Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karvės šlapimas – vaistas nuo COVID-19 ir kiti pavojingi „tradicinės medicinos“ metodai Indijoje

Netrukus po to, kai Bolivudo superžvaigždė Amitabhas Bachchanas savo tviterio paskyroje atskleidė, kad jo COVID-19 testas teigiamas, ir buvo paguldytas į Mumbajaus ligoninę, valdžios institucijos paskelbė, kad jo ištaigingi namai Indijos verslo sostinėje yra „izoliuota zona“, taip pat buvo pranešta, kad keli Bachchanų šeimos nariai irgi užsikrėtė.
Mumbajus
Mumbajus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Bachchanas yra vienas žinomiausių aktorių pasaulyje, garsenybė, neturinti sau lygių Indijoje, ir jo liga tapo nacionalinio susirūpinimo klausimu. Galiausiai pasirodė, kad jo ligos forma lengva, aktorius buvo išleistas iš ligoninės ir jam buvo leista karantinuotis namuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Amitabhas Bachchanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Amitabhas Bachchanas

Nors taip sausai išdėstyti jo atvejo faktai atrodo niekuo neypatingi, vis dėlto ši istorija atkreipia dėmesį į daug gilesnę Indijos problemą: šioje šalyje koronaviruso atvejų skaičius tik auga, ji kenčia nuo dešimtmečius trukusio menko investavimo į visuomenės sveikatą, turi prastą medicinos infrastruktūrą, o pastaruoju metu nerimą kelia ir valdžios tolerancija pseudomokslinėms teorijoms ir augantis sveikatos priežiūros politizavimas.

Vien tai, kad A.Bachchanas užsikrėtė, ir kad jis apskritai buvo testuotas, Indijoje atkreips visuomenės dėmesį į koronaviruso pandemiją, kuri šioje šalyje lėtai, bet užtikrintai įsibėgėja. Iki šiol infekcija buvo patvirtinta daugiau nei 1,8 milijono žmonių, žinoma, kad daugiau kaip 48 000 susirgusiųjų mirė nuo COVID-19, ir nematyti ženklų, kad ligos plitimas lėtėtų.

Neabejotinai labiausiai atpažįstama Indijos įžymybė A.Bachchanas jau kelis dešimtmečius vaidina kine, kaip ir jo žmona, sūnus ir uošvė, ir jo pasisakymas apie užsikrėtimą gali paskatinti daugelį skeptikų testuotis (jei jie gali tai padaryti) ir imtis didesnių atsargumo priemonių: jis tikrąja to žodžio prasme yra kino aristokratas bei didelis autoritetas, savotiškas Tomo Hankso ir princo Charleso derinys (kurie abu, beje, taip pat buvo susirgę COVID-19).

Tiesa, A.Bachchano atvejis labai skiriasi nuo T.Hankso (nors galbūt ne tiek daug Charleso) atvejo vienu reikšmingu aspektu: keletą mėnesių iki užsikrėtimo ir kol Indija dar nebuvo paskelbusi labai griežto karantino, ši Bolivudo žvaigždė propagavo homeopatinius ir pseudomokslinius koronaviruso gynimo būdus. Jo komentarai šia tema sukėlė medikų pasipiktinimą socialiniuose tinkluose, kur jis buvo kritikuojamas dėl polinkio į šarlatanizmą ir, galbūt, turint galvoje didelę jo įtaką (aktorius turi beveik 80 milijonų sekėjų „Twitter“ ir „Facebook“), dėl to, kad skatino kitus indus ieškant COVID-19 gydymo būdų nusigręžti nuo šiuolaikinės medicinos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius