-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: rojus dubenyje

Vietname nuo ryto iki vakaro gali pamatyti gatvėse ant mažų kėdučių susėdusius vietnamiečius ir iš didelių dubenų šliurpiančius makaronų sriubą. Ji vadinama fo (phở). Labiausia paplitusi jautienos sultinio sriuba – tokia vadinama fo bo. Vietiniai ją valgo ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Vietnamiečiai net patarlę apie šią sriubą turi: „Ryžiai kaip žmona – geriausi namie, bet fo kaip meilužė – geriausia už namų durų slenksčio.“
Vytaras Radzevičius ir jo ruošta vietnamietiška sriuba
Vytaras Radzevičius ir jo ruošta vietnamietiška sriuba / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Įvairiuose pasaulio virtuvių sąrašuose fo sriuba patenka į pirmus dešimtukus. Jos gerą skonį labiausiai lemia du dalykai – ypatingas stiprus nuoviras ir žuvies padažas (fish sauce). Dabar šio padažo nesunku nusipirkti bet kurioje didesnėje Lietuvos parduotuvėje. Skonis jo – keistas ir iš pirmo žvilgsnio net nelabai patiks. Nors teisingiau būtų sakyti – iš pirmo kvapo. Jis gaminamas ilgai fermentuojant žuvį ir Vietname jo rasi ant bet kurio valgomojo stalo.

Beje, ir žodis kečupas yra kilęs nuo žuvies padažo atmainos ir nieko bendro su pomidorais neturėjo. Indonezijoje malajai žuvies padažą vadino kecap (tariasi kei čap). Palaipsniui žodis Europos kolonistų dėka paplito pasaulyje ir virto žodžiu kečupas.

Žuvies padažas Europoje nėra egzotika ir žinomas senovės Romos laikais. Joks prabangus pobūvis anuomet neapsieidavo be padažo garum – o tai yra tas pats žuvies fermentacijos būdu gaminamas padažas. Mažos žuvys bei didesnių viduriai kartu su pakankamu kiekiu druskos būdavo metami į didelę atvirą talpyklą. Mišinys nokdavo saulėje, po to būdavo nukošiamas ir supilamas į amforas. Romėnai garum naudodavo ir kaip prieskonį, ir kaip konservantą, ir net kaip vaistą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiška sriuba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiška fo sriuba

Fo gamyba – ilgas procesas, bet skonis vertas laiko.

Vietnamiečiai apie sriubą fo taip pat sako, kad ji turi gydomųjų savybių, nes ilgai verdant kaulus į sultinį išsiskiria naudingos medžiagos. Gal tame irgi yra tiesos. Antai, amerikiečiai stiprų vištienos sultinį vadina „žydų aspirinu“.

Fo gamyba – ilgas procesas, bet skonis vertas laiko. Ne veltui Vietname ši sriuba dažnai vadinama rojumi dubenyje.

Vietnamietiška fo sriuba

Ingredientai (4 asmenims):

  • 1,5 kg mėsingų jautienos kaulų (Vietname labiausiai tinkamomis tam laikomos jaučio uodegos);
  • 1 nuluptas svogūnas;
  • 1 šviežias čili pipiras;
  • 5 griežinėliai imbiero;
  • 1 valg. šaukšt. druskos;
  • 2 žvaigždutės anyžiaus;
  • 2-3 šaukštai žuvies padažo (fish sauce);
  • 4 litrai vandens;
  • 100 gramų išvirtų ir nusausintų ryžių makaronų;
  • 500 g plonai pjaustytos jautienos nugarinės;
  • puodelis smulkintos kalendros;
  • žiupsnis smulkintų svogūnlaiškių;
  • puodelis pupų daigų;
  • sauja šviežio baziliko;
  • 1 žalioji citrina (supjaustyta ketvirčiais).
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiškos sriubos ingredientai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiškos sriubos ingredientai

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių, pašaukite jautienos kaulus ir kepkite apie valandą kol paruduos.

2. Sudėkite kaulus, svogūną, čili pipirą imbierą, druską, anyžių ir žuvies padažą į didelį puodą, užpilkite vandeniu, užvirinkite ir virkite ant mažos ugnies 6-8 valandas. Jei neturite laiko, virkite kiek galite. Bet ilgiau virus sultinys geresnis.

3. Išvirkite makaronus, nusausinkite.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiškos sriubos ruošimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiškos sriubos ruošimas

4. Padalinkite makaronus į keturis dubenis. Užberkite žalumynus ir sudekite nugarinės gabalėlius. Užpilkite nukoštu verdančiu sultiniu. Per kelias minutes mėsa praras raudonumą. Įdėkite daigų, įspauskite citrinos, jei trūksta sūrumo – įsipikite žuvies padažo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiška sriuba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vietnamietiška sriuba

Pagal tradicijas valgykite garsiai šliurpdami. Gero apetito!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius