Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Rudens depresiją padedantys nuvyti produktai ir receptų pasiūlymai

Pasūdyta lašiša
Fotolia nuotr. / Pasūdyta lašiša
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Tamsu ir liūdna? Nėra saulės – mažiau laimės hormono serotonino? O šaldytuve turite lašinukų? Tada – viskas puiku!

Taigi, kelkime sau nuotaiką paprastais būdais – jei įtrauksime į savo racioną šių produktų, nereikės į pasaulį žvelgti sužeisto bembio akimis ir dūsauti, kad iki vasaros dar taip toli.

Taip pat skaitykite: 10 superproduktų, kurie pagerins atmintį ir nuotaiką

Žuvis

Vertėtų dažniau valgyti lašišos, paltuso ir oto. Na, bent jau silkės – aprūpinsite organizmą vitaminais A, D, E, B1 ir B12, mineralais ir omega-3 rūgštimis.

Receptas: Citrusinė lašiša
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 38
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lašiša: 500.00 g (filė)
Apelsinai: 1.00 vnt. (0,5 arbat. š. - smulkiai tarkuotos žievės - marinatui)
Laimas: (0,5 arbat. š. smulkiai sutarkuotos žievelės - marinatui) 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 arbat. š. - smulkiai sutarkuotų žievelių - marinatui)
Druska: 1.00 valg. š. (stambios - marinatui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (0,5 - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite visus produktus skirtus marinatui ir gerai įtrinkite žuvį iš abiejų pusių.
  2. Susukite žuvį į pergamentinį popierių arba maistinę plėvelę ir dėkite šaldytuvą mažiausiai parai.
  3. Pagaminsite per 20 min., neskaičiuojant marinavimosi laiko.

Receptą atsiuntė Helena Jagello

Receptas: Lašiša, kepta orkaitėje
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 40
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Lašiša: 2.00 vnt. (filė)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Citrinos: 2.00 vnt.
Žuvies prieskoniai: 1.00 g (kepsnių – pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (citrinpipirių)
Krapai: 1.00 sauja
Alyvuogių aliejus: 20.00 ml (šlakelis)
Kaip gaminti
  1. Lašišos filė (geriau su oda) supjaustykite norimo dydžio gabaliukais (bet esu tikra, kad skaniai iškeptų ir nepjaustyta).
  2. Įtrinkite juos žuvies prieskoniais ir citrinpipiriais.
  3. Palikite bent valandai, kad prieskoniai įsigertų.
  4. Tuomet sudėkite žuvies gabaliukus į skardą, išklotą kepimo folija.
  5. Ant kiekvieno gabaliuko dėkite supjaustytų česnakų ir labai plonų citrinų griežinėlių. Recepto autorė juos dėjo eilėmis: česnakai ir gabalėlis citrinos.
  6. Tuomet per visą skardą berkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus ir krapus.
  7. Galiausiai viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
  8. Uždenkite viršų kepimo folija ir kepkite apie 20 minučių.
  9. Jei mėgstate apskrudusią žuvį, tuomet po tų 20 min. nuimkite nuo viršaus foliją ir dar šiek tiek pakepkite.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Indrė Daniutė

Receptas: Kepta silkė
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 51
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Silkė: 1.00 vnt.
Riešutai: 2.00 valg. š. (smulkintų - graikinių ar žemės)
Saulėgrąžų aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Majonezas: 3.00 valg. š. (Daumantų pikantiško)
Kaip gaminti
  1. Išdarinėkite silkę ir pamirkykite vandenyje apie valandą, kad nebūtų tokia sūri (galima įpilti truputį pieno, tada ji neištyžta).
  2. Šiaudeliais supjaustykite svogūną ir apkepkite iki gelsvumo aliejuje. Į folijos lakštą įpilkite truputį aliejaus, dėkite vieną pusę silkės.
  3. Ant jos uždėkite keptus svogūnus, ant jų užberkite  riešutus ir uždėkite kitą puselę silkės.
  4. Ant silkės užpilkite likusį aliejų.
  5. Foliją stipriai susukite.
  6. Kepti įkaitintoje iki 180*C orkaitėje pusę valandos. Atvėsinkite. Su konditeriniu švirškštu uždėkite majonezą. Skanaus.
  7. Be majonezo tinks Kūčių stalui.

Receptą atsiuntė Jūratė Sarapovienė

Receptas: Silkė su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 64
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir geltona)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š.
Silkė: 2.00 vnt. (filė)
Džiovintos slyvos: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. Aliejuje apkepkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, sudėkite šiaudeliais supjaustytas paprikas.
  2. Slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, paskui nupilkite jį ir susmulkinkite vaisius.
  3. Slyvas, prieš baigdami troškinti, sudėkite į keptuvę su kitomis daržovėmis, sudėkite pomidorų padažą, įberkite pipirų ir druskos.
  4. Atvėsinkite ir užpilkite ant silkės daržoves.

Receptą atsiuntė Janina M.

Receptas: Žuvis su brokoliais
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 30
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 2.00 vnt. (mėgstamos filė)
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (raudona)
Sviestas: 100.00 g (ožkų pieno)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Austrių padažas: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Riešutai: 1.00 g (maltų)
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis šaknies)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į plokščią lėkštę. Nedideliame indelyje sumaišykite kapotus česnakus, tarkuotus imbierus, petražoles, pipirus, riešutus, austrių padažą.
  2. Mišiniu įtrinkite žuvų gabalėlius ir bent 2 val. palikite, kad pasimarinuotų.
  3. Paruoštą žuvį suvyniokite į kepimo popierių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
  4. Popierių praskleiskite ir dar kelias minutes pakepkite, kad žuvis apskrustų. Brokolius nuvalykite, išskirstykite žiedynėliais.
  5. Aitriąją papriką išvalykite sukapokite. Į garų puodą sudėkite brokolius, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir aitriąsias paprikas ir trumpai, kad brokoliai tik suminkštėtų, bet nepakeistų spalvos, pakaitinkite garuose.
  6. Galiausiai į brokolius įmaišykite ožkų pieno sviestą ir patiekite kaip garnyrą prie žuvies.  

 

Receptas: Kepta žuvis su riešutais
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 500.00 g (mėgstamos filė)
Žuvies prieskoniai: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Lazdynų riešutai: 50.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Žuvies filė pabarstykite žuvies prieskoniais, išvoliokite kiaušinio plakinyje, susmulkintuose lazdynų riešutuose ir kepkite keptuvėje ant silpnos ugnies.  

Šokoladas

Jau linksmiau – toms, saldžiamėgėms, ar ne? Be dieviško skonio, šokoladas naudingas dar ir amino rūgštimi triptofanu, skatinančiu serotonino gamybą. Ką jau čia pasakoti – visos žinome, kaip popietę pagražina nors ir mažytis šokolado gabalėlis.

Receptas: Šokoladiniai saldainiai
15 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 16
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Juodasis šokoladas: 200.00 g
Sutirštintas pienas: 180.00 g (saldinto)
Sviestas: 25.00 g (82 proc. riebumo)
Graikiniai riešutai: 75.00 g (75 - smulkintų ir saujelė apibarstymui)
Kaip gaminti
Astos Černės nuotr./Šokoladiniai saldainiai su graikiniais riešutais
Astos Černės nuotr. / Šokoladiniai saldainiai su graikiniais riešutais
  1. Į dubenėlį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą, supilkite saldintą sutirštintą pieną ir sudėkite sviestą. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje kelias minutes, kartais atidarydami dureles ir pamaišydami, kol šokoladas bei sviestas ištirps ir gausite visiškai vientisą masę. Neperkaitinkite ir neužvirinkite.
  2. Įmaišykite smulkintus graikinius riešutus.
  3. Supilkite paruoštą masę į sviestu išteptą ar folija išklotą indą (15x15 cm dydžio), paviršių išlyginkite ir tolygiai apibarstykite saujele smulkintų graikinių riešutų.
  4. Indą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite bent kelias valandas ar per naktį, kol masė bus visiškai sustingusi.
  5. Išimkite iš indo ir labai aštriu peiliu supjaustykite kvadratėliais. Patiekite prie puodelio kavos. Skanaus!

* Galite naudoti bet kokius mėgstamus riešutus arba juos pakeisti kitais norimais priedais, pavyzdžiui, mėgstamų sausainių gabalėliais ar susmulkintu mėgstamu šokoladiniu batonėliu.  

Receptas: Šokoladiniai pyragaičiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.5 / 6
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Juodasis šokoladas: 200.00 g
Sviestas: 200.00 g
Cukrus: 250.00 g (200 - „Dansukker“ cukraus „Farinas“ ir 1 valg. š. - „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“)
Kiaušiniai: 8.00 vnt. (4 - kiaušiniai, 4 - trynių ir 1 - baltymo)
Miltai: 200.00 g
Miltelinis cukrus: 150.00 arbat. š. („Dansukker“)
Avietės: 1.00 valg. š. (1 - 2 sunkos, tinka ir vyšnių)
Žiedlapiai:(rožių arba hortenzijų žiedų) 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Labai gerai išplakite kiaušinius ir trynius su cukrumi „Farinu“. Įsijokite miltus. Išplakite dar sykį.
  2. Ištirpinkite šokoladą su sviestu dubenėlyje, įmerktame į karštą vandenį, ir įmaišykite į kiaušinių masę.
  3. Formeles patepkite sviestu ir pabarstykite kakava. Tešlą supilkite į formeles. 
  4. Kepkite apie 15 min. 200 °C orkaitėje. Ištrauktus iš orkaitės atvėsinkite, tada apverskite ir iškratykite iš formelių.
  5. Cukraus miltelius sumaišykite su uogų sunka ir, jeigu dar reikia, – trupučiu vandens, kad gautųsi tirštas glaistas.
  6. Apliekite juo atvėsusius pyragaičius. Pyragui papuošti kiaušinio baltymą išplakite iki putų, jame pamirkykite gėlių žiedlapius, tada – cukruje.
  7. Kai nudžius, dekoruokite jais kepinius.

Receptas DANSUKKER

 

Receptas: Šokoladinis pyragėlis puodelyje
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 81
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 4.00 valg. š.
Cukrus: 4.00 valg. š.
Kakava: 3.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (¼)
Druska: 1.00 arbat. š. (¼)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (išplaktas)
Pienas: 3.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Karameliniai saldainiai: (nebūtina) 2.00 vnt.
Miltelinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (patiekimui)
Kaip gaminti
  1. Puodelyje (250 ml) šakute sumaišykite miltus, cukrų, kakavos miltelius, kepimo miltelius, druską, išplaktą kiaušinį, pieną ir aliejų iki vientisos masės.
  2. Jei norite, į vidų įspauskite du karamelinius saldainius.
  3. Dėkite puodelį į mikrobangų krosnelę ir kepkite 1–2 minutes, patikrindami kas 30 sek.
  4. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš pyragėlio, jis turi būti švarus.
  5. Apibarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite šiltą.
Receptas: Pieninio šokolado sūrio tortas
16 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.9 / 43
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sausainiai: 250.00 g (šokoladinių - pvz. „Selga“ - pagrindui)
Sviestas: 320.00 g (150 - pagrindui ir 170 - riešutiniam užpilui)
Grietinėlė: 125.00 ml (riebios - riešutiniam užpilui)
Likeris: 1.00 valg. š. (kreminio kavos (pvz., „Damų“) - įdarui)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Kava: 1.00 arbat. š. (tirpios miltelių - įdarui)
Šokoladas: 250.00 g (pieninio - įdarui)
Sūris: 650.00 g (kreminio - įdarui)
Kakava: 3.00 valg. š. (miltelių - įdarui)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5 - įdarui ir 0,5 - riešutiniam užpilui)
Cukrus: 250.00 g (įdarui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (didelių - įdarui)
Rudasis cukrus: 170.00 g (riešutiniam užpilui)
Grietinė: 125.00 ml (įdarui)
Graikiniai riešutai: 230.00 g (riešutiniam užpilui)
Kaip gaminti
  1.  Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo folija išklokite 22 cm skersmens kepimo indą atsegamais kraštais.Šokoladinius sausainius susmulkinkite iki trupinių. Sumaišykite su tirpintu sviestu.
  2. Paruošta mase išklokite kepimo indo dugną ir sieneles.
  3. Kepkite torto pagrindą įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
  4. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 ºC.
  5. Paruoškite torto įdarą
  6. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite grietinę, kreminį kavos likerį, vanilės ekstraktą ir tirpios kavos miltelius.
  7. Šokoladą ištirpinkite ant „garų vonelės“ ar mikrobangų krosnelėje. Atidėkite į šalį, kol atvės.
  8. Kreminį sūrį, kakavos miltelius ir druską sudėkite į didelį dubenį. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.
  9. Suberkite į kreminio sūrio masę cukrų ir vėl išplakite.
  10. Toliau plakdami, lėtai supilkite tirpintą atvėsusį šokoladą.
  11. Supilkite grietinės masę. Išplakite.
  12. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę šiek tiek paplakdami.
  13. Paruoštą įdarą supilkite į atvėsusį šokoladinio torto pagrindą.
  14. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 70–75 minutes, kol torto kraštai bus tvirti, o centras, pajudinus kepimo indą, šiek tiek judės.
  15. Atvėsinkite, tuomet suvyniokite į maistinę plėvelę ir per naktį palaikykite šaldytuve.Kitą dieną, išėmę tortą iš šaldytuvo, palikite jį maistinėje plėvelėje, kol atšils iki kambario temperatūros.
  16. Paruoškite graikinių riešutų užpilą
  17. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
  18. Graikinius riešutus paskleiskite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepkite įkaitintoje orkatėje apie 7–10 minučių, kol gražiai apskrus.
  19. Išimkite riešutus iš orkaitės ir atvėsinkite.
  20. Sviestą ir rudąjį cukrų sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol cukrus ištirps.
  21. Supilkite grietinėlę, suberkite druską ir kaitinkite toliau, kol masė užvirs ir šiek tiek sutirštės. Nekaitinkite labai ilgai, vos kelias minutes, kitaip atvėsusi karamelė bus kieta, o šiuo atveju reikia, kad ji išliktų minkštos konsistencijos.
  22. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite masę atvėsti.
  23. Į atvėsusią masę suberkite riešutus ir išmaišykite.
  24. Paruoštu užpilu apliekite tortą.
  25. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skanaus!

 

Vištiena ir kalakutiena

Šaltuoju laikotarpiu jos naudingesnės už kitas mėsos rūšis, nes irgi prisideda prie laimės hormono gamybos. Tik reikėtų prisiminti, kad naudingiausia vištieną ir kalakutieną valgyti su rūgščiu padažu (kad ir močiutės bruknių ar spanguolių uogiene).

Taip pat skaitykite: Netikėtos priežastys, kodėl užklumpa depresija

Receptas: Vištiena, įdaryta feta ir džiovintais pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 13
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 1.00 vnt.
Fetos sūris: 150.00 g
Džiovinti pomidorai: 4.00 vnt. (aliejuje)
Bazilikai: 1.00 valg. š. (kapoti)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite džiovintus pomidorus, sumaišykite su smulkinta feta ir bazilikų lapeliais. Krūtinėlę padalykite pusiau ir įtrinkite malta paprika, druska bei pipirais. Įpjaukite kišenę, į ją prikimškite paruoštos fetos bei pomidorų masės ir susekite dantų krapštukais.
  2. Vištieną apkepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi, tuomet uždenkite ir ant vidutinės ugnies dar kepkite po 5 minutes iš abiejų pusių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptas: Vištiena su šparaginėmis pupelėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 14
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (viščiukų blauzdelių)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtųjų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st. (0,5)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (1,5)
Apelsinai: 1.00 vnt. (0,5 nutarkuotų žievelių ir sulčių)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 nutarkuotų žievelių)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Šparaginės pupelės: 1.00 vnt. (pakuotė šaldytų)
Balzaminis padažas: mėgstamo pagal skonį 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Viščiukų blauzdeles nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Mėsą nupjaustykite nuo kaulų, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  3. Paruoškite marinatą: apelsino ir citrinos žieveles nutarkuokite ir sumaišykite su išspaustomis apelsino sultimis, aliejumi, garstyčiomis, balzaminiu actu, aitriąją paprika.
  4. Marinatu užpilkite mėsą ir palaikykite apie valandą. Tada iškepkite ant grotelių ir sudėkite į lėkštes.
  5. Šparagines pupeles atšildykite, pakaitinkite garuose ir patiekite šalia vištienos. Apšlakstykite balzaminiu padažu.

Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).  

Receptas: Vištienos maltinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 10
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (filė)
Kviečiai: (indelis - daigintų) 1.00 st.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Šalavijai: 1.00 valg. š. (žiupsnelis)
Džiūvėsiai: 1.00 st. (saujelė)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotos žievelės)
Prieskoniniai žalumynai: 4.00 valg. š. (keli šaukštai įvairių smulkintų žalumynų - krapų, petražolių, salierų lapkočių)
Kaip gaminti
  1. Vištieną nuplaukite, supjaustykite labai mažais gabalėliais.
  2. Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite svieste ir atvėsinkite.  Vištieną ir atvėsintus keptus svogūnus krėskite į dubenį, išmaišykite plaktą kiaušinį, šalavijus, gerai nuplautus ir nuvarvintus daigus, pagal skonį berkite druskos, nutarkuotos citrinos žievelės ir pipirų.
  3. Iš paruoštos masės formuokite norimo dydžio ir formos maltinukus, juos išdėliokite didelėje lėkštėje ir 10 min. palaikykite šaldytuve, kad sustingtų.
  4. Maltinukus kepkite gerai įkaitintuose riebaluose arba orkaitėje be riebalų, kol dailiai pagels ir pakvips. Jeigu kepsite riebaluose, nepamirškite nusausinti jų pertekliaus popieriniu rankšluostėliu.
  5. Tiekite gausiai apibarsčiusi kapotais šviežiais žalumynais.
Receptas: Cinamoniniai vištienos paplotėliai su mėtomis
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 500.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kuskusas: 5.00 valg. š. (virto)
Mėtos: 1.00 sauja (ryšulėlis šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Jogurtas: 500.00 ml (natūralaus)
Kaip gaminti
  1. Nuplautas, nusausintas mėtas susmulkinkite.
  2. Mėsą, nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sumalkite. Įmuškite kiaušinį, suberkite virtą kuskusą, smulkintas mėtas, pagal skonį cinamono, druskos, gerai suminkykite.
  3. Iš gautos masės suformuokite vienodo dydžio ovalius paplotėlius, po porą minučių iš abiejų pusių apkepkite karštuose riebaluose ir sudėkite į karščiui atsparų stiklinį indą.
  4. Supilkite jogurtą, pagal skonį įberkite druskos. Apie pusvalandį troškinkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Receptas: Kalakutienos apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 7
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištienos sriuba: (konservuotos, nedidelė skardinė) 400.00 g
Kalakutiena: 400.00 g (puodelis nedideliais gabalėliais pjaustytos krūtinėlės)
Vištienos sultinys: 1.00 st. (0,5)
Pievagrybiai: 100.00 g
Ryžiai: 1.00 st. (0,5 ilgagrūdžių)
Petražolės: 1.00 valg. š. (susmulkintų)
Kaip gaminti

1. Sriubą atskieskite sultiniu, užvirinkite, suberkite smulkiai supjaustytus grybus, truputį pavirkite ir nukaiskite.

2. Karštą skystį sumaišykite su mėsa, ryžiais ir petražolėmis. Viską sukrėskite į apkepo indą, gerai uždenkitei ir kepkite 170 °C orkaitėje 40 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Kalakutienos kepsneliai su salotomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 8
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Faršas: 400.00 g (kalakutienos - kepsneliams)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (kepsneliams)
Manai: 2.00 valg. š. (kepsneliams)
Džiovinti pomidorai: 7.00 vnt. (3 -4 - kepsneliams ir salotoms)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepsneliams ir salotoms aliejaus likusio nuo džiovintų pomidorų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji - kepsneliams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (kepsneliams ir salotoms)
Pomidorai: 5.00 vnt. (vyšniniai - salotoms)
Agurkai: 1.00 vnt. (pusės ilgavaisio)
Salotos: 200.00 g (įvairių - salotoms)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - salotoms)
Parmezano sūris: 3.00 valg. š. (3 - 4 salotoms)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (salotoms)
Prieskoniniai žalumynai: 5.00 g (pagal skonį - salotoms)
Kaip gaminti

1. Į faršą įmuškite kiaušinį, suberkite manų kruopas, sudėkite smulkintus džiovintus pomidorus, įberkite pipirų, druskos ir gerai išmaišykite.

2. Šlapiomis rankomis formuokite pailgus kepsnelius ir kepkite aliejuje, kol gražiai parus. Didesniame dubenyje suplėšykite salotas, sudėkite pjaustytus vyšninius pomidorus, agurką ir džiovintus pomidorus.

3. Apšlakstykite aliejumi, citrinų sultimis, pabarstykite pipirais, druska ir prieskoninėmis žolelėmis. Išmaišykite ir pabarstykite parmezanu. Kepsnelius sudėkite prie ar į salotas ir iš karto tiekite.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Receptas: Kepta kalakutiena su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.8 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kalakutiena: 1.00 kg (filė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Cukinijos: 1.00 vnt. (maždaug 20cm)
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Majonezas: 100.00 g
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti pagal skonį)
Aliejus: 4.00 arbat. š. (šlakelis)
Kaip gaminti

1. Supjaustytą kalakutienos filė apibarstykite paukštienos prieskoniais ir sudėkite į truputį aliejumi pateptą kepimo formą.

2. Mėsą apdėkite daržovėmis: pusžiedžiais supjaustytais svogūnais, riekelėmis supjaustyta cukinija ir savo nuožiūra susmulkinta paprika. Daržovių sluoksnį pabarstykite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Viską apiberkite tarkuotu sūriu ir majonezu. Majonezas geriausia tiktų liesesnis.

3. Atsikirpkite folijos ir kepimo formą su paruoštu turiniu uždenkite. Šaukite viską į iki 180 ºC įkaitintą orkaitę 50 minučių.

4. Iškepusią kalakutieną negailėdami apiberkite kapotais žalumynais, garnyrui patiekite virtų bulvių ar bulvių košės, žalių arba marinuotų agurkų.

Šaltinis: JI24.lt

Receptas: Kalakutienos vyniotinis su džiovintais vaisiais ir vyšniniu mango padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.2 / 6
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kalakutiena: 700.00 g (didelės krūtinėlės)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (sausų)
Paprikos: 20.00 g (1 valg. š. - rūkytos)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (0,5 - džiovintos)
Sezamų druska Gomasio:(0,5) 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Džiovinti abrikosai: 1.00 sauja (įdarui)
Spanguolės: 1.00 st. (sauja džiovintų arba vyšnių - įdarui)
Džiovintos slyvos: 1.00 st. (sauja - įdarui)
Raugeršknės: (džiovintų - įdarui) 1.00 valg. š.
Džiovinti pomidorai: 2.00 vnt. (2 valg. š. - įdarui)
Maskarponės sūris: 150.00 g (įdarui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (įdarui ir padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (įdarui ir padažui)
Vyšnios: 300.00 g (be kauliukų - padažui)
Mangas: 1.00 vnt. (padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Actas: 1.00 valg. š. (ryžių - padažui)
Brendis: 30.00 ml (padažui)
Apelsinai: 2.00 vnt. (70 ml - sulčių - padažui)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Kaip gaminti

Sezamų druska „Gomasio“ – tai japoniški prieskoniai, susidedantys vos iš 2 ingredientų – sezamų ir druskos. Maišoma santykiu 20:3 (recepto autorė maišė 100 g sezamų su 15 g druskos). Sezamai pakepinami ir sugrūdami su druska (geriausia – jūros).

Gaminimas:

  1. Mėsą įpjaukite, šiek tiek pamuškite, kad ji būtų gana plona ir būtų lengva susukti.
  2. Prieskonius sumaišykite su aliejumi ir jais įtrinkite mėsą.
  3. Palikite bent valandai marinuotis.
  4. Vaisius ir česnakus susmulkinkite, sumaišykite su pomidorais ir maskarpone, pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Gauta mase įdarykite mėsą, susukite ir apsukite virvele, kad kepant neišsiskleistų.
  6. Mėsą kepkite ~1 valandą, 200 laipsnių orkaitėje.
  7. Mangą supjaustykite, apkepkite su cukrumi, tada įdėkite medaus, jam išsilydžius sudėkite vyšnias ir gerai įkaitinus supilkite brendį.
  8. Viską pavirkite porą minučių ir sutrinkite trintuvu.
  9. Apelsinų sultis sumaišykite su krakmolu ir atsargiai, nuolat maišydami supilkite į padažą, viską pavirkite dar porą minučių.
  10. Padažas, pagal skonį, pagardinamas druska ir šviežiai maltais pipirais.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Žemės riešutai

Iš tikrųjų jie priklauso ankštinių šeimai ir yra ne riešutai, o sėklos, tačiau juose itin gausu vitamino PP ir triptofano, taigi grauždamos riešutėlius pasijusite nebūtinai kaip žvitrios voverės, bet pasaulis nebeatrodys nykiai pilkas. Tik nepadauginkite: dietologai rekomenduoja užkandžiaujant sugraužti 10–20 riešutų.

Receptas: Žemės riešutų sviestas
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Riešutai: 200.00 g (žemės)
Riešutų aliejus 50.00 ml
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Nuplaukite riešutus, nuvarvinkite, paskleiskite ant popieriumi išklotos skardos ir skrudinkite 200°C temperatūros orkaitėje maždaug valandą, atvėsinkite. Jei skrudinate riešutus su luobelėmis, jas pašalinkite.

2. Sutrinkite riešutus virtuvės kombainu. Įpilkite šlakelį riešutų aliejaus. Įberkite cukraus – pagaminsite saldų sviestą, arba žiupsnelį druskos.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Receptas: Dvispalvis keksas su žemės riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 200.00 g (kvietinių)
Cukrus: 200.00 g
Pienas: 50.00 ml
Kakava: 20.00 g
Riešutai: 150.00 g (žemės)
Aliejus: 100.00 ml
Miltelinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi. Baltymus išplakite iki standžių putų.

2. Į trynius supilkite aliejų, paplakite, tada berkite miltus, kepimo miltelius, supilkite pieną ir gerai išmaišykite.

3. Riešutus paskrudinkite orkaitėje ir padalinkite perpus. Pusę pasilikite pabarstyti ant kekso viršaus.

4. Į tešlą sudėkite dalį  riešutų, sukrėskite baltymus ir išmaišykite.

5. Kepimo formą ištepkite sviestu (galima ir aliejumi).

6. Tešlą padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį supilkite į kepimo formą, kitą dalį sumaišykite su kakava ir supilkite ant viršaus.

7. Viršų pabarstykite likusiais riešutais. Kepkite apie 40 minučių 200 laipsnių karščio orkaitėje.

8. Kai iškeps, palaukite, kol atvės ir apibarstykite milteliniu cukrumi.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Receptas: Žemės riešutų čatnis
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žemės riešutai: 1.00 sauja (be žievelių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Žuvų padažas: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės žaliosios citrinos sultys)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (džiovintos)
Kalendros: 1.00 valg. š. (švieži lapeliai)
Kaip gaminti
  1. Žemės riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sutrinkite.
  2. Svieste pakepinkite cukrų, žuvų padažą, supilkite žaliosios citrinos sultis ir suberkite džiovintas aitriasias paprikas.
  3. Kai prieskoniai pakvips, suberkite žemės riešutus, viską gerai išmaišykite.
  4. Čatnį nukelkite nuo ugnies ir pagardinkite smulkintais šviežiais kalendrų lapeliais.

Plačiau skaitykite „3 labai gardžių čatnių receptai“

Receptas: Vištiena su aštriu žemės riešutų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.5 / 13
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio - sukapoto)
Česnakai: 1.00 skiltelės (smulkiai sukapota)
Paprikos: 1.00 vnt. (žalioji - sukapota)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (aukščiausios rūšies)
Vištiena: 1.00 kg (gabalėlių aukščiausios rūšies, be kaulo)
Sviestas: 150.00 g (žemės riešutų)
Vištienos sultinys: 2.00 puodelis (500 ml)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (kurkumos)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (grūdelių)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Raudonieji pipirai: (gabalėlių) 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų - pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
  2. Į gilią keptuvę įpilkite 1 šaukštą aliejaus ir ant vidutiniškai kaitrios ugnies kepinkite svogūnus, česnakus ir saldžiąsias paprikas, kol suminkštės ir pasidarys bemaž permatomi.
  3. Išimkite iš keptuvės daržoves ir padėkite atskirai. Supilkite į keptuvę likusį aliejų ir apkepinkite vištienos gabalėlius iš abiejų pusių. Sudėkite anksčiau apkepintas daržoves.
  4. Tada į mažą prikaistuvį dėkite žemės riešutų sviestą, supilkite sultinį, suberkite ciberžolių miltelius, kalendras, kmynus, raudonųjų pipirų gabalėlius, druską, pipirus ir kaitinkite ant lėtos ugnies.
  5. Kaitinkite ir maišykite, kol gerai susimaišys (apie 5 minutes).
  6. Vištienos gabalėlius sudėkite į karščiui atsparų indą ir apipilkite padažu. Kepkite, kol vištiena pasidarys labai minkšta (apie 30 minučių).

Receptą atsiuntė Rūta Kniežaitė

 

Lašiniai

Strateginis žiemos žūklės mėgėjų ir medžiotojų produktas tiks ir jų žmonoms, nes yra puikus antidepresantas dėl tam tikros polinesočiosios rūgšties. Įdomu – pasirodo, lašiniai (ką blogo apie juos bekalbėtų žaliavalgiai) padeda mums greičiau atsigauti po streso, atsipalaiduoti ir nuvyti niūras mintis. (O mes galvojome, kad linksmučiai vyručiai grįžta iš žūklės dėl tam tikrų gėrimų poveikio, ar ne? Ir dėl lašinių, pasirodo...)

Receptas: Naminiai džiovinti lašinukai
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.4 / 8
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Šviežių lašinių paltis 10.00 kg
Druska: 1.00 kg
Cukrus: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Šviežius lašinius pirmiausia ištrinkite cukrumi, kad paraustų. Paskui įtrinkite druskos, prieskonių ir smulkintų česnakų mišiniu.

2. Įdėkite į didelį indą, pridenkite drobe ir laikykite vėsiai 10 dienų. Jei paltys kelios, jas vis apkeiskite vietomis, vis palaistykite atsiradusiu skysčiu.

3. Po 10 dienų ištraukite iš indo, apriškite marle ir pakabinkite sausai, kad džiūtų.

4. Maždaug po mėnesio galima šaltai rūkyti. Bet mes valgome žalius – taip sveikiau. Man skaniausi džiovinti 2 mėnesius.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Receptas: Pyragėliai su lašinukais ir kopūstais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
3.8 / 19
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (300 g - kvietinių ir 200 g - rupių kvietinių)
Pienas: 250.00 ml
Mielės: 30.00 g (šviežios)
Sviestas: 70.00 g
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Kopūstai: 500.00 g (pusė nedidelio - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Lašiniai: šalto rūkymo - įdarui 100.00 g
Kmynai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Miltus persijokite į dubenį, jų viduryje padarykite duobutę, į ją sutrupinkite mieles ir supilkite pašildytą pieną. Maišykite mediniu šaukštu, kol tešla bus grietinės tirštumo. Uždenkite ir kildykite šiltai 20 minučių.

2. Sviestą ištirpinkite, atvėsinkite, įmuškite kiaušinį, trynį, suberkite druską, cukrų ir išsukite.

3. Gautą masę sukrėskite ant pakilusios tešlos, gerai išmaišykite šaukštu, suvoliokite į rutulį ir leiskite dar pakilti apie pusvalandį.

4. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite, lašinukus supjaustykite kubeliais, nuvalytą kopūstą – šiaudeliais.

5. Keptuvėje pakepinkite lašinukus, suberkite svogūnus, paskui kopūsto šiaudelius, pabarstykite kmynais, maltais pipirais, pasūdykite ir kepkite, kol kopūstai suminkštės.

6. Iš tešlos iškočiokite maždaug 0,5 cm storio lakštą, jį supjaustykite delno dydžio kvadratais.

7. Ant kiekvieno jų krėskite po šaukštą įdaro, perlenkite ir sulipdykite kraštus.

8. Pyragėlius sudėkite į kepimo popieriumi ištiestą ir riebalais pateptą skardą ir palikite apie 20 minučių.

9. Pakilusius aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite 220 laipsnių orkaitėje apie 15–20 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Receptas: Žagarės lašiniuočiai
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.3 / 35
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pienas: 250.00 ml
Sviestas: 100.00 g
Cukrus: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 - tešlai ir 1 - plakinio bandelėms aptepti)
Miltai: 560.00 g (500 - tešlai ir 60 - bandelių paruošimui)
Mielės: 2.00 arbat. š. (2.5 - sausų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (1 - 2)
Lašiniai: (100 - 200) 100.00 g
Pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Kaip gaminti
  1. Pirmiausiai paruoškite mielinę tešlą. Kiaušinius gerai ištrinkite su cukrumi ir druska. Įmaišykite minkšto sviesto ir pašildyto pieno.
  2. Į miltus suberkite mieles ir šią masę supilkite į kiaušinių masę. Viską gerai išminkykite. Apdenkite švariu rankšluosčiu ir padėkite šiltai, kad mielinė tešla pakiltų.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus. Skardą ištepkite riebalais ir apibarstykite miltais.
  4. Pakilusią tešlą padalinkite į saujos dydžio gabaliukus.
  5. Pasiruoškite įdarą: smulkiai supjaustykite lašinukus ir svogūnus į kvadratėlius, ir, įbėrę pipirų, gerai išmaišykite. 
  6. Iš mielinės tešlos gabaliukų suformuokite blynelius. Į blynelių vidurį dėkite šaukštą paruošto įdaro ir, užlenkę blynelio kraštus, juos suspauskite. Pastatykite ir suformuokite bandelę taip, kad suspaudimas būtų per bandelės vidurį (forma turėtų būti panaši į kibino formą). Taip paruoškite visas bandeles. Bandeles sudėkite į skardą palikdami tarp kiekvienos šiek tiek vietos, nes bandelės dar pakils.
  7. Palikite bandeles skardoje pastovėti 10-15 min., kad pakiltų.
  8. Prieš dedant į orkaitę, bandeles aptepkite kiaušinio plakiniu – tai suteiks bandelėms auksinį atspalvį ir neleis joms sutrūkinėti.
  9. Kepkite orkaitėje, kol gražiai pagels.

Skanaus!

Recepto autorė: Viktorija Ramašauskaitė  

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką