Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šefo receptas: aštuonkojo užkandis iš restorano „Salvete City“

Jūros gėrybes savo namų virtuvėje ruošiame vis dažniau, o pristingantieji drąsos ir žinių ragauja jų restoranuose. 15min tęsia rubriką „Šefo receptas“ ir kartu su Vilniuje veikiančio restorano „Salvete City“ šefu italu Antonio Serra kviečia namuose pasigaminti užkandį iš aštuonkojo, grietinės ir kelių rūšių žaliųjų daržovių.
„Salvete City“ užkandis su aštuonkoju
„Salvete City“ užkandis su aštuonkoju / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jei nustebote dėl aštuonkojo ir grietinės derinio, skubame patikinti, jog šefo sumanytas derinys išties puikus. Švelnus baltaisiais pipirais paskanintos grietinės rūgštumas puikiai dera su aštuonkojo gabalėliais ir šviežiomis bei trumpai apvirtomis daržovėmis.

Restorano „Salvete City“ sostinės Gedimino prospekte virtuvei diriguojantis italas A.Serra kilęs iš Sardinijos salos, tačiau daugiau dirbo ne gimtosios šalies, bet užsienio restoranuose: Prancūzijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje.

Nuo 2015-ųjų jis darbuojasi Lietuvoje ir vadovaudamasis sezoniškumo principais kuria ypatingus patiekalus „Salvete City“ svečiams. Beje, šis restoranas pernai pateko į Lietuvos geriausiųjų trisdešimtuką.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Salvete City“ šefas Antonio Serra
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Salvete City“ šefas Antonio Serra

Aštuonkojo užkandis su žaluma, baziliku ir grietine

Ingredientai:

  • keli gabalėliai aštuonkojo (šefas naudojo visą aštuonkojį, kurį pats virė ir darinėjo, tačiau jūs galite įsigyti jau termiškai apdorotų aštuonkojo kojų);
  • alyvuogių aliejaus;
  • grietinės (35 proc. riebumo);
  • šviežių bazilikų;
  • sūrio Pecorino Romano;
  • kedrinių pinijų;
  • druskos;
  • baltųjų pipirų;
  • gūželės cikorijos;
  • kelių svogūno laiškų;
  • poros saliero stiebų ir kelių jaunų saliero lapelių;
  • kelių saldžiųjų žirnių ankščių;
  • ančiuvių aliejaus (nebūtinai).

Gaminimas:

1. Jei naudojate jau termiškai apdorotas aštuonkojo kojas, supjaustykite jas kąsnio dydžio gabaliukais ir porą trejetą minučių vartydami pakepinkite įkaitintame alyvuogių aliejuje. Išimkite iš keptuvės ir laikykite šiltai.

2. Žalėsius nuplaukite, cikorijos gūželę padalinkite lapeliais, saliero stiebą supjaustykite nedideliais įstrižais gabaliukais, piršto dydžio šiaudeliais supjaustykite svogūno laiškus. Verdančiame vandenyje 3 min. pavirkite saliero stiebo gabalėlius, 2 min. žirnių ankštis, 1 min. dalį cikorijų lapelių (kitą dalį pasilikite šviežių), svogūno laiškus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sudėtinės užkandžio dalys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sudėtinės užkandžio dalys

3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite porą šaukštų grietinės ir žiupsnį baltųjų pipirų. Pasiruoškite naminio bazilikų padažo: elektriniame smulkintuve suplakite bazilikus, tarkuotą sūrį, kedrines pinijas ir šiek tiek alyvuogių aliejaus – padažas turi būti ne tirštas, bet tekantis.

4. Didelę lėkštą, kurioje patieksite užkandį, patepkite grietinės padažu, tada dėliokite aštuonkojo gabalėlius (jei turite, užlašinkite kelis lašus ančiuvių aliejaus), apvirtus žalėsius ir šviežius cikorijos bei jaunučius salierų lapelius, viską švelniai pašlakstykite naminiu bazilikų padažu.

Žvelgiate į šefo paruoštą užkandį ir abejojate, ar jums pavyks? Tikrai pavyks, šefas ingredientus lėkštėje dėliojo naudodamas pincetą, tačiau, patikėkite, net ir ne taip preciziškai išdėliojus žalėsius, užkandis bus ne mažiau skanus!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Salvete City“ užkandis su aštuonkoju
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Salvete City“ užkandis su aštuonkoju

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius