Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Rinkinys atgaivai: granita, šerbetas ir frapė

Aviečių šerbetas
Fotolia nuotr. / Aviečių šerbetas
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Kas atvėsina ir atgaivina geriausiai? Vanduo. Tačiau, kad nereikėtų visą dieną pliumpinti vien vandenį, siūlome gaivių gardumynų iš portalo Ji24.lt receptų skrynutės.

Granita – šaltas desertas iš vaisių sulčių, vandens ir cukraus. Šis skanėstas itin populiarus saulės saloje Sicilijoje, kurioje nuolat karšta ir sirpsta patys skaniausi vaisiai. Granita – tai tirštesnė šerbeto atmaina, primena itališkus ledus.

Dažniausiai granita tiekiama skaidriuose stikliniuose dubenėliuose ar taurėse – taip galima pasidžiaugti ryškiomis šalto deserto spalvomis. Valgoma šaukšteliu. Jei granitą ragausite Sicilijoje, ji bus patiekta su riekele džiovintos šviesios duonos arba brioša – tipiška vietos bandele. Toks derinys paprastai patiekiamas gaiviems pusryčiams.

Receptas: Arbūzinė granita
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
4.5 / 12
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Arbūzas: 1.00 kg
Cukrus: 250.00 g
Vanduo: 250.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (½ citrinos sulčių)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite, nulupkite ir kubeliais supjaustykite arbūzą.

2. Ant silpnos ugnies kaitinamame vandenyje ištirpdykite cukrų.

3. Į smulkintuvą suberkite arbūzo gabalėlius ir šiek tiek pasmulkinkite. Masę apliekite gautu sirupu ir citrinos sultimis.

4. Viską supilkite į dubenį ir 2 val. palikite šaldymo kameroje. Nepamirškite kas 30 min. pamaišyti, susmulkinti stingstantį ledą.

5. Stiklines, kuriose patieksite granitą, atšaldykite. Skanaus!

Receptas: Melionų granita
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
4.0 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Melionas: 1.00 kg (gerai prinokusio)
Cukrus: 100.00 g
Vanduo: 125.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Kaip gaminti

1. Melioną nulupkite, išimkite sėklas, o minkštimą sutrinkite elektrine trintuve.

2. Į puodą su vandeniu suberkite cukrų ir kaitinkite, kol ištirps. Nuolat pamaišydama, virkite, kol sirupas truputį sutirštės (apie 5-8 min.)

3. Į dubenį sukrėskite meliono masę, supilkite citrinos sultis ir atvėsusį sirupą. Išpaišykite. Masę dėkite į šaldytuvo kamerą ir šaldykite kas 20-30 min. pamaišydami šakute, kad granita būtų puri.

4. Granitą galėsite ragauti maždaug po 2 – 2,5 val.

Receptas: Uogų granita
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.0 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Cukrus: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Avietės: 700.00 g (gervuogių, juodųjų arba raudonųjų serbentų)
Kaip gaminti

1. Uogų granitą galite ruošti iš vienos rūšies arba skirtingų uogų. Iš puodelio vandens ir cukraus išvirkite sirupą, atvėsinkite. Išspauskite citrinos sultis.

2. Uogas pertrinkite per sietelį, prieš tai galite sutrinti jas elektriniu maišytuvu. Sumaišykite uogų tyrę, citrinų sultis ir sirupą.

3. Supilkite į plastikinį ar metalinį indą, uždenkite ir porai valandų pastatykite į šaldiklį. Išimkite, suplakite elektriniu grūstuvu ir dar palaikykite šaltai bent 3 val., dar geriau – per naktį. Prieš patiekdama 10 min. palaikykite kambario temperatūroje. Patiekite atšaldytose stiklinėse.

Pagaminsite per 10 min. (šaldymo laikas 5 val.)

Be granitos, siūlome atsigaivinti ir frapė. Frappe – puta dengtas graikiškas atšaldytas tirpios kavos gėrimas. Labai populiarus Graikijoje bei Kipre, o dabar šiuo kavos gėrimu galima mėgautis ir daugelyje kitų šalių.

Receptas: Graikiška frapė
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kava: 2.00 arbat. š. (tirpi)
Cukrus: 2.00 arbat. š. (2-4 - pagal skonį)
Vanduo: 2.00 valg. š. (2-3)
Pienas: 2.00 valg. š. (nebūtinai)
Kaip gaminti
  1. Į plakimo indą arba stiklinę storomis sienelėmis įberkite 2 arbat. š. tirpiosios kavos, cukraus pagal skonį ir įpilkite  2–3 valg. š. šalto vandens. Vanduo turi vos vos apsemti birius produktus. Plakti reikia, kol ištirps cukrus ir susidarys rusvos putos. Kuo daugiau putų – tuo skaniau.
  2. Į stiklinę, kurioje patieksite kavą, įdėkite ledukų ir ant jų supilkite išplaktas putas. Įpilkite šalto vandens ir, jei norite, gerai atšaldyto pieno. Kurdami savo variacijas, galite gardinti kavą įvairiais sirupais ar ledais. Patiekite su šiaudeliu. Kava puikiai gaivina ir tonizuoja.

Kavą ruošė  Lina Tuskėnaitė

Plačiau skaitykite: Karštos kavos? O gal šaltos?

Receptas: Kiaušinių frapė
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (tryniai)
Ledai: (grietininiai) 350.00 g
Cukraus sirupas: 80.00 ml (arba skystas medus)
Pienas: 3.00 st.
Kaip gaminti

1. Ledus išplakite su sirupu ar medumi, tryniais. Supilkite pieną ir dar kartą labai gerai išplakite. Tiekite iškart. 2. Galite paskaninti 2 šaukšteliais tirpios kavos – ruošdami  gėrimą ją ištirpinkite piene.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Granatų frapė
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ledai: (citrusiniai, šerbetas) 6.00 valg. š.
Granatų sirupas: 90.00 ml
Sultys: 160.00 ml (žaliųjų citrinų ir 3 st. granatų)
Ledas: 12.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (žaliosios, papuošimui)
Kaip gaminti

1.  Į stiklines įdėkite po rutuliuką šerbeto. Granatų sirupą, sultis išplakite su ledukais ir supilkite ant šerberto. Puoškite žaliųjų citrinų skiltelėmis.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Citrusinė frapė
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sultys: 150.00 ml (citrinų, 400ml apelsinų ir 300ml greipfrutų)
Apelsinai: 1.00 vnt. (papuošimui)
Grietinėlė: 100.00 ml (purškiama, papuošimui)
Ledas: 12.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Į plaktuvą pridėkite daug ledukų, supilkite visas sultis ir labai gerai išplakite. Supilkite gėrimą į stiklines, užpurkškite grietinėlės ir papuoškite apelsinų skiltelėmis. Tiekite tuoj pat.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Apelsinų frapė
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pieniniai ledai 300.00 g
Apelsinų sirupas (nebūtinai) 10.00 valg. š.
Sultys: 400.00 ml (300 ml apelsinų ir 100 ml citrinų)
Vanduo: 3.00 st. (gazuoto)
Apelsinai: 1.00 vnt. (skiltelių papuošimui)
Kaip gaminti

Į plaktuvą sudėkite ledus, supilkite sirupą, vynuogių, citrinų sultis, gazuotą vandenį ir gerai išplakite. Puoškite apelsinų skiltelėmis ir tiekite.

Receptas: Ananasų frapė
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ledai: (vanilinis plombyras) 250.00 g
Sultys: 100.00 ml (apelsinų ir 400ml ananasų)
Vanduo: 400.00 ml (mineralinis)
Ananasai: 6.00 vnt. (konservuoti, papuošimui)
Kaip gaminti

1.  Ledus išplakite su apelsinų ir ananasų sultimis, supilkite mineralinį vandenį ir išmaišykite šaukštu.

2. Puoškite ananasų griežinėliais ir tuoj pat tiekite.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

 

 

Receptas: Obuolių šerbetas
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Obuoliai: 7.00 vnt. (7-8 nulupti ir išvalyti)
Cukrus: 2.00 st.
Šampanas 1.00 st.
Vanduo: 1.00 st.
Kaip gaminti

1. Obuolius sudėkite į smulkintuvą, sumalkite į tyrę, supilkite i puodą, užpilkite stikline vandens ir pavirkite porą minučių.

2. Tada supilkite cukrų, išmaišykite ir vėl pavirkite, bet neužvirinkite.

3. Nukelkite nuo ugnies, supilkite citrinos sultis, taurę šampano. Viską išmaišykite ir dėkite į šaldiklį, kol sušals.

Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė

Receptas: Apelsininė frapė
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ledai: (pieniški) 250.00 g
Apelsinų sirupas: 9.00 valg. š.
Sultys: 300.00 ml (vynuogių)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė st. sulčių)
Vanduo: 3.00 st. (gazuotas)
Apelsinai: 1.00 vnt. (skiltelės papuošimui)
Kaip gaminti

1.  Į plaktuvą sudėkite ledus, supilkite sirupą, vynuogių, citrinų sultis, gazuotą vandenį ir gerai išplakite. Puoškite apelsinų skiltelėmis ir tiekite.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Dar trūksta skonio burnoj? Išbandykite šerbetą – gaivų desertą iš vandens, vaisių ir cukraus (kitos šeimininkės pila ir alkoholio, tačiau per karščius jo nerekomenduojame).

Receptas: Citrininis šerbetas
3 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 15 min.
4.3 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Cukrus: 200.00 g
Citrinos: 5.00 vnt.
Mėtos: 30.00 g
Vanduo: 200.00 ml
Kaip gaminti

1. Pirmiausia šaldymo kameroje atšaldykite plastikinį indą, kuriame plaksite šerbetą.

2. Į nedidelį puodelį supilkite vandenį ir cukrų. Sirupą užvirinkite ir dar kokias 2–3 min. pakaitinkite. Sirupą padėkite, kad atvėstų.

3. Išspauskite keturių citrinų sultis. Jas perkoškite per sietelį, kad neliktų sėklų.

4. Citrinų sultis ir nutarkuotą vienos citrinos žievelę supilkite į atvėsusį sirupą.

5. Šerbeto masę pilkite į atvėsintą plastikinį indą ir valandai statykite į šaldiklį.

6. Po valandos šerbetą ištraukite ir pamaišykite šakute.

7. Šį procesą kas valandą pakartokite dar 3 kartus. Jau paruoštą šerbetą tiekite stiklinėse taurėse, papuoštą citrinos griežinėliais ir šviežiais mėtų lapeliais.

Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Receptas: Avietinis šerbetas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 val. 15 min.
3.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avietės: 200.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (šviežiai spaustos sultys)
Cukrus: 250.00 g
Kaip gaminti

1. Į puodą įpilkite 400 ml vandens, užvirinkite, suberkite cukrų ir kelias minutes pakaitinkite ant silpnos ugnies.

2. Sirupą atvėsinkite, sumaišykite su trintomis avietėmis ir citrinų sultimis, pastatykite į šaldiklį 3–4 valandoms, kad mišinys beveik sušaltų.

3. Ištraukite ledus iš šaldiklio ir elektriniu grūstuvu didžiausiu greičiu plakite masę, kol ji pasidarys puri ir lengva. Reikia, kad ledukai būtų kuo smulkesni ir į masę patektų kuo daugiau oro.

4. Dubenį vėl pastatykite į šaldiklį ir palaikykite 2 valandas. Kas valandą gerai suplakite masę.

5. Prieš patiekdama bent valandą pašaldykite. Avietes galite pakeisti tokiu pat kiekiu kitų trintų uogų arba šviežiai spaustų apelsinų ar greipfrutų sulčių. Jei norite paruošti dvigubai daugiau šerbeto, imkite dvigubai daugiau produktų. Tačiau viename dubenyje šaldykite ne daugiau kaip 4 porcijas.

Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Receptas: Naminis ananasų šerbetas
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.3 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ananasai: 250.00 g
Vanduo: 150.00 ml
Cukrus: 90.00 g
Kaip gaminti

1. Pirmiausia įsitikinkite, kad ananasas gerai prinokęs. Nuplaukite jį, nulupkite žievę, išpjaukite kietą šerdį, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į trintuvą.

2. Paskui įpilkite vandens, suberkite cukrų ir viską gerai sutrinkite.

3. Gautą masę supilkite į ledų gaminimo aparatą ir apie 20 min. palaukite. Gaivūs ir sveikuoliški ledai paruošti!

4. Nenusiminkite, jei neturite ledų aparato. Tokiu atveju gautą šerbetą kelioms valandoms palikite šaldiklyje.

Receptas: Citrusinių vaisių šerbetas
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 45 min.
4.3 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Citrinos: 4.00 vnt.
Apelsinai: 3.00 vnt.
Cukrus: 200.00 g
Vynas: 200.00 ml (baltojo saldaus)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymas)
Kaip gaminti

1. Citrinas ir apelsinus gerai nuplaukite, nupjaukite viršų, išskobkite vidų, citrinų „formeles“ įdėkite į šaldiklį.

2. Vaisių minkštimą su cukrumi išplakite iki tyrės. Supilkite vyną ir atsargiai išmaišykite. Masę krėskite į metalinį dubenėlį ir 4 val. įdėkite į šaldiklį.

3. Praėjus 3,5 valandoms išplakite baltymą ir sumaišykite jį su šaldyta vaisių tyre.

4. Mase pripildykite citrinų „formeles“ ir palikite šaldiklyje dar 30 minučių.  

Receptas: „Havajų“ šerbetas
8 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Braškės: 500.00 g (šaldytos)
Citrinų sirupas: 50.00 g
Pienas: 400.00 ml
Ledai: (braškiniai) 200.00 g
Sultys: 100.00 ml (sušaldytų apelsinų, ananasų ar greipfrutų)
Kaip gaminti

1. Į plaktuvą sudėkite šaldytas braškes, citrinų sirupą, supilkite sultis ir pieną. Viską labai gerai išplakite. Išpilstykite į taures ir įdėkite po šaukštą ledų.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Šerbetas „Granatas“
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
5.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sultys: 600.00 ml (granatų)
Cukrus: 200.00 g
Ledai: (uogų) 6.00 valg. š.
Ledas: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Granatų sultis supilkite į puodą, suberkite cukrų ir ant mažos ugnies kaitinkite apie 20 minučių. Šiek tiek atvėsinkite, įdėkite saują ledukų ir maišykite, kol ištirps.

2. Paruoštas sultis supilkite į platų indą ir dėkite į šaldiklį, kad sušaltų iki sniego košės. Sušalusias sultis sukrėskite į plaktuvą ir išplakite. Į platesnes taures dėkite po šaukštą ledų ir užpilkite sultimis. Tiekite tuoj pat.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Aviečių šerbetas
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.7 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avietės: 2.00 st.
Cukrus: 1.00 st. (0.5)
Sultys: 1.00 st. (aviečių)
Vanduo: 1.00 st.
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių - pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Avietes iki vientisos masės ištrinkite su cukrumi, kai jis ištirps, pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklyčių. Į aviečių masę supilkite vandenį, sultis, pagal skonį įlašinkite citrinų sulčių ir viską išplakite elektriniu plakikliu.

2. Paruoštą tyrę krėskite į plokščią indą ir statykite į šaldymo kamerą. Po 30 min., kai krašteliai jau bus sustingę, masę dar kartą išplakite elektriniu plakikliu ir vėl dėkite į kamerą.

3. Procesą pakartokite dar 4 kartus – šerbeto masė turi tirštėti, bet nesušalti į ledą. Šerbetą krėskite į kameroje labai gerai atšaldytas šerbeto taures. Puoškite mėtų lapeliu, valgykite iš karto – šerbetas greitai tirpsta.

 

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką