perkelkite į kepimo skardą. Apšlakstykite vandeniu ir apibarstykite miltais arba sezamo sėklomis.
  19. Aštriu peiliu keliose vietose padarykite apie 1,5 cm gylio įpjovas. Kepkite įkaitintoje orkaitėje (skardoje virš indo su vandeniu) apie 20–25 minutes, kol batonai bus gražiai auksinės spalvos.
  20. Išimkite iš orkaitės, perkelkite ir atvėsinkite ant grotelių. Patiekite su saldžiais arba nesaldžiais priedais.
Receptas: Saldus pusryčių sumuštinis su prancūzišku batonu
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
2.7 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (prancūziškas batonas (bagetė))
Sviestas: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Džemas: 1.00 st. (braškių arba abrikosų)
Kaip gaminti
  1. Batoną supjaustykite riekelėmis.
  2. Aptepkite sviestu ir braškių ar abrikosų džemu.
  3. Patiekite su dideliu puodeliu kavos su pienu. Skanaus!
Receptas: Nesaldus pusryčių sumuštinis su prancūzišku batonu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (prancūziškas batonas (bagetė))
Majonezas: 1.00 valg. š. (1 ½)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (su grūdeliais)
Mocarelos sūris: 130.00 g
Kumpis: 100.00 g (šaltai rūkyto kiaulienos kumpio)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Pomidorai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Prancūzišką batoną perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis.
  2. Majonezą sumaišykite su garstyčiomis. Aptepkite abi batono puses.
  3. Ant apatinės batono dalies išdėliokite griežinėliais pjaustytą mocarelą.
  4. Ant mocarelos išdėliokite kumpio riekeles.
  5. Ant kumpio paskleiskite saujelę šviežių gražgarsčių, o ant jų išdėliokite griežinėliais pjaustytą pomidorą.
  6. Pabarstykite pomidorą žiupsneliu druskos ir maltais juodaisiais pipirais.
  7. Užvožkite antrąją batono dalį ir šiek tiek paspauskite delnais. Skanaus!
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką