-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Saldus pasiūlymas: gal ir bjaurūs, bet labai skanūs sausainiai

Jei maistą rinktumėmės ar gamintume tik vadovaudamiesi „gražu/negražu“ principu, dalis patiekalų atsidurtų nemalonėje. Patys pagalvokit, ar labai jau graži ta „pizza margherita“ ar „risotto“ (Lietuvoje dar žinomas kaip daugiaryžis)? Nemalonėje, ko gero, atsidurtų ir šie itališki sausainiai, kurie nėra išvaizdūs, tačiau skanūs!
Sausainiai „Brutti ma buoni“
Sausainiai „Brutti ma buoni“ / Vida Press nuotr.

Itališkai jie taip ir vadinasi – brutti ma buoni, tai yra bjaurūs/negražūs, bet skanūs. Savo išvaizda jie kiek primena neaiškias rupaus smėlio ar žvyro krūveles (priklaisomai nuo to, kiek smulkiai sumalti riešutai), tačiau užtenka atsikąsti tokio kepinuko ir darsyk supranti, kad ne visi geri dalykai šiame pasaulyje būtinai gražiai atrodo... Pagaliau, dar viena puiki šių sausainių savybė – jiems reikia vos kelių produktų. Tad pats metas kepti, ar ne?

Vida Press nuotr./Sausainiai „Brutti ma buoni“
Vida Press nuotr.

Sausainiai brutti ma buoni

Ingredientai (apie 20 nemažų sausainių):

  • 4 didelių kiaušinių baltymai;
  • 150 g lazdyno riešutų;
  • 200 g cukraus pudros;
  • druskos.

Galimi papildomi priedai:

  • 2 arbat. šaukšt. tirpios kavos;
  • 100 g kokybiško juodojo šokolado.

Gaminimas:

1. Pirmiausia pasiruoškite riešutus – juos reikės pakepinti ir rupiai sumalti. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi ir vienu sluoksniu berkite riešutus. Kepkite apie 7-10 min, kartais pamaišydami. Riešutų luobelė turi atšokti, o virtuvė skaniai pakvipti. Ištraukite skardą iš orkaitės ir, riešutams šiek tiek atvėsus, trinkite juos tarp rankų (arba pabėrę ant rankšluosčio ir uždengę kitu), kol luobelė atsiskirs (jei šiek tiek jos liko, nieko tokio, nevarkite ir negremžkite). Dėkite riešutus į elektrinį smulkintuvą ir malkite iki rupių trupinių.

2. Rankiniu arba elektriniu plaktuvu dideliame dubenyje iki putų išplakite kiaušinių baltymus su druska. Beje, labai svarbu, kad ir dubuo, ir plaktuvas būtų sausi ir be jokių riebalų likučių. Dalimis pilkite cukraus pudrą ir plakite tol, kol masė bus standi ir blizganti.

3. Į kiaušinių-cukraus plakinį atsargiai supilkite riešutų trupinius, išmaišykite. Jei naudojate ir papildomus priedus, pats metas įmaišyti ir juos.

4. O dabar turite 2 pasirinkimus, nuo to priklausys, ar jūsų sausainiai bus graženės, ar kiek prastesnės formos. Jei sausainius kepate iš pagrindinių produktų, be priedų ir norite jų gražesnių, tuomet krėskite gautą masę į storadugnį puodą ir kaitinkite ant labai labai mažos ugnies apie 15 min., atidžiai nuolat maišydami. Tai labai svarbu, antraip masė prisvils. Jei sausainių formą ne tokia svarbi, tingisi ar bijote sugadinti tai, ką pradėjote, galite šį žingsnį praleisti.

Vida Press nuotr./Sausainiai „Brutti ma buoni“
Vida Press nuotr.

5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir šaukštu dėkite ant jos nedidelius kauburėlius. Įkaitinkite orkaitę iki 150 C ir dėkite į ją skardą. Kepkite sausainius 30-35 min, kol švelniai paruduos. Į kepimo pabaigą atidžiai stebėkite, nes gali imti svilti.

6. Laikykite sausainius kambario temperatūroje iki savaitės (na taip, tai teorinis patarimas, nes jie dingsta žymiai greičiau!).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius