Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saldžiosios savaitgalio idėjos: „Tinginio“ variacijos

Bėgame, lekiame, skubame, griūname, keliamės ir vėl tekinomis skubame pirmyn – toks šiandien yra daugelio mūsų gyvenimas. Kai labai pavargstame, akimirkai sustojame ir suprantame, kad norisi tik vieno – patingėti. Štai tokioms dienoms ir yra sukurtas „Tinginys“. Tingioms tinginių dienoms pasaldinti...
Tinginių skruzdėlynas
Tinginių skruzdėlynas / Astos Černės nuotr.

Paprastą kakavinį „Tinginį“ ruošdavo ir mūsų mamos, ir močiutės, ir gal net promočiutės – šis receptas ėjo iš lūpų į lūpas, iš rankų į rankas, kol pasiekė mūsų dienas. Sakoma, kad deserto pavadinimas taip pat turi savo istoriją. Tokį „Tinginį“ gamindavo tik tingiausios šeimininkės, tingėdavusios išsikepti naminių biskvitų ar sausainių, todėl naudodavusios pirktinius. Ką gi, jei jau taip, tuomet turėtume padėkoti toms tingioms moterims, kurių dėka šiandien turime puikų desertą – ir laiko sutaupome, ir dar patingėti spėjame.

„Tinginio“ variacijų šiandien, žinoma, jau kur kas daugiau: karameliniai, su riešutais, su džiovintais vaisiais, su krekeriais ar sluoksniuota tešla... Visi šie receptai paprasti kaip dukart du, greiti kaip vienas du trys, o jau neišpasakyto skanumo...

Tai, kad tinginys dar ir šiandien yra toks populiarus, tik patvirtina vieną tikrą tiesą: dažnai „mažiau yra daugiau“. Kartais tikrai nebūtina virtuvėje praleisti trijų valandų, kad šeimą ar sugužėjusius svečius nustebintume gardžiu desertu prie puodelio kavos.


► Tai tikriausiai pats paprasčiausias „Tinginys“, tiksliau – toks, kokį ruošdavo mūsų mamos ir močiutės. Jis sukelia nostalgiją, primena vaikystės dienas, todėl yra dar žavesnis ir skanesnis.

Pagal šį receptą pagamintas „Tinginys“ nėra labai saldus, sodriai kakavinis, todėl, jei mėgstate saldesnius desertus, galite įberti šiek tiek daugiau cukraus. Na, o jei norite dar labiau šokoladinio „Tinginio“, įberkite žiupsneliu daugiau kakavos. 

Kakavinis tinginys
Receptas: Paprasčiausias kakavinis „Tinginys“
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 246
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 360.00 g („Selga“, „Gaidelis“ arba kiti)
Sviestas: 75.00 g (82 proc. riebumo)
Pienas: 90.00 ml
Cukrus: 50.00 g
Kakava: 20.00 g (tamsi, geriausia – šokoladinė)
Vanilė: 5.00 ml (½ arb. š. vanilės ekstrakto)
Kaip gaminti
  1. Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  2. Į prikaistuvį sudėkite sviestą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kartais pamaišydamos, kol sviestas ištirps. Supilkite pieną, suberkite cukrų ir kakavą. Toliau kaitinkite, pamaišydamos, kol cukrus ištirps ir masė užvirs. Masei pradėjus tirštėti, ugnį išjunkite ir prikaistuvį nukelkite nuo ugnies. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
  3. Masę kelioms minutėms palikite truputį atvėsti. Tuomet suberkite į ją laužytus sausainius ir gerai sumaišykite, kad visi sausainiai apsiveltų.
  4. Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
  5. Nuimkite maistinę plėvelę, supjaustykite pyragą norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
Suskleisti

► „Tinginys“ su karamele ir riešutais saldesnis yra šiek tiek minkštesnis už kakavinį. Tačiau šį saldumą čia puikiai prislopina riešutai (geriau jų būtų ne vienos rūšies). Dalį riešutų, jei mėgstate, galite pakeisti džiovintais vaisiais. 

Karamelinis tinginys su riešutais
Receptas: „Tinginys“ su karamele ir riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 78
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 360.00 g („Selga“, „Gaidelis“ arba kiti)
Sviestas: 130.00 g (82 proc. riebumo)
Sutirštintas pienas: 400.00 g (karamelizuotas „Rududu“)
Vanilė: 5.00 ml (½ arb. š. vanilės ekstrakto arba romo ekstrakto)
Migdolai: 100.00 g (galite keisti kitais mėgstamais riešutais)
Lazdynų riešutai: 100.00 g (galite keisti kitais mėgstamais riešutais)
Graikiniai riešutai: 50.00 g (galite keisti kitais mėgstamais riešutais)
Kaip gaminti
  1. Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  2. Karamelizuotą sutirštintą pieną ir sviestą per naktį palaikykite vienodoje kambario temperatūroje. Kitą dieną elektriniu plaktuvu abu šiuos produktus išplakite iki vientisos masės. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
  3. Nuplaukite ir gerai nusausinkite riešutus. Jei norite, galite juos šiek tiek pasmulkinti, perskelti į dvi dalis. Suberkite paruoštus riešutus ir sulaužytus sausainius į karamelinę masę. Gerai išmaišykite, kad visi produktai apsiveltų.
  4. Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
  5. Nuimkite maistinę plėvelę, labai aštriu peiliu supjaustykite pyragą norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
Suskleisti

► Tai visiškai kitoks, netgi netikėtas „Tinginio“ receptas. Galima sakyti – beveik sveikuoliškas „Tinginys“. Kadangi jam nereikia nei sutirštinto saldinto pieno, nei karamelizuoto sutirštinto pieno, saldumo suteikia tik cukrus, kurio kiekį, vis paragaudamos, galite pakoreguoti pagal savo skonį. Varškės tinginį gardinkite tik mėgstamais džiovintais vaisiais, įberkite ir riešutų. Šis „Tinginys“ gana minkštas, todėl geriau laikykite šaldytuve. Išimkite jį tik prieš patiekdamos į stalą. 

Varškės tinginys
Receptas: Varškės „Tinginys“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 295
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 180.00 g („Selga“, „Gaidelis“ arba kiti)
Sviestas: 100.00 g
Cukrus: 100.00 g
Varškė: 180.00 g (pusriebė)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Razinos: 50.00 g (auksinės)
Žemės riešutai: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  2. Minkštą kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi iki purios masės. Varškę pertrinkite iki vientisos masės ir įmaišykite į sviesto ir cukraus plakinį. Suberkite vanilinį cukrų.
  3. Džiovintus abrikosus ir auksines razinas perliekite verdančiu vandeniu. Gerai nusausinkite. Abrikosus perpjaukite į kelias dalis. Riešutus taip pat nuplaukite ir nusausinkite.
  4. Suberkite laužytus sausainius, džiovintus vaisius ir riešutus į varškės masę. Gerai sumaišykite.
  5. Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
  6. Nuimkite maistinę plėvelę, labai aštriu peiliu supjaustykite norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
Suskleisti

► Iš pirmo žvilgsnio „Tinginių skruzdėlynas“ yra kaip du vandens lašai panašus į „Tinginio“ su karamele ir riešutais receptą. Taip, dalis tiesos šiuose žodžiuose yra. Tačiau šiam desertui naudojami ne sviestiniai sausainiai, o krekeriai. Dėl jų desertas būna kiek tiek kitokios konsistencijos, traškesnis. Jei norite, šį skanėstą galite pagardinti tiek džiovintais vaisiais, tiek riešutais. 

„Tinginių skruzdėlynas“
Receptas: „Tinginių skruzdėlynas“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 45
Receptas
Ingredientai
Sutirštintas pienas: 400.00 g (karamelizuotas „Rududu“)
Sviestas: 100.00 g (82 proc. riebumo)
Sausainiai: 300.00 g (nesūdyti krekeriai)
Vanilė: 5.00 ml (½ arb. š. vanilės ekstrakto)
Kaip gaminti
  1. Karamelizuotą sutirštintą pieną ir sviestą per naktį palaikykite vienodoje kambario temperatūroje. Kitą dieną elektriniu plaktuvu abu šiuos produktus išplakite iki vientisos masės. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
  2. Į išmaišytą masę įberkite krekerius.
  3. Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol tinginys sustings. Galite palaikyti ir šiek tiek ilgiau, jei norite, kad krekeriai labiau suminkštėtų.
  4. Nuimkite maistinę plėvelę, supjaustykite pyragą norimais gabalėliais ir tiekite į stalą. Skanaus!
Suskleisti

► Štai šiam desertui pagaminti reikia daugiausia laiko. Ypač daug jo suryja sluoksniuotos tešlos pjaustymas juostelėmis ir pats kepimo procesas. O kur dar gana ilgas laukimas, kol bus galima paragauti šio puikaus deserto?.. Kita vertus, jo skonis tikrai primeną gardųjį „Napoleono“ tortą, o dėl tokio „Tinginio“, neabejojame, visos sutiktume paaukoti dar šiek tiek brangaus savo laiko. Tokį desertą, dailiai papuošusios jį, drąsiai galite dėti ant šventinio stalo. Šis „Tinginys“ puikiausiai pakeistų bet kokį tortą! (Receptas iš tinklaraščio „IRRI style“.)

Tinginių tortas „Napoleonas“
Receptas: Tinginių tortas „Napoleonas“
10 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 335
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g (200 - 300 g kambario temperatūros, 82 proc riebumo)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (naminis ekstraktas (gaminamas iš vanilės ankščių ir romo))
Sutirštintas pienas: 380.00 g (saldintas)
Kaip gaminti

Tešlos juostelių paruošimas:

  1. Sluoksniuotos bemielės tešlos lakštelius supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis išilgai, kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200-220 laipsnių karščio iki dailiai apskrus. Atvėsinkite.
  2. Saujelę iškeptų juostelių atidėkite į šoną papuošimui.

Kremui:

  1. Inde išsukite iki purumo minkštą sviestą, supilkite sutirštintą pieną - vėl išsukite iki vientisos masės, įpilkite vanilės ekstrakto (arba konjako) - išmaišykite.

Vyniotinio lipdymas:

  1. Kremo šiek tiek paskleiskite ant maistinės plėvelės (plėvelės turi būti nemažai, kad būtų galima laisvai suglausti į vieną kupstą visas suteptas kremu tešlos juosteles), per juostelių ilgį ir plotį tiek kiek juostelių sudėsite.
  2. Tada sudėkite juosteles ant paskleisto kremo viršaus, vėl užtepkite kremą, ant viršaus dar vieną sluoksnį juostelių, vėl kremą, ir vėl juosteles – viską užbaikite kremo sluoksniu.
  3. Dabar belieka visą tą juostelių/kremo krūvą plėvelės pagalba susukti į ritinį. Būtinai tvirtai suspauskite, tik ne per stipriai, kad neliktų košė (jei reikia daugiau tvirtumo, galima papildomai apvynioti maistine plėvele).
  4. Palikite šaldytuve pernakt, o dar geriau dviem ar trims paroms - taip kremas spės geriau įsigerti į juosteles ir jas suminkštinti.
  5. Po nakties (ar kelių parų laikymo šaldytuve) išvyniokite iš maistinės plėvelės, ir aplipinkite likusių tešlos juostelių trupiniais vis prispausdamos delnu.  

Receptas iš tinklaraščio IRRI STYLE

Suskleisti

Tekstas ir receptai Astos Černės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius