Projektą remia
#29 Kriukai
Mindaugas Nastaravičius
Irmantas Gelūnas
Rekomenduojame žiūrėti   pilname ekrane ir su garsu

Šio pasakojimo turbūt nevadinsime kulinariniu, nors beveik visą laiką praleisime virtuvėje. Tarp miltų, vištienos, džiūvėsėlių, kiaušinių ir kanapių. Kartu su Danute, kuri pjaustė, minkė, virė ir kepė. Ir Ligita, kuri padėjo.

Būtent Ligita Eitkevičienė, Kriukų pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja, pakvietė į šį kaimą, vildamasi, kad nepadarysime rašybos klaidos – „u“ nesupainiosime su „ū“: nes Kriūkai – Šakių, o Kriukai – Joniškio rajone, prie pat Latvijos. 

kriukai_map

Garsūs mėgėjų teatru (jame vaidinama tik aukštaičių tarme), viesulą atlaikiusia bažnyčios varpine, Kriukai mus sudomino patiekalu iš kulinarinio paveldo – ruginių miltų virtieniais, kuriuos, kaip laiške rašė Ligita, „čia gamina kiekviena šeimininkė“, o ypač – „tokia įdomi moteriškaitė“.

Ta moteriškaitė – Danutė Rupulevičienė, biologijos ir chemijos mokytoja, šviesaus atminimo legendinės Lietuvos gamtininkės ir žolininkės Eugenijos Šimkūnaitės mokinė, mudviejų su Irmantu neegzaminavo, greičiausiai supratusi, kad esame arčiau „u“ nei „visų tų“ formulių.

Todėl ir šįkart „100 Lietuvų“ – be „ū“. Bet šįkart – kaip niekad – skanaus.

Dabar Danutė papasakos, iš kur ji viską žino.

Šv. Lauryno bažnyčią 1993-aisiais sugriovė viesulas. Liko tik varpinė.

O leidžiantis saulei Danutė pakepins svogūnų.

Visi keliai į Kriukus neveda. Reikia važiuoti pro Žeimelį ar Mindaugius.

Kriukų pagrindinė mokykla. Čia dirba Danutė ir Ligita.

Irmantas tikrino, kaip aukštai įmanoma pakilti. 

Tuo metu traktorininkai suko ratus, ieškodami išvažiavimo.

Įvairūs cheminiai elementai, junginiai, formulės ir kopūstai.

Danutei padėjo Ligita, nes nebuvo daugiau kam.

Visiems – po du virtienius. Irmantas vieną jau suvalgė, nes buvo alkanas.

Kalbėdama apie virimą, Danutė ištarė tokį žodį kaip „oksidacija“.

Pamatai, kuriuos pamatai.

Kriukuose sakoma: „Jeigu valgysi virtienius, būsi aukštas kaip Valančiūnas.“

Nors kepė septyni, iškepė aštuoni. Cheminė reakcija, Irmantas laimingas.

Todėl išlekia į lauką ir dar kartą nufotografuoja Danutę.

Kriukuose sakoma: „Valgyk virtienius su šakute ir peiliu.“

O dabar pamatysite, kaip jie ragaujami ir ką žmonės šneka.

Laikrodis visą laiką rodė tą patį laiką, bet laikas vis tiek praėjo. 

Danutės rinktų žolių arbata – istorijai apie latviškus kaliošius.

Danute ir Ligita, ačiū. Buvo įdomu ir skanu.

Išvažiuojame puikiai žinodami, kad jūsiškiai Kriukai – be „ū“.

Projektą remia
Projektą iš dalies
finansuoja

Apie projektą „100 Lietuvų“

Lietuva yra viena, tačiau skirtinga: auganti ir klestinti, nesikeičianti ir kintanti, apleista ir tuštėjanti. Lietuva yra ir didžiausi miestai, ir atokiausi vienkiemiai. Ir visiems žinomi miesteliai, ir mažai kam girdėti kaimai. Lietuva yra ten, kur esame bent vienas iš mūsų.

„100 Lietuvų“ – tai mūsų valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas, skatinantis atrasti ir pažinti visokią Lietuvą – jos savitumą ir kasdienybę. „100 Lietuvų“ – tai neįprasti maršrutai, nekasdieniai vaizdai, maži, bet dideli žmonės.

Po Lietuvos miestelius, kaimus ir vienkiemius keliauja kūrybingasis 15min fotografas Irmantas Gelūnas ir tekstų autorius Mindaugas Nastaravičius – žurnalistas, poetas, dramaturgas, 2015 metų Kultūros ministerijos Jaunojo menininko premijos laureatas.

Nelaukdamas 2018 metų Vasario 16-osios, naujienų portalas 15min kviečia į smagią, keistą ir asmenišką kelionę po Lietuvą. Aplenkiant pilis ir kitus turizmo simbolius. Neieškant gintaro. Nejodinėjant ant žemaitukų. Neragaujant cepelinų.

P. S. O jūs žinote, kad Rubežiaus kaime, Trakų rajone, yra toks medis, kurio viršūnėje kabo varpas? Tai va.

Pastebėjote klaidą ar netikslumą? Palikite atsiliepimą.
Siūlykite savo Lietuvą